Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Agricultural biology mcq


Agricultural Biology MCQ

This post, agricultural biology mcq, includes multiple choice objective questions from botany, eukaryotes, prokaryotes, ecosystem, biodiversity, plant biotechnology, plant physiology, plant cell, etc.

TypeOnline mock test
No. of questions50

Agriculture Biology MCQ (Multiple Choice Questions)

Also read: Cytology Objective MCQ

Question 01. Cyanobacteria use which photosynthetic pigments in photosynthesis?

(a). Phycobilins.
(b). Carotenoids.
(c). Various form of chlorophyll.
(d). All of the above.

See answer

Question 02. Which species of cyanobacteria has potential of producing ethanol?

(a). Synechocystis.
(b). Cyanothece.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. Which is the smallest cyanobacteria?

(a). Prochlorococcus.
(b). Richelia.
(c). Calothrix.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. Which cyanobacteria is a true branching heterocytous?

(a). Brasilonema octagenarum.
(b). Nostoc.
(c). Stigonema.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. Cyanobacteria use electron from which compound?

(a). NADPH.
(b). Succinate dehydrogenase.
(c). NADP.
(d). ATP.

See answer

Also read: Agricultural Microbiology Objective Multiple Choice Questions (MCQ)

Question 06. Which is a four-carbon molecule?

(a). Aspartate.
(b). Malate.
(c). Both a and b.
(d). Pyruvate.

See answer

Question 07. Which is the main carboxylating enzyme in C3 photosynthesis?

(a). RuBisCo.
(b). Pyruvate carboxylase.
(c). Acetyl-CoA carboxylase.
(d). Methylcrotonyl-CoA carboxylase.

See answer

Question 08. How many sets of nucleotide together form codon?

(a). 4.
(b). 3.
(c). 2.
(d). 5.

See answer

Question 09. Which is the shortest amino acid chain?

(a). Peptides.
(b). Polypeptides.
(c). Oligopeptides.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Which statement is true?

(a). Thymine occurs in DNA.
(b). Thymine occurs in RNA.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Ecosystem

Question 11. In which ecosystem producers are of large size?

(a). Desert ecosystem.
(b). Grassland ecosystem.
(c). Lake ecosystem.
(d). Mountain ecosystem.

See answer

Question 12. Which one of the following feeds on producers?

(a). Heterotrophs.
(b). Autotrophs.
(c). Phototrophs.
(d). All of the above.

See answer

Question 13. Zooplankton is the primary consumer in which ecosystem?

(a). Forest ecosystem.
(b). Grassland ecosystem.
(c). Aquatic ecosystem.
(d). Desert ecosystem.

See answer

Question 14. International Union for Conservation of Nature is located in which place?

(a). London, United Kingdom.
(b). Gland, Switzerland.
(c). Durban, South Africa.
(d). Perth, Australia.

See answer

Question 15. Which is true about the Net ecosystem production?

(a). It is the difference between Gross primary production and ecosystem respiration.
(b). It is the sum of Gross primary production and ecosystem respiration.
(c). It is the difference between Gross primary production and ecosystem production.
(d). It is the sum of Gross primary respiration and ecosystem respiration.

See answer

Botany

Question 16. Which is the outer layer of ovule?

(a). Nucellus.
(b). Gametophyte.
(c). Integument.
(d). All of the above.

See answer

Question 17. Paleobotany is the study of which fied?

(a). Germination, flowering and fruiting
(b). It is the study of fossil plants and plant evolution.
(c). Plant communities and interaction.
(d). Process of primary and secondary metabolism.

See answer

Question 18. Which is same as mosses?

(a). Pteridophyta.
(b). Ginkgophyta.
(c). Both a and b.
(d). Hepatophyta.

See answer

Question 19. What is the colour of betalains pigments?

(a). Red and yellow.
(b). Orange and yellow
(c). Red and maroon.
(d). Orange and red.

See answer

Question 20. Which is an example of accessory fruit?

(a). Apple.
(b). Fig.
(c). Mulberry.
(d). All of the above.

See answer

Also read: Plant Physiology MCQ (Multiple Choice Questions)

Xylem

Question 21. Who introduced the term xylem?

(a). Gregor Mendel.
(b). Carl Nageli.
(c). Carl Linnaeus.
(d). Stephen Hales.

See answer

Question 22. Which is true about xylem?

1. Vascular bundles are present in woody parts.
2. Vascular cambium are present in woody parts.
3. Branching pattern follows Murray’s law.
4. Metaxylem has narrower vessels than protoxylem.
5. Secondary xylem is formed during primary growth from vascular cambium. 

(a). Only 1, 2, and 3 are true.
(b). Only 3 and 4 are true.
(c). Only 2 and 3 are true.
(d). Only 4 and 5 are true.

See answer

Question 23. Which is true about Conducting cells?

1. It works as a sieve element.
2. It transports salt nitrogen throughout the plants.
3. Sieve tube cells contain vacuoles.
4. Sieve tube cells do not contain ribosomes.
5. At maturity they don’t lack a nucleus.

(a). 2 and 4 are true.
(b). 1, 2 and 5 are true.
(c). All are true.
(d). 1 and 3 are true.

See answer

Plant cell

Question 24. Which type of movement phloem has?

