Agricultural Microbiology Objective Multiple Choice Questions (MCQ)

Topics: Agriculture Microbiology Multiple Choice Questions

Bacteria: Basic information.
Plant pathogenic bacteria.
Major plant diseases caused by the plant pathogenic bacteria.

Virus: Basic information.
Plant pathogenic viruses.
Major plant diseases caused by the plant pathogenic viruses.

Fungi: Basic information.
Plant pathogenic fungi.
Major plant diseases caused by the plant pathogenic fungi.

Beneficial microorganisms: PSB, Azospirillum, Azotobacter etc.

Agriculture Microbiology Objective Multiple Choice Questions (MCQ)

Also read:

Agriculture Microbiology MCQ

JRF Multiple Choice Questions.
SRF Questions.
Agriculture NET Questions.
State Agriculture University CET MCQ.
IBPS AFO Multiple Choice Questions.
BHU UET MCQ.

Start….

Question 01. Streptomycetes are found to resemble..

(a). Fungi.
(b). Virus.
(c). MLO.
(d). Cyanobacteria.

See Answer

Question 02. The shape of prokaryote cells is governed by..

(a). The presence of cell wall.
(b). Absence of cell wall.
(c). The chemical composition of cell wall.
(d). All of the above.

See Answer

Question 03. The true plant pathogenic bacteria belong to..

(a). Rods.
(b). Spirals.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 04. Pleomorphism is characteristic of ….?

(a). V – form bacteria
(b). Wall less bacteria.
(c). L – phase bacteria.
(d). All of the above.

See Answer

Question 05. Which is true..?

1. MLOs are spore forming.
2. Most plant pathogenic true bacteria are spore forming.
3. MLOs are non-spore forming.
4. Most plant pathogenic true bacteria are non-spore forming.

(a). Only 1 and 3 are true.
(b). Only 2 and 4 are true.
(c). Only 3 and 4 are true.
(d). Only 1 and 2 are true.

See Answer

Question 06. A bacterial nucleus is always..?

(a). Diploid.
(b). Triploid.
(c). Haploid.
(d). Tetraploid.

See Answer

Question 07. EPS stands for..?

(a). Extracellular polymeric substances.
(b). Excessive protein substances.
(c). Extreme polymerase substances.
(d). None of the above.

See Answer

Question 08. The EPSs helps in survival of the bacterial cell in it’s..?

(a). Soil borne stage.
(b). Air borne stage.
(c). Seed borne stage.
(d). All of the above.

See Answer

Question 09. The variability among bacteria may be caused by genetic changes as a result of the..?

(a). Conjugation.
(b). Transformation.
(c). Transduction.
(d). All of the above.

See Answer

Question 10. Which is true about pseudomonas..

(a). Spore forming and gram positive.
(b). Non-spore forming and gram negative.
(c). Spore forming and gram positive.
(d). Less polar flagella.

See Answer

Agriculture Microbiology Multiple Choice Questions

Question 11. The most plant pathogenic members in flourescens group belong to..

(a). Pseudomonas flavescens.
(b). Pseudomonasaeruginosa.
(c). Pseudomonas citronellolis.
(d). Pseudomonas syringae.

See Answer

Question 12. Pseudomonas avenae and Pseudomonas rubrilineans belong..

(a). Solanaceous group.
(b). Fluorescence group.
(c). Acidovorans group.
(d). Xamthomonas group.

See Answer

Question 13. The bacterial group …. includes more pathogens than all other genera combined?

(a). Xamthomonas.
(b). Solanaceous.
(c). Fluorescence.
(d). Acidovorans.

See Answer

Question 14. The main basis for separation of mycoplasmas from true bacteria is..?

Very common

(a). Presence of true cell wall.
(b). Absence of true cell wall.
(c). Presence of cell.
(d). Absence of cell.

See Answer

Question 15. The generic character of Mycoplasma, as derived from cultured forms is..?

(a). Cells are highly pleomorphic.
(b). Cells vary in shape from spherical to slightly oviod.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 16. Mycoplasma is resistant to..?

(a). Ampicillin.
(b). Penicillin.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 17. The trivial name “spiroplasma” was first suggested in …. for mycoplasma?

(a). 1972.
(b). 1873.
(c). 1973.
(d). 1872.

See Answer

Question 18. General character of spiroplasma..

(a). Non spherical cells.
(b). Spherical cells.
(c). Non helical filaments without branching.
(d). All of the above.

See Answer

Question 19. The fastidious walled bacteria are..

(a). Xylem inhibiting.
(b). Pholem inhibiting.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 20. What is hypersensitive reaction?

(a). Defense mechanism of plant against bacteria.
(b). Programmed cell death.
(c). A non-susceptible plant’s reaction.
(d). None of the above.

See Answer

Agriculture Microbiology Quiz

Question 21. In association with EPS, Xamthomonas campestris pv. citri shows..?

(a). Biosynthesis of auxin.
(b). Biosynthesis ABA.
(c). Biosynthesis of ethylene.
(d). Biosynthesis of gibberellin.

See Answer

Question 22. The thermal dead point of Xamthomonas axonopodis pv. malvecearum is..

(a). 40 °C.
(b). 70 °C
(c). 30 °C.
(d). 50 °C.

See Answer

Question 23. The bacterium Acidovorax avenae subsp. avenae is thought to survive well in..?

(a). Soil.
(b). Plant debris.
(c). Both a and b.
(d). Perpetual presence of sugarcane fields.

See Answer

See Location of Division of Microbiology, IARI, New Delhi On Google Earth

Know about Microbiology

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *