Agricultural Engineering Important Questions With Answers

Question 01. What is four stroke engine?

Answer: An engine, which completes suction, compression, power and exhaust of gases in four strokes of the piston or two complete revolutions of the crankshaft, is called four stroke engine. It produces one power stroke for every two revolutions of the crankshaft.

Question 02. What is two stroke engine?

Answer: An engine, which completes the operations like suction, compression, power, and exhaust of gases in two strokes of the piston or one revolution of the crankshaft is called two stroke engine. It produces one power stroke for each revolution of the crankshaft.

Question 03. What is detonation?

Answer: Detonation is a phenomena in an IC engine which occurs during process of combustion of the mixture within the cylinder after ignition has taken place. When there is unpleasant, sharp, clicking sound in the engine, it is called detonation.

Question 04. What is the natural frequency of tractor seat suspension?

Answer: 4 to 6 cycles/second.

Question 05. What are the parameters that affect traction in a tractor?

Answer:

a. Tyre width
b. Tyre diameter
c. Lugs
d. Weight
e. Soil type
d. Soil condition

Question 06. What type of fertilizer metering mechanism is used on animal drawn seed-cum-fertilizer drill?

Answer: Auger type.

Question 07. What are the methods of controlling knocking in an IC engine?

Answer:

a. By maintaining correct mixture of fuel and air.
b. By proper spark setting
c. By proper valve adjustment
d. By using antiknock fuel
e. By effective water circulation and cooling around the cylinder head and exhaust valve.

Question 08. What are the factors which affects volumetric efficiency of an engine?

Answer:

a. Atmospheric pressure
b. Atmospheric temperature
c. Inlet manifold design
d. Inlet manifold temperature
e. Air filter design and operation
f. Fuel characteristics
g. Piston speed
h. Compression
i. Valve size
j. Engine operating temperature

Question 09. What is the range of compression ratio in diesel engine and petrol engine

Answer: The compression ratio of diesel engine is 14:1 to 22:1, and the compression ratio of petrol engine is 4:1 to 8:1.

Question 10. What are the different type of heat losses in an IC engine?

Answer:

a. Heat loss due to fraction
b. Loss in cooling system
c. Loss in exhaust gases
d. Loss due to radiation

Question 11. Define pull, draft, side draft, specific draft, and scouring.

Answer:

Pull: It is the total force exerted upon the implement by a power unit.
Draft: It is the horizontal component of pull parallel to the line of motion.
Side draft: It is the horizontal component of pull, perpendicular to the line of motion.
Specific draft: It is the draft per unit area of tilled cross section, usually expressed in Newton’s per square centimeter.
Scouring: It is the movement of soil, across a tool surface without sticking and fast enough to avoid soil build up.

Question 12. What are the factors which affect pulverization and specific energy requirement of a rotary tiller?

Answer:

a. Bute length
b. Depth of cut
c. Rotor speed
d. Blade shape
e. Soil type

Question 13. What is bite length in rotary tiller?

Answer: Bite length is the amout of forward travel per cut by the rotary tiller.