Agriculture Engineering Multiple Choice Objective Questions (MCQ)

This post entitled, ‘Agricultural Engineering Multiple Choice Questions‘ or ‘Agriculture Engineering MCQ‘, is written for the students of Agricultural Engineering who are preparing for various Agricultural Engineering Competition Exams. Read 50+ multiple choice questions. This page is updated.

It is useful for the following entrance exams:

1. Agricultural Engineering CET.
2. JRF.
3. SRF.
4. NET.
5. All other Agricultural Competition Exams (where applicable).

JRF Multiple Choice Questions.
SRF Questions.
Agriculture NET Questions.
State Agriculture University CET MCQ.
IBPS AFO Multiple Choice Questions.
BHU UET MCQ.

Agricultural Engineering Multiple Choice Objective Questions

Agriculture Engineering Multiple Choice Questions Part 01

*Answer Key will be updated soon..


Paragraph 01: Agriculture Engineering Multiple Choice Questions

Question 01. Approximate, the yearly production of machineries is highest in …. industries?

(a). Tractor.
(b). Pump.
(c). Sprayers and dusters.
(d). Power tiller.

Question 02. According to the ICAR vision of 2020, the average farm power requirement is..?

(a). 1 kw/ha.
(b). 3 kw/ha.
(c). 2 kw/ha.
(d). 1.5 kw/ha.

Question 03. Which is not a mobile power?

(a). Power tiller.
(b). Tractor.
(c). Self propelled machine.
(d). Renewable energy.

Question 04. Which is not a stationary power?

(a). Diesel engine.
(b). Electric motors.
(c). Drought animals.
(d). Renewable energy.

Question 05. The average female power availability in sustained working is..?

(a). 48 watts.
(b). 45 watts.
(c). 35 watts.
(d). 50 watts.

Question 06. The thermal efficiency of diesel engine varies from..?

(a). 20 to 30 percent.
(b). 32 to 38 percent.
(c). 25 to 32 percent.
(d). 38 to 45 percent.

Question 07. The thermal efficiency of petrol engine varies from..?

(a). 20 to 30 percent.
(b). 32 to 38 percent.
(c). 25 to 32 percent.
(d). 38 to 45 percent.

Question 08. From 1970 to 2000 the population growth of tractor in India has been..?

(a). 10.17%.
(b). 8.37%.
(c). 7.93%.
(d). 9.84%.

Question 09. The ratio of mechanical power over total farm power has increased …. to …. % during 1950-51 to 1995-96.

(a). 3.6 to 80.
(b). 40 to 70.
(c). 7.9 to 46.
(d). 25 to 90.

Question 10. Consider about Seed C_m fertilizer drill…

1. Saving in seeds – 45%.
2. Saving in fertilizer – 15-20%.
3. Enhancement in cropping intensity – 22-44.
4. Increase in gross income – 29-49%.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 2 and 3 are true.
(c). Only 3 and 4 are true.
(d). Only 2 and 4 are true.

Paragraph 02: Agriculture Engineering MCQ

Question 11. Constraints in mechanization….

(a). Low investment capacity of the farmers.
(b). Different types of equipments are required for each agro climate zone.
(c). Poor facilities for repairs and maintenance of farm machinery.
(d). All of the above.

Question 12. Consider about the benefits of farm mechanization….

1. Precision of operation.
2. Reduction of loss of crops and food products.
3. Increased drudgery of labour.
4. Improved dignity of farmer.
5. Decreased economic return to farmer.

(a). 1, 3 and 5 are true.
(b). 1, 2 and 4 are true.
(c). 2, 3 and 4 are true.
(d). 3, 4 and 5 are true.

Question 13. Consider about the limiting factors of farm mechanization….

1. High investing capacity of farmers.
2. Low investing capacity of farmers.
3. Agricultural labour is not easily available.
4. Agricultural labour is easily available.
5. High cost of machine.

(a). 1, 3 and 5 are true.
(b). 2, 3 and 5 are true.
(c). 3, 4 and 5 are true.
(d). 2, 4 and 5 are true.

Question 14. The production of indigenous tractors started in India in..?

(a). 1959.
(b). 1960.
(c). 1961.
(d). 1962.

Question 15. Energy efficient equipment..?

(a). Rotavators.
(b). Disc harrow.
(c). Cultivator.
(d). All of the above.

Question 16. Rotavator is a tractor drawn energy efficient equipment which saves …. percent time and energy in Javier soils?

(a). 32-35%.
(b). 25-32%.
(c). 35-38%.
(d). 40-45%.

Question 17. A 2000 mm sized disc harrow has …. discs?

(a). 18.
(b). 15.
(c). 16.
(d). 20.

Question 18. Which has more capacity ha/h?

(a). Disc harrow (16 disc), size 2000 mm.
(b). Cultivator (9-11), size 2500 mm.
(c). Both have same capacity.
(d). None of the above.

Question 19. Capacity of knapsack sprayer c_m duster is..?

(a). 5 litres.
(b). 10 litres.
(c). 15 litres.
(d). 3 litres.

Paragraph 03: Agriculture Engineering Objective Questions

Question 20. The vertical conveyor reaper is a/an..?

(a). Animal operated.
(b). Power tiller operated.
(c). Manually operated.
(d). None of the above.

Question 21. The work capacity of 5-15 hp paddy thresher is …. Kg/h.

(a). 200 – 1000.
(b). 500 – 1500.
(c). 700 – 1800.
(d). 250 – 800.

Question 22. The advantages of zero tillage include..?

(a). Erosion control.
(b). Higher nitrogen availability.
(c). Reduced labour and saved time.
(d). All of the above.