(a). Multidirectional.
(b). Unidirectional.
(c). Bidirectional.
(d). None of the above.

See answer

Question 25. Which is a type of companion cell?

(a). Albuminous cell.
(b). Supportive cell.
(c). Transfer cell.
(d). All of the above.

See answer

Question 26. Fusiform initials and ray initials are the parts of which type of cambium?

(a). Vascular cambium.
(b). Unifacial cambium.
(c). Both a and b.
(d). Cork cambium.

See answer

Question 27. Who described auxin for the first time?

(a). Kenneth V. Thimann.
(b). Frits Warmolt Went.
(c). Charles Darwin.
(d). Peter Boysen Jensen.

See answer

Question 28. Which is true about ABA biosynthesis?

(a). Fruits: At the beginning of the winter period.
(b). Seed: During the formation of seed.
(c). Almost all cells that do not contain chloroplasts.
(d). Only in root parts.

See answer

Question 29. Which one of the following doesn’t carry photosynthesis?

(a). Leucoplast.
(b). Chromoplast.
(c). Both a and b.
(d). Chlorophyll.

See answer

Question 30. CAM plants store which type of acid in vacuoles?

(a). Malic acid.
(b). Citric acid.
(c). Sulfuric acid.
(d). Oxalic acid.

See answer

Also read: Plant Breeding, Genetics, Multiple Choice Questions (MCQ)

Biodiversity

Question 31. Bannerghatta National Park is located in which state of India?

(a). Madhya Pradesh.
(b). Himachal Pradesh.
(c). Andhra Pradesh.
(d). Karnataka.

See answer

Question 32. Which Indian state is rich in biodiversity?

(a). Madhya Pradesh.
(b). Gujarat.
(c). Rajasthan.
(d). Haryana.

See answer

Question 33. The term biological diversity was used first by which scientist?

(a). John Terborgh.
(b). J. Arthur Harris.
(c). Thomas Lovejoy.
(d). Edward O. Wilson.

See answer

Question 34. Which is a biodiversity hotspot?

(a). Atlantic Forest.
(b). Amazon rain forest.
(c). Congo forest.
(d). Sahara desert.

See answer

Question 35. Which one is the actual location of Arawali Biodiversity Park?

(a). Delhi.
(b). Mount Abu.
(c). Gurgaon.
(d). Kota.

See answer

Plant biochemistry

Question 36. Which is an example of heteropolysaccharides?

(a). Mucopolysaccharides.
(b). Glycogen.
(c). Chitin.
(d). Starch.

See answer

Question 37. Which is true?

(a). Glucose and aldoses form bisulfite.
(b). Glucose and aldoses fail to give the Schiff ‘s test for aldehydes.
(c). Glucose pentaacetate react with hydroxylamine.
(d). None of the above.

See answer

Question 38. Which one is the Carbon skeleton of butyric acid?

(a). 4:0.
(b). 3:0.
(c). 5:0.
(d). 2:0.

See answer

Question 39. Which is a minor fatty acid?

(a). Caproic.
(b). Caprylic.
(c). Capric
(d). All of the above.

See answer

Question 40. The carotenoids absorb light in at what range? 

(a). 200-300 nm.
(b). 400-500 nm.
(c). 300-400 nm.
(d). 200-250 nm.

See answer

Plant biotechnology

Question 41. What is the another name of terminator technology?

(a). Genetic use restriction technology.
(b). Genetic engineering technology.
(c). Genetic restoration technology.
(d). Genetic transformation technology.

See answer

Question 42. The terminator technology cotton is which type of strain?

(a). Fertile strain.
(b). Infertile strain.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 43. What is subculture?

(a). Transplanting of tissue from one nutrient medium to another.
(b). No use of any media.
(c). In situ culture of cell.
(d). None of the above.

See answer

Question 44. Which one is the source of restriction endonuclease?

(a). Bacteria.
(b). Archaea.
(c). Both a and b.
(d). Cyanobacteria is also a source of restriction endonuclease.

See answer

Question 45. Which restriction endonuclease targets modified DNA?

(a). Type I enzymes.
(b). Type II enzymes.
(c). Type III enzymes.
(d). Type IV enzymes.

See answer

Question 46. Phycology is the study of which field?

(a). Algae.
(b). Protozoa.
(c). Fungi.
(d). Mycorrhiza.

See answer

Question 47. Dr. Maynard Jack “Doc” Ramsay was a nematologist. Dr. Maynard Jack “Doc” Ramsay belongs to which country?

(a). Australia.
(b). France.
(c). America.
(d). Argentina.

See answer

Question 48. Which is a toxic species of mushroom?

(a). Auricularia auricula-judae.
(b). Amanita muscaria.
(c). Hericium erinaceus.
(d). Grifolafrondosa.

See answer

Question 49. Which is a selective media?

(a). Eosin methylene blue.
(b). Xylose lysine deoxycholate.
(c). Hektoen enteric agar.
(d). All of the above.

See answer

Question 50. Who is considered as the father of modern phycology?

(a). J.V. Lamouroux.
(b). William Henry Harvey.
(c). Carl Adolph Agardh.
(d). Dawson Turner.

See answer

For: Agriculture biology multiple choice objective questions

External links


Leave a Reply

Your email address will not be published.