Agricultural Mycology Multiple Choice Questions (MCQ)

Agricultural Mycology Multiple Choice Questions MCQ

What is mycology?

Mycology is the scientific study of the kingdom fungi. And, the ‘Agriculture Mycology Multiple Choice Questions’ is the post related with the objective questions from the same subject. Read mcq on agriculture and keep visiting this page for new questions.

What is the importance of objective questions from mycology in agricultural competition exams?

Agronomy (cultivation of field crops), pomology (cultivation of fruit crops), floriculture (cultivation of flower crops), olericulture (cultivation of vegetable crops), post harvest technology of food crops, sericulture (cultivation of silkworm for silk), bee keeping (rearing of bees for honey and other commercial product), animal husbandry etc., are the major subjects of agriculture and which are directly related with the cultivation, management and the production.

Whether it is the cultivation of rice or rearing of silkworm; the knowledge of mycology is very necessary.

Questions from this topic are always asked in the different agricultural competition exams such as:

  • JRF.
  • SRF.
  • Agricultural NET.
  • SAU CET.
  • ARS.
  • Bank Examinations.
  • State PSCs and UPSC.
  • Other agricultural and non-agricultural competition exams.

Also read:


(A). Mycology MCQ 01 – 25 (Solved)

Question 01. In holocarpic fungi, …. are converted into reproductive cells?

(a). Only parts of thalli.
(b). Whole parts of thalli.
(c). Few parts of thalli.
(d). None of the above.

See answer

Question 02. The fungus cell contains..?

(a). Protoplasm.
(b). Cytoplasm.
(c). Protoplasm including cytoplasm.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. Cytoplasm is a type of fluid present in..?

(a). Nucleus.
(b). Outside the nucleus.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. The fusion of nuclei is..?

(a). Karyogamy.
(b). Allogamy.
(c). Oogamy
(d). Dikaryogamy.

See answer

Question 05. What is teleomorphoc phase..?

(a). Reproduction by sexually produced spore.
(b). Reproduction by asexually produced spore.
(c). Both a and b.
(d). No spore in reproduction.

See answer

Question 06. The moist condition favours germination by zoospore, while the dry condition induces..?

(a). No germination.
(b). Also zoospore.
(c). Only zoospore.
(d). Direct germination.

See answer

Question 07. Pycnidia and sporodochia are the special structures in..?

(a). Ascomycotina.
(b). Deuteromycotina.
(c). Both a and b.
(d). Saccharomycotina.

See answer

Question 08. Sporangia are the simplest form of..?

(a). Spore body.
(b). Spore capsule.
(c). Either a or b.
(d). Spore fruit.

See answer

Question 09. The acervuli is a fruiting body peculiar to order …. of fungi impertecti?

(a). Plasmodiophorales.
(b). Chytridiopsida.
(c). Melanconiales.
(d). Neopereziida.

See answer

Question 10. What is the mode of the survival of soil borne pathogen(fungi)..?

(a). As dormant saprophytic mycelium.
(b). As active saprophytic mycelium.
(c). Both and b.
(d). Active conidia.

See answer

Agriculture Mycology Questions

Question 11. What is the mode of the survival of soil seed pathogen(fungi)..?

(a). As dormant mycelium in the embryo of the seed.
(b). As dormant mycelium in the endosperm of the seed.
(c). As dormant spore on the surface of seed.
(d). All of the above.

See answer

Question 12. …. is a type of dispersal of fungi?

(a). Active discharge of spores.
(b). Passive discharge of spores.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. The ballistospore discharge is specific to..?

(a). Rust fungi.
(b). Ascomycota.
(c). Sclerospora.
(d). Peronospora.

See answer

Question 14. The strong air current and raindrops falling are..?

(a). Active discharge of fungi.
(b). Passive discharge of fungi.
(c). Liberation.
(d). All of the above.

See answer

Question 15. Spore dispersal is essentially a..?

(a). Active process.
(b). Passive process.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 16. Which is a stage of the phenomenon of infection?

(a). Pre penetration stage.
(b). Penetration stage.
(c). Post penetration stage.
(d). All of the above.

See answer

Question 17. Stomata, lenticles and hydathodes are..?

(a). Entry through natural openings.
(b). Entry through ruptures.
(c). Direct penetration.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. In holophytic feeding..?

(a). The entire vegetative mycelium may act as an organ of absorption.
(b). The entire vegetative mycelium may act as an organ of absorption.
(c). No mycelium acts as an organ of absorption.
(d). Few mycelium act as an organ of absorption.

See answer

Question 19. Which fungi have haustoroid and haustoria hyphae?

(a). Biotrophs.
(b). Hemibiotrops.
(c). Both a and b.
(d). Necrotrophic.

See answer

Question 20. The pathogen Plasmodiophora brassicae was first described by …. in 1877?

(a). Wilson.
(b). William.
(c). Reydie.
(d). Woronin.

See answer

Agriculture Mycology Quiz

Question 21. The damping off oomycetes include?

