Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

ADH Model Questions


ADH Model Questions With Answers

Read Model Questions on ADH. Topics: Pomology, Olericulture, Post Harvest Technology, Floriculture, Landscape Gardening and Architecture, GK of Chhattisgarh, GK of India, Current affairs.

TypeMCQ
Number of questions25

Also read: RHEO Model Questions: Horticultural Officer

ADH Model Questions

Question 01. To which dynasty are Haihayas related?

(a). Kalachuris dynasty.
(b). Rajput dynasty.
(c). Nala dynasty
(d). Sharabhapuriya dynasty.

See answer

Question 02. Which species of orchid is the state flower of Chhattisgarh?

(a). Rhynchostylis coelestis.
(b). Rhynchostylis coelestis.
(c). Rhynchostylis retusa.
(d). Rhynchostylis gigantea.

See answer

Question 03. What was the language basis of the formation of Chhattisgarh?

(a). 10 Chhattisgarhi and 6 Gondi speaking districts.
(b). 18 Chhattisgarhi and 18 Gondi speaking districts.
(c). 20 Chhattisgarhi and 16 Gondi speaking districts.
(d). 6 Chhattisgarhi and 6 Gondi speaking districts.

See answer

Question 04. Which one is the origin place or Arpa river?

(a). Khodri khongasara hills.
(b). Bhatigarh hills.
(c). Maikal hills.
(d). None of the above.

See answer

Question 05. When did Chhattisgarh recently win the title of the cleanest state?

(a). 2019.
(b). 2021.
(c). 2022.
(d). 2020.

See answer

Question 06. In which block of Chhattisgarh is tea garden located?

(a). Tilda.
(b). Ambikapur.
(c). Jashpur.
(d). Basna.

See answer

Question 07. Who is known for translating the inscription of Jogimara cave?

(a). Asit Halder.
(b). T. Blotch.
(c). Heinrich Lüders.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. What is NGGB?

(a). A banking scheme for farmers.
(b). A cooperative society working for farmers.
(c). A central government scheme for farmers.
(d). A state government scheme for farmers.

See answer

Question 09. What is the full form of NGGB?

(a). Narwa Garwa Ghurwa Badi.
(b). Nava Gaon Gramin Bagwani.
(c). Narwa Garwa Gaon Bagwani.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Which one of the following department is related to NGGB?

(a). Department of agriculture.
(b). Department of horticulture.
(c). Department of fisheries and department of animal husbandry.
(d). All of the above text.

See answer

Assistant Director of Horticulture Previous Year Questions

Question 11. Which is not a scheme of NGGB?

(a). Poshan Badi Yojana.
(b). Gothan Yojana.
(c). Chargah Yojana.
(d). Rice procurement centers.

See answer

Question 12. Who is the recipient of Dr. Khubchand Baghel Samman 2021?

(a). Sunil Kumar, Janjgir-Champa.
(b). Tikeshwar Patel, Raipur.
(c). Mukesh Choudhary, Raigarh.
(d). Prasenjeet Sahu, Korba.

See answer

Question 13. To which district does the recipient of Bilasabai Kenvteen Samman, Anil Kumar Sahu belong?

(a). Durg.
(b). Rajnandgaon.
(c). Dhamtari.
(d). Gariyaband.

See answer

Question 14. What is the forest cover of Chhattisgarh?

(a). 44.21%.
(b). 33.33%.
(c). 39.63%.
(d). 27.89%.

Question 15. What is the name of the biggest man-made project in Chhattisgarh?

(a). Nandini forest.
(b). Chhattisgarh forest.
(c). Maha forest.
(d). 36 forest.

See answer

ADH Objective MCQ

Question 16. Consider about Rowghat mines?

  1. It is the biggest iron ore diposit in Chhattisgarh.
  2. First time discovered in 1899.
  3. Bailadila is the second biggest iron ore diposit in Chhattisgarh.
  4. Any prior activity in this mine is subject to Ministry of Environment and Forests.

(a). 1 and 2 are true.
(b). 2 and 3 are true.
(c). 3 and 4 are true.
(d). All are true.

See answer

Question 17. Of which Agroclimatic region is Chhattisgarh a part?

(a). The lower Ganga plain region.
(b). The Deccan interior region.
(c). The South-Eastern plateau region.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. Consider about the Agroclimatic zones of Chhattisgarh:

  1. C.G. Plains consists 17 districts.
  2. Northern hills consists 6 districts.
  3. Plateau region consists 9 districts.
  4. Bhatha soil is dominant in G.G. plains.

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 is true.
(c). Only 3 is true.
(d). Only 4 is true.
(E). All are true.

See answer

Question 19. Which order of soil belongs to Bhatha soil?

(a). Alfisol.
(b). Alluvial.
(c). Vertisol.
(d). None of the above.

See answer

Question 20. Consider about the soil group of Chhattisgarh:

  1. Entisol = Bhatha soil.
  2. Alfisol = Matasi.
  3. Inceptisol = Dorsa.
  4. Vertisol = Kanhar.
  5. Alluvial = Kachhar.

(a). 1 and 2 are true.
(b). 1, 2 and 3 are true.
(c). 3, 4 and 5 are true.
(d). All are true.

See answer

Online Mock Test on Assistant Director of Horticulture

Question 21. Which types of paddy procurement centers exist in Chhattisgarh?

(a). Centralized paddy procurement centers.
(b). Decentralised paddy procurement centers.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 22. The dominant plant species of Sitanadi wild life sanctuary:

(a). Teak and bamboo.
(b). Sal tree.
(c). Ashok tree.
(d). Indian rosewood.

See answer

Question 23. What is DBT in government schemes for farmers?

(a). Government transfers money to the bank accounts of farmers, then farmers start purchasing goods.
(b). Eligible farmers start purchasing goods, then government transfers money to the bank accounts of farmers.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 24. Which region of Chhattisgarh is known as the Rice Bowl of India?

(a). Northern hills.
(b). Central plains.
(c). Southern plateau.
(d). All of the above text.

See answer

Question 25. Who is the agricultural minister of Chhattisgarh Government?

(a). Mr. Ravindra Chaubey.
(b). Mr. Amar Agrawal.
(c). Mr. Kedar Kashyap.
(d). Mr. Umesh Patel.

See answer

Next part will be updated soon

References

Question 14.

FSI (2009). Chhattisgarh, Forest Survey of India. http://fsi.nic.in/sfr2009/chattisgarh.pdf.

Question 15.

New Indian Express (2021). Chhattisgarh creating India’s biggest man-made forest on barren land, abandoned mine. 16-09-2021.

Question 17.

Byjus. Agro Climatic Zones in India. https://byjus.com/free-ias-prep/agro-climatic-zones-in-india/.

Question 18.

Directorate Agriculture, Chhattisgarh Raipur. Agriculture Development and Farmer Welfare and Bio-Technology Department. Agriportal.cg.nic.in.

Question 22.

Wild life in India Foundation (January 2020). Sitanadi Wildlife Sanctuary | Wildlife in India Foundation.

1.90413E+13
1.90413E+13


Leave a Reply

Your email address will not be published.