Question 23. Oil fuel economy is related to..?

(a). Zero tillage.
(b). Conventional tillage.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 24. Which is key to conservation agriculture?
(a). Minimal soil disturbance.
(b). Continuous residue cover.
(c). Diverse. Rotations and cover crops.
(d). All of the above.

Question 25. Which is true about till plant machine..?

1. It is minimum tillage equipment.
2. Capable of sowing but not applying fertilizer.
3. Capable of both the sowing and applying fertilizer.
4. Prior preparation of seed bed is needed.
5. Prior preparation of seed bed is not necessary.

(a). 1, 3 and 5 are true.
(b). 2, 3 and 5 are true
(c). 3, 4 and 5 are true.
(d). All are true.

Agriculture Engineering MCQ Part 02

Question 01. Generally, the sugarcane sett cutter planter is operated by..?

(a). 45 hp tractor.
(b). 35 hp tractor.
(c). 25 hp tractor.
(d). 60 hp tractor.

Question 02. Seed rate in case of rice seeder depends on..?

(a). Revolution of drum.
(b). Size of drum.
(c). Size of seed.
(d). All of the above.

Question 03. The energy sources are classified in..?

(a). Exhaustible sources.
(b). Inexhaustible sources.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 04. Which is not a renewable source of energy?

(a). Wind energy.
(b). Geothermal energy.
(c). Tidal energy.
(d). All are sources of renewable energy.

Question 05. Biogas is a mixture of..?

(a). Methane and carbon dioxide.
(b). Methane and carbon monoxide.
(c). Methane and nitrous oxide.
(d). Methane and chlorofluorocarbon.

Question 06. Amount of methane in biogas in percentage is..?

(a). 35 – 45.
(b). 45 – 70.
(c). 40 – 50.
(d). 25 – 40.

Question 07. Who is the pioneer man in the history of biogas in India..?

(a). Prof. N. V. Joshi.
(b). Sri. Satish Chandra Gupta.
(c). Sri. S. V. Desai.
(d). None of the above.

Question 08. The Khadi and Village Industries Commission started a project on biogas in..?

(a). 1961.
(b). 1962.
(c). 1963.
(d). 1964.

Question 09. Biogas is stored in..?

(a). Digester biogas plant.
(b). Feed of biogas plant.
(c). Both a and b.
(d). Dome of biogas plant.

Question 10. Which is true….

(a). Calorific value of coal is 3500 kcal/kg.
(b). Calorific value of diesel is 1000 kcal/kg.
(c). Calorific value of petrol is 11100 kcal/kg.
(d). Calorific value of cowdng is 1500 kcal/kg.

Paragraph 04

Question 11. The thermal efficiency of cowdng is..?

(a). 12%.
(b). 11%.
(c). 13%.
(d). 14%.

Question 12.  The minimum speed considered to be useful for working wind mills for agricultural purpose is..?

(a). 15 km/hr.
(b). 19 km/hr.
(c). 5 km/hr.
(d). 10 km/hr.

Question 13. The wind mill produces..?

(a). Thermal energy.
(b). Mechanical mechanical energy.
(c). Electrical energy.
(d). All of the above.

Question 14. Which is a transmission system of wind mill?

(a). Crank type.
(b). Gear box type.
(c). Bevel gear type.
(d). All of the above.

Question 15. What is the compression ratio of otto cycle?

(a). Total cylinder volume/clearance volume.
(b). Clearance volume/total cylinder volume.
(c). Total cylinder volume/piston displacement.
(d). None of the above.

Question 16. The air constant in otto cycle is..?

(a). 1.2.
(b). 1.3.
(c). 1.4.
(d). 1.5.

Question 17. Which one is not a stroke of piston in four stroke engine..?

(a). Suction stroke.
(b). Compression stroke.
(c). Power stroke.
(d). Spark stroke.

Question 18. The first stroke of two stroke engine consists..?

(a). Power and exhaust.
(b). Suction and compression.
(c). Power and compression.
(d). Suction and exhaust.

Question 19. The compression ratio of diesel engine is..?

(a). 14:1 to 22:1.
(b). 22:1 to 25:1.
(c). 10:1 to 22:1.
(d). None of the above.

Question 20. Which is a engine compartment..?

(a). Cylinder block.
(b). Cylinder head.
(c). Cylinder liner.
(d). All of the above.

Paragraph 05

Question 21. Calculate the brake power of a 2 cylinder 4 stroke cycle I.C. engine 12 × 15 cm. The mean effective pressure is 700 kPa and speed of crankshaft is 1200 revolutions per minute. The mechanical efficiency is 75%.

(a). 15.71 kW.
(b). 14.65 kW.
(c). 17.81 kW.
(d). 19.65 kW.

Question 22. How many times the power of an engine increase or decrease if the diameter of the piston is increased by 20% and stroke length is reduced by 20%, all factors remaining the same.

(a). 1.560 times.
(b). 2.100 times.
(c). 1.152 times.
(d). 2.500 times.

Question 23. A diesel engine transmits 25 kW at the end of the crankshaft, moving at 1650 revolution per minute. Find the torque exerted by the piston in Neuton metere.

(a). 144.75.
(b). 155.75.
(c). 133.77.
(d). 122.77.

Question 24. The full form of LDO is..?

(a). Low Diesel Oil.
(b). Light Diesel Oil.
(c). Lesser Diesel Oil.
(d). None of the above.

Question 25. An I. C. engine consumes high speed diesel oil at the rate of 0.5 kg/h. Calculate the power of the engine?

(a). 5.78 kW.
(b). 6.15 kW.
(c). 4.59 kW.
(d). 6. 89 kW.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *