Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Agribusiness management (ABM) MCQ


Agribusiness Management (ABM) MCQ

Read 50+ important mcq on agribusiness management. Multiple choice objective questions on ABM. Online mock test on ABM.

TypeObjective questions
Number of questions50

Also read: Agricultural Economics Multiple Choice Questions

Agribusiness management mcq

Question 01. How can we define management?

(a). As a process.
(b). As a discipline.
(c). As a science.
(d). All of the above.

See answer

Question 02. Which is a type of manager?

(a). Top level manager.
(b). Middle level manager.
(c). Low level manager.
(d). All of the above.

See answer

Question 03. Which is not a function of a manager?

(a). Planning.
(b). Punishing the staff.
(c). Organizing.
(d). Leading.

See answer

Question 04. Which managerial role involves human interaction?

(a). Interpersonal.
(b). Informational.
(c). Decisional.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. Mintzberg’s set of managerial role includes how many roles of a manager?

(a). 8 roles.
(b). 7 role.
(c). 10 roles.
(d). 12 roles.

See answer

ABM objective questions

Question 06. Who is an entrepreneur?

(a). Who performs ceremonial and symbolic duties.
(b). Who directs and motivates subordinates.
(c). Who identifies new ideas and delegate idea responsibility to others.
(d). Who takes corrective action during disputes.

See answer

Question 07. Which is truly matched?

(a). Disseminator: Forward information to organization members via memos.
(b). Leader: Decide who gets resources.
(c). Negotiator: Represent department during negotiations of union contracts.
(d). All of the above.

See answer

Question 08. Which is an  example of directly interactive environment that may affect an organization?

(a). A new competitor entering the market.
(b). An old competitor.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. Which has a more distant effect upon the organization?

(a). Directly interactive.
(b). Indirectly interactive.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Which is an example of directly interactive force?

(a). Owners.
(b). Customers.
(c). Employees.
(d). All of the above.

See answer

Agricultural economics

Also read: MCQ on Agriculture and Economics

Question 11. Which is not an example of secondary interactive force?

(a). Political influence.
(b). Sociocultural influence.
(c). Employee union.
(d). Technological influence.

See answer

Question 12. Which is a step of decision making?

(a). To define the problem.
(b). To identify limiting factors.
(c). To establish a control and evaluation system.
(d). All of the above.

See answer

Question 13. What is the cause of problem of low profit?

(a). Poor market research.
(b). Organic farming.
(c). Faulty government schemes.
(d). Inflation in country.

See answer

Question 14. Poor design process may result in which problem?

(a). High rate of absenteeism.
(b). High cost.
(c). Low profit.
(d). High employee turnover.

See answer

Question 15. What do you understand by ’employees believe that they are not valued’?

(a). High rate of absenteeism.
(b). Low morale.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Online mock test

Question 16. What is Delphi technique?

(a). Participants meet at place.
(b). Video conference among the participants.
(c). Either a or b.
(d). Participants never meets.

See answer

Question 17. Which one is the fundamental of management function?

(a). Planning.
(b). Organization.
(c). Leading.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. Which is the second function?

(a). Organization.
(b). Staffing.
(c). Controlling.
(d). None of the above.

See answer

Question 19. A leader should have which of the following characteristics?

(a). Drive and motivation.
(b). Honesty and integrity.
(c). Self confidence and cognitive ability.
(d). All of the above.

See answer

Question 20. Agribusiness is also known by which name?

(a). Bio business.
(b). Farm enterprise.
(c). Bio enterprise.
(d). Farm trade.

See answer

Also read: Macroeconomics Multiple Choice Questions

Online quiz

Question 21. What is the primary goal of agribusiness?

(a). To maximize profit by using better marketing strategies.
(b). To maximize profit by using natural resources such as forestry, fisheries, fiber, etc.
(c). To maximize profit by using non-renewable resources.
(d). All of the above.

See answer

Question 22. Which is an input supply?

(a). Value addition.
(b). Microfinancing.
(c). Agricultural extension.
(d). All of the above.

See answer

Question 23. Who coined the word agribusiness?

(a). John Davis.
(b). Ray Goldberg.
(c). Both a and b.
(d). Marlin Hetch.

See answer

Question 24. One of the following is a writer of “A Concept of Agribusiness:

(a). Paul Samuelson.
(b). Wassily Leontief.
(c). John Davis.
(d). Milton Friedman.

See answer

Question 25. AB is the sum total of which operations?

(a). Manufacture and distribution of farm supplies.
(b). Production operations.
(c). Storage and processing.
(d). All of the above.

See answer

Important questions on ABM

Question 26. Which one is not a unique characteristics of AB supply chain?

(a). Cyberspace.
(b). Marketing communication.
(c). The prevalent market structure.
(d). Relative marker power.

See answer

Question 27. The role of buffer stocks lie within which part of AB?

(a). Production agriculture.
(b). Supply chain.
(c). Information technology.
(d). Cyberspace.

See answer

Question 28. Who defined the unique economic characteristics of AB?

(a). Thomas L. Sporleder.
(b). Michael A. Boland.
(c). Both a and b.
(d). Thomas Robert Malthus.

See answer

Question 29. T. L. Sporleder and Michael A. Boland identified how many unique economic characteristics of  AB supply chain?

(a). 7.
(b). 8.
(c). 6.
(d). 9.

See answer

Question 30. Which is a component of input sector?

(a). Agricultural supplies.
(b). Agricultural labor.
(c). Seed.
(d). All of the above.

See answer

Also read: Microeconomics objective Questions

New questions on agricultural economics

Question 31. Which is not a component of input sector?

(a). Farm mechanization.
(b). Fertilizers
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 32. Which is a component of production sector.

(a). Irrigation.
(b). Education.
(c). Processing.
(d). None of the above.

See answer

Question 33. Canning of food is which type of processing?

(a). Primary processing.
(b). Secondary processing.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 34. Which of the following pair is true?

(a). Marketing sector: Government’s market.
(b). Support sector: Education.
(c). Processing sector: Transportation.
(d). Production sector: Marketing strategies.

See answer

Question 35. What is the full form of AVC?

(a). Agricultural Value Chain.
(b). Agricultural Valuation Chain.
(c). Agriculture Valuation Course.
(d). None of the above.

See answer

Objective questions on agricultural marketing

Question 36. What is the meaning of linking farmers to market?

(a). Linking farmers to value chain.
(b). Linking farmers to farms.
(c). Linking farmers to training programme.
(d). All of the above.

See answer

Question 37. The agricultural value chain finance is concerned with the flows of which component?

(a). Funds.
(b). Information technology.
(c). Education.
(d). All of the above.

See answer

Question 38. Who popularized the term value chain?

(a). William Stanley Jevons.
(b). John Kenneth Galbraith.
(c). Michael Porter.
(d). James M. Buchanan.

See answer

Question 39. What is the major problem in agricultural marketing system?

(a). Non organized markets.
(b). Faulty marketing channels.
(c). Improper price regulation.
(d). All of the above.

See answer

Question 40. Agricultural marketing has to satisfy which one of the following?

(a). Intermediaries.
(b). Consumers.
(c). Farmers.
(d). All of the above.

See answer

Also read: Farm management economics questions

MCQ on agricultural marketing

Question 41. India’s agricultural sector is sensitive to which factor?

(a). Climate.
(b). Political organization.
(c). Education.
(d). All of the above.

See answer

Question 42. Which is an objective of Indian government?

(a). Food security.
(b). Self sufficiency.
(c). Income support for farmers.
(d). All of the above.

See answer

Question 43. India’s overall food demand will grow at what percent until 2025?

(a). 2 to 3 percent.
(b). 1 to 2 percent.
(c). 3 to 4 percent.
(d). 3.5 to 5 percent.

See answer

Question 44. Since 2011, agricultural output has grown at what average? of 3.6 per cent per annum since 2011

(a). 2.6 percent.
(b). 3.6 percent.
(c). 4.6 percent.
(d). 5.6 percent.

See answer

Question 45. Consider about the scope of agribusiness in India?

  1. Biotechnology has a vast scope.
  2. There is a growing demand for agricultural inputs.
  3. Different agro-climatic zones.
  4. The products line include, cereal crops, pulse crops, oilseed crops, oil meal, spices crops and condiments, fruits and vegetable crops, flower crops, medicinal plants.
  5. Majority of processing is at secondary level.

(a). Only 1, 2, and 3 are true.
(b). Only 1, 2, 3, and 4 are true.
(c). Only 1 and 2 are true.
(d). All are true.

See answer

Also read: Econometrics multiple choice questions

Quiz

Question 46. Which has high potential in India?

(a). Mushroom production.
(b). Silviculture.
(c). Organic farming.
(d). Lac culture.

See answer

Question 47. Which is a type of small business?

(a). Distribution.
(b). Personal service.
(c). Retailing.
(d). All of the above.

See answer

Question 48. There are how many basic forms of business organization methods? the , the , and the . With only a few limited exceptions, any type of business venture can use nay form of business organization. The factors that will affect the 

(a). 3.
(b). 2.
(c). 4.
(d). 5.

See answer

Question 49. Which is not a basic forms of business organization methods?

(a). Sole proprietorship.
(b). Corporation.
(c). Franchise.
(d). Partnership.

See answer

Question 50. What is the investment limit of tiny enterprises?

(a). 35 lakh.
(b). 25 lakh.
(c). 45 lakh.
(d). 15 lakh.

See answer

For: Agribusiness management mcq

What is ABM?


Leave a Reply

Your email address will not be published.