(a). Debaryanum.
(b). Aphanidermatum.
(c). Ultimum.
(d). All of the above.

See answer

Question 22. Gummosis it the most serious …. disease of citrus?

(a). Seed borne.
(b). Air borne.
(c). Soil borne.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. The mycelium of Phytophthora palmivora is..?

(a). Intercellular with haustoria.
(b). Extracellular with haustoria.
(c). Intercellular without haustoria.
(d). Extracellular without haustoria.

See answer

Question 24. The survival square of Phytophthora palmivora is..?

(a). Oospores.
(b). Chlamydospores.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 25. The honey produced on the ear (pearl millet) is full of..?

(a). Honey.
(b). Conidia.
(c). Hyphae.
(d). All of the above.

See answer


(B1). Mycology MCQ 01 – 25 (Unsolved)

Question 01. A biologist specializing in mycology is….?

(a). Mycologist.
(b). Phytologist.
(c). Myco-botanist.
(d). All of the above.

Question 02. Mycology is branch of …. concerned with the study of fungi?

(a). Agriculture.
(b). Botany.
(c). Biology.
(d). Plant pathology.

Question 03. Mycology mainly focuses on the study of..?

(a). Fungi.
(b). Bacteria and fungi.
(c). Fungi and mycoplasma.
(d). All of the above.

Question 04. In reference to agriculture, …. is the main branch of mycology?

(a). Plant pathology.
(b). Pathology.
(c). Plant and animal pathology.
(d). Human pathology too.

Question 05. Who is the founder of modern fungal taxonomy?

(a). Elizabeth Eaton Morse.
(b). Anton de Bary.
(c). Christian Hendrik Persoon.
(d). Elias Magnus Fries.

Question 06. Who is the founder of modern mycology?

(a). Elizabeth Eaton Morse.
(b). Anton de Bary.
(c). Christian Hendrik Persoon.
(d). Elias Magnus Fries.

Question 07. Who is the known for the coining of the word symbiosis?

(a). Elizabeth Eaton Morse.
(b). Lewis David von Schweinitz
(c). Anton de Bary.
(d). Elias Magnus Fries.
Lewis David von Schweinitz

Question 08. Mycorrhiza is an association between..?

(a). Fungi and the higher plant.
(b). Fungi and to the lower plant.
(c). Bacteria and fungi.
(d). Virus and fungi.

Question 09. Who is the father of mycology?

(a). A Portuguese mycologist.
(b). An American botanist.
(c). A German mycologist.
(d). An Indian scientist.

Question 10. Who is the father of Indian Mycology?

(a). R. S. Vasudeva.
(b). Sir Edwin John Butler.
(c). Dr. C  V. Subramanian.
(d). F. V. Mueller.

Agri. Myco MCQ

Question 11. Who wrote ‘Fungi and Disease in Plants: An Introduction to the Diseases of Field and Plantation Crops, especially those of India and the East’?

(a). R. S. Vasudeva.
(b). Sir Edwin John Butler.
(c). Dr. C  V. Subramanian.
(d). F. V. Mueller.

Question 12. Mycology is the study of..?

(a). Mushroom and plant pathogen.
(b). Molds and lichens.
(c). Yeasts and truffles.
(d). All of the above.

Question 13. The mycological society of India was founded in..?

(a). 1973.
(b). 1969.
(c). 1970.
(d). 1961.

Question 14. KAVAKA is the official journal of..?

(a). The India Society of Plant Pathology.
(b). Central Mycology Research Institute.
(c). The mycological society of India.
(d). Indian Mycology Research Institute.

Question 15. As of 03 July 2021, who is the secretary of the Mycoligical Society of India..?

(a). Prof. N. Raaman.
(b). EK Esser.
(c). Dr. S. Reddy.
(d). D. J. Webster.

Question 16. Yeasts have..?

(a). Multi-cell growth habit.
(b). Single-cell growth habit.
(c). Double-cell growth habit. 
(d). All of the above.

Question 17. A mould has..?

(a). Multi-cell growth habit.
(b). Single-cell growth habit.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 18. The yeasts Testimated to constitute …. of all described fungal species

(a). 3%.
(b). 5%.
(c). 1%.
(d). 9%.

Question 19. Which is of commercial use in post harvest technology?

(a). Lichen.
(b). Mould.
(c). Fungicides.
(d). Yeast.

Question 20. The most common yeast in bakery is..?

(a). Saccharomyces cerevisiae.
(b). Candida albicans.
(c). Schizosaccharomyces pombe.
(d). Saccharomyces bayanus.

Agri. Myco. Quiz

Question 21. Cultivation of mushroom is..?

(a). Mushroom farming.
(b). Fungiculture.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 22. Mushroom is a fruiting body which directly develops from..?

(a). Mycelium.
(b). Spores.
(c). Mushroom seeds.
(d). Rotting plant debris.

Question 23. Fairy ring is a.?

(a). Disease of mushroom.
(b). Physical marks on some species of mushroom.
(c). Naturally occurring arc of mushrooms, most commonly in forest areas.
(d). None of the above.

Question 24. The family of oyster mushroom is..?

(a). Pleurotaceae.
(b). Agaricaceae.
(c). Meripilaceae.
(d). Morchellaceae.

Question 25. …. is a mushroom identification technique?

(a). Lab slides.
(b). Spore solution.
(c). Both a and b.
(d). Spore print.

(B2). Mycology MCQ 01 – 25 (Unsolved)

Question 01. What is the main role of trichoderma?

(a). It kills harmful fungi in soil.
(b). The fungi is beneficial to soil because it inhibits the growth of the harmful fungi.
(c). Both a and b.
(d). It kills bacteria.

Question 02. A trichoderma product should not be more than …. months old?

(a). 3.
(b). 5.
(c). 10.
(d). 1.

Question 03. Which is a harmful fungi to plant-crops?

(a). Fusarium.
(b). Anthracnose.
(c). Rhizoctonia.
(d). All of the above.

Question 04. Apart from cotton, the root-rot is also a disease..?

(a). Maize.
(b). Gwar.
(c). Sugarcane.
(d). Rice.

Question 05. Which species/variety of cotton is more vulnerable to root-rot disease?

(a). American cotton.
(b). Indian or Desi cotton.
(c). Both a and b.
(d). Bt. cotton.

Question 06. Which is a national wide disease of rice?

(a). Stem rote disease of paddy.
(b). Sheath blight of paddy.
(c). Sheath rot of paddy.
(d). Bunt disease of paddy.

Question 07. Which is a worldwide disease of sugarcane?

(a). Sm_t disease of sugarcane.
(b). Wilt disease of sugarcane.
(c). Red rot of sugarcane.
(d). Leaf rust.

Question 08. Which is a bifungal disease of the groundnut crop?

(a). Rust disease of groundnut.
(b). The root-rot disease of groundnut.
(c). Collor-rot disease of groundnut.
(d). The tikka disease of groundnut.

Question 09. The root-rot disease of wheat is a..?

(a). Soil borne disease.
(b). Air borne disease.
(c). Water borne disease.
(d). Seed borne disease.

Question 10. The powdery mildew of wheat is caused by..?

(a). Ustilago tritici.
(b). Sclerophthora macrospora.
(c). Erysiphe graminis tritici.
(d). Pucciniagraminis tritici.

Question 11. The blight disease of mustard affects?

(a). Leaves.
(b). Pods.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 12. Which is an early blight resistant variety of potato?

(a). Kufri sinduri.
(b). Darjeeling red round.
(c). Jufri jeevan.
(d). All of the above.

Question 13. Which isbth he primary source of infection of potato late blight?

(a). Soil.
(b). Plant debris.
(c). Infected seeds.
(d). TPS.

Question 14. Which is not a fungal disease of tomato?

(a). Blossom End Rot.
(b). Damping off.
(c). Fusarium wilt.
(d). Verticillium wilt.

Question 15. Anthracnose affects..

(a). Mango leaves.
(b). Mango Inflorescence.
(c). Mango fruits.
(d). All of the above.

Question 16. Full form of MRLs is.?

(a). Maximum pesticide residue limits.
(b). Minimum pesticide residue limits.
(c). Maxizing pesticide residue limits
(d). Minimizing pesticide residue limits

Question 17. Bavistin is the scientific name of..?

(a). Enilconazole.
(b). Metalaxyl.
(c). Carbendazim.
(d). Zineb.

Question 18. Which formulation of fungicide occupies more retail products?

(a). Liquid.
(b). Dust.
(c). Granular.
(d). Compact.

Question 19. Which is a systematic fungicide?

(a). Benlate.
(b). Thiobendazole.
(c). Both a and b.
(d). Non of the above.

Question 20. Bordeaux mixture is a type of..?

(a). Translation fungicide.
(b). Contact fungicide.
(c). Systematic fungicide.
(d). None of the above.

Plant Fungi MCQ

Question 21. Thiram is effective against..?

(a). Stem gall of coriander.
(b). Black heart of potato.
(c). Tomato blight.
(d). Purple blotch onion.

Question 22. Zineb is a..?

(a). Red orange solid.
(b). Pale yellow liquid.
(c). White solid.
(d). Pale yellow solid.

Question 23. Which is a type of mycorrhizas..?

(a). Ectomycorrhizas.
(b). Endomycorrhizas.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 24. Which is endomycorrhiza..?

(a). Arbuscular.
(b). Ericoid.
(c). Orchid mycorrhiza.
(d). All of the above.

Question 25. The first genomic sequence for a representative of symbiotic fungi, the ectomycorrhizal basidiomycete L. bicolor, was published in..?

(a). 2008.
(b). 2007.
(c). 2009.
(d). 2010.


Myology Mock Test

Written For: Agriculture Mycology Multiple Choice Questions


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *