Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Agricultural Soil Science Quiz


Agricultural Soil Science Quiz: Multiple Choice Questions

Related examinations RAEO, RHEO, SADO, SHDO, NET, CET, BHU, and others.

NameAgricultural Soil Science Quiz (Multiple Choice Objective Questions)
TypeOnline Mock Test
Number of questions15
Next quizSubscribe us to get next quiz

Also read: Soil Science MCQ: Multiple Choice Questions

Agricultural Soil Science MCQ

Question 01. What is petrology?

(a). Study or description of rocks.
(b). Study of the origin of rocks.
(c). Study of soil minerals.
(d). Study of the origin of soil.

See answer

Question 02. Who defines soil as a nutrient bin?

(a). Whitney, 1892.
(b). Dokuchaiev, 1900.
(c). Simonson, 1957.
(d). Soil Science Society of America, 1970.

See answer

Question 03. Match the followings:

APodzolization1Process that removes silica from the upper layers
BLaterization2Process of eluviation of oxide of iron and aluminium
CSalinization3Process of accumulation of salts
DAlkalization4Process by which soils with high exchangeable sodium and pH are formed

(a). A : 1, B : 2, C : 3, D : 4.
(b). A : 2, B : 1, C : 3, D : 4.
(c). A : 3, B : 1, C : 2, D : 4.
(d). A : 4, B : 1, C : 3, D : 1.

See answer

Question 04. Which is true about soil order?

  1. There are 12 taxa.
  2. Soil orders are based mainly on morphology.
  3. There are 50 taxa in soil order.
  4. Great group is subdivision of great group.

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 and 3 are true.
(c). Only 3 and 4 are true.
(d). Only 1 and 2 are true.

See answer

Question 05. Which is truly matched?

Soil horizons and descriptions.

  1. A horizon: Organic horizon.
  2. E horizon: Mineral horizon.
  3. C horizon: Hard bedrock.
  4. R horizon: Horizons or layers excluding hard bed rock.

(a). 1 is not true.
(b). 2 is true.
(c). a and b are true.
(d). 3 and 4 are true.

See answer

Soil Science Quiz

Question 06. According to the land capability classification, which category of land is subject to severe erosion though it is suitable for cultivation?

(a). Class I.
(b). Class II.
(c). Only class III.
(d). Class III and Class IV.

See answer

Question 07. According to the types of soil structure, what is the size of peds in block like structure?

(a). 1 to 10 cm.
(b). 0.1 to 1 cm.
(c). 0.01 to 0.01 cm.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. Which is true?

  1. Wet soil: Stickiness and plasticity are the major characteristics.
  2. Moist soil: adheres very strongly and resists crushing between the thumb and forefinger.
  3. Dry soil: the degree of resistance of the dry soil is related to the attraction of particles for each other.

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 is true.
(c). Only 3 is true.
(d). All are true.

See answer

Question 09. What is the bulk density of decomposed peat?

(a). 0.66 g/cm³.
(b). 0.55 g/cm³.
(c). 0.77 g/cm³.
(d). 0.33 g/cm³.

See answer

Question 10. What is the size of capillary pores?

(a). 0.06 mm.
(b). More than 0.06 mm.
(c). Less than 0.06 mm.
(d). Any of the above.

See answer

Soil Science Online Mock Test

Question 11. What is the soil colour name for the numerical notation 2.5 YR 5/6?

(a). Yellow.
(b). Red.
(c). Both a and b.
(d). Either a or b.

See answer

Question 12. Soil temperature doubles for every how many degrees of increase in temperature?

(a). 1 °C.
(b). 5 °C.
(c). 10 °C.
(d). 16 °C.

See answer

Question 13. Who proposed the Electric resistance block method of soil moisture measurement?

(a). Bouyoucos and Mick.
(b). Arnold.
(c). Russell.
(d). Munsell.

See answer

Question 14. Consider about 1:1 layer silicates:

  1. Kaolinite group is the most prominent 1:1 clay mineral.
  2. These have 2 Si tetrahedral and 1 Al octahedral sheet per crystalline unit.
  3. These layers are held together by hydrogen bonding.
  4. The effective surface of kaolinite is restricted to its inner faces.
  5. Kaolinite crystals usually are rectangular in shape.
  6. Kaolinite particles are readily broken down into extremely thin plates.

(a). Only 1, 2 and 5 are true.
(b). Only 1, 3 and 4 are true.
(c). Only 1 and 5 are true.
(d). Only 1 and 3 are true.

See answer

Question 15. What happens when pH range is 6-7?

(a). Phosphorus fixation is at minimum and availability to higher plants is maximum.
(b). phosphorus fixation is at maximum and availability to higher plants is maximum.
(c). Phosphorus fixation is at minimum and availability to higher plants is minimum.
(d). None of the above.

See answer

Reference

09: Donahue, Miller and Shickluna (1977). p 60.


Leave a Reply

Your email address will not be published.