Agriculture Multiple Choice Objective Questions

Agriculture Multiple Choice Questions

Read Objective MCQ on Agriculture Multiple Choice Questions.


Agriculture Multiple Choice Questions

Question 01. Spinach and collards are..?

(a). Pothrebs or green.
(b). Potherbs or salad.
(c). Green or salad.
(d). All of the above.

Question 02. Which is a salad crop?

(a). Lettuce.
(b). Celery.
(c). Both a and b.
(d). Radish.

Question 03. Cabbage contain a compound similar to..?

(a). Phenylthiocarbamide.
(b). Phenolthiocarbamide.
(c). Phenylthiocarbamine.
(d). Phenolthiocarbamine.

Question 04. Leek is a..?

(a). Legume.
(b). Leafy vegetable.
(c). Bulb crop.
(d). Root crop.

Question 05. Scientific name of sweet corn is..?

(a). Zea mays convar. saccharata var. esculenta.
(b). Zea mays convar. saccharata var. rugosa
(c). Zea mays convar. saccharata var. sativa.
(d). None of the above.

Question 06. Sweet corn is the result of..?

(a). Induced mutation.
(b). Hybridization.
(c). Naturally occurring recessive mutation. 
(d). Natural selection.

Question 07. Sweet corn originated for..?

(a). UK
(b). Brazil.
(c). Argentina.
(d). US.

Question 08. In tree onion the bullets grow on/in..?

(a). At the top of the stalk.
(b). Just above the soil surface.
(c). Subsidiary stems above the soil surface.
(d). Root above the soil surface.

Question 09. Tree onion is..?

(a). Allium × viviparum.
(b). Allium × proliferum.
(c). Allium × prolifera.
(d). Allium × wakegi.

Question 10. By nature, tree onion is..?

(a). Biennial.
(b). Seasonal.
(c). Both a and b.
(d). Perennial.

Question 11. Bulbs (onion) are transformation of..?

(a). Root.
(b). Short stem.
(c). Long stem.
(d). Tape root.

Question 12. …. is an antioxidant rich variety of potato?

(a). Kufri Neelkanth.
(b). Kufri Prabha.
(c). Kifri Abha.
(d). Kufri Kiran.

Question 13. Pointed gourd is .. in nature.?

(a). Monoecious.
(b). Dioecious.
(c). Hermaphrodite.
(d). Non of the above.

Question 14. In India, pointed gourd is also known as.?

(a). Parval.
(b). Green potato.
(c). Both a and b.
(d). Bada kundaru.

Question 15. Which one has spiny surface?

(a). Pointed gourd.
(b). Sweet potato.
(c). Chayote.
(d). None of the above.

Question 16. Golden acre is an ideal variety of cabbage for..?

(a). Hills.
(b). Plateau region.
(c). Both a and b.
(d). Plains.

Question 17. Main consideration for the cultivation of cabbage is..? 

(a). Seed rate.
(b). Club root disease.
(c). Soil preparation.
(d). Irrigation.

Question 18. Seed rate required for cauliflower is..?

(a). Lower than the seed rate of cabbage.
(b). More than the seed rate of cabbage.
(c). Equal to the seed rate of cabbage.
(d). Any thing.

Question 19. Snow ball is the variety of cauliflower, ideal for…. regions?

(a). Hills and plateau.
(b). Hills and plains.
(c). Plains.
(d). Hills.

Question 20. Seed rate of hybrid cauliflower for one ha. area is..?

(a). 250g.
(b). 350g.
(c). 150g.
(d). 100g.

Question 21. The optimum cardinal temp. points for germination of rice seeds are:

(a). 30 – 32 ℃.
(b). 22 – 25 ℃.
(c). 20 – 22 ℃.
(d). 18 – 20 ℃.

Question 22. The minimum cardinal temp. points for germination of rice seeds are:

(a). 14 – 16 ℃.
(b). 08 – 10 ℃.
(c). 10 – 12 ℃.
(d). 18 – 20 ℃.

Question 23.  The maximum cardinal temp. points for germination of rice seeds are:

(a). 33 – 35 ℃.
(b). 36 – 38 ℃.
(c). 34 – 35 ℃.
(d). 38 – 40 ℃.

Question 24. The optimum cardinal temp. point for germination of wheat seeds is:

(a). 22 ℃.
(b). 25 ℃.
(c). 24 ℃.
(d). 20 ℃.
Question 25. The minimum cardinal temp. points for germination of wheat seeds are:

(a). 3 – 4 ℃.
(b). 4 – 6 ℃.
(c). 2 – 3 ℃.
(d). 5 – 6 ℃.

Question 26. The maximum cardinal temp. points for germination of wheat seeds are:

(a). 30 – 32 ℃.
(b). 22 – 25 ℃.
(c). 20 – 22 ℃.
(d). 18 – 20 ℃.

Question 27. Which is true about temp. required by the plan-crops for production..

1.Important for growth and development
2.Optimum temperature is required for maximum dry matter accumulation.
3.High night temperature – growth of shoot.
4.Minimum temperature is required for maximum dry matter accumulation.
5.Low night temperature – growth of shoot.

(a). Only 1, 3 and 5 are true.
(b). Only 3 , 4 and 5 are true.
(c). Only 1, 2 and 3 are true.
(d). Only 1, 2, 3 and 5 are.

Question 28. The chilling injury in tropical crops can be seen when..

(a). Temp. is below 15 ℃.
(b). Temp. is 15 ℃.
(c). Temp. is 10 ℃.
(d). Temp. is 3 – 4 ℃.

Question 29. Potato is affected by..?

(a). Chilling injury.
(b). Freezing injury.
(c). Heaving.
(d). All of the above.

Question 30. The critical temperature above which plants gets killed is called..?

(a). Thermal ‘end point’.
(b). Thermal ‘killing point’.
(c). Thermal ‘death point’.
(d). Thermal ‘dead point’.

Question 31. Absorption of calcium is reduced at temperature of … in Maize?

(a). 28º C.
(b). 18º C.
(c). 38º C.
(d). 16º C.

Question 32. Nutrient uptake is affected by … in rice?

(a). Soil temp.
(b). Air temp.
(c). Both and b.
(d). Only direct temp.

Question 33. Scorching is the result of..?
(a). High temp.
(b). Low temp.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 34. Stem girdle is is caused by …?

(a). High air temp.
(b). High soil temp.
(c). Low soil temp.
(d). Low air temp.

Question 35. In iron deficiency..?

(a). Interveinal chlorosis of older leaves.
(b). Leaf chlorosis.
(c). Interveinal chlorosis of younger leaves.
(d). None of the above.

Question 36. Iron deficiency is also known as..?

(a). I-induced chlorosis.
(b). Fe-induced chlorosis.
(c). Iron-induced chlorosis.
(d). Lime-inuced chlorosis..

Question 37. Fe decency is always confused with..?

(a). Zn deficiency.
(b). Manganese deficiency.
(c). Sulphur deficiency.
(d). None of the above.

Question 38. Iron absorption become available when..?

(a). Soil pH is more than 6.5.
(b). Soil pH is lower than 6.5.
(c). Soil pH is 6.5.
(d). At any pH.

Question 39. Excess of which element in soil creates the problem of iron deficiency in plant..?

(a). Zn.
(b). S.
(c). N.
(d). Mn.

Question 40. …. is used for foliar spray in iron deficiency?

(a). EDDHA.
(b). EDTAA.
(c). EDTA.
(d). EEDTA.

Question 41. In linearity..?

(a). Interaction between resources and activities in the process of production is absent.
(b). Interaction between resources and activities in the process of production is present.
(c). Interaction between resources and activities in the process of management is absent.
(d). Interaction between resources and activities in the process of management is present.

Question 42. The curve of average cost is..?

(a). U shaped in long run.
(b). U shaped in short run.
(c). U shaped in mid run.
(d). Non of the above.
Question 43. The Ad-AS model is a..?

(a). Macroeconomic model.
(b). Microeconomic model.
(c). Agri-socioeconomic model.
(d). Non of the above.

Question 44. The AD-AS model is based on the theory of..?

(a). Amartya Sen.
(b). Keynes.
(c). Ragner Frisch.
(d). Irving Fisher.

Question 45. The full form of AD-AS model is..?

(a). Aggregate Demand – Aggregate Supply Model.
(b). Aggregate Demand And Supply Model.
(c). Model of Aggregate Demand And Supply.
(d). Aggregate Demand and Aggregate Supply Model.

Question 46. The Profit-maximizing firms use cost curves to decide..?output quantities

(a). Input quantities.
(b). Input quality.
(c). Input quantities.
(d). Output quantities.

Question 47. In cost curve the notation SR (Short-run) is used when..?

(a). The amount of virtual capital can be adjusted.
(b). The amount of virtual capital cannot be adjusted.
(c). The amount of physical capital can be adjusted.
(d). The amount of physical capital cannot be adjusted.

Question 48. In cost curve the notation A (Average) is used as..?

(a). Per unit of input.
(b). Per unit of output.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 49. Which cost doesn’t have U shape in short run?

(a). Average cost.
(b). Average variable cost.
(c). Marginal cost.
(d). All options have U shape in short run.

Question 50. Which is true about Production Contribution of Agriculture?

1.Development of farm sector gives boost to secondary sector.
2.Development of secondary sector gives boost to tertiary sector.
3.Development of primary sector and secondary sectors give boost to secondary sector.
4.Tertiary sector doesn’t need the development for primary and secondary sectors.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 1 and 3 are true.
(c). Only 2 and 3 are true.
(d). Only 1 and 4 are true.


Answer Key:

/1. a. 2. d. 3. a. 4. c. 5. b.

/6. c. 7. d. 8. a. 9. b. 10. d.

/11. b. 12. a. 13. b. 14. c. 15. c.

/16. d. 17. b. 18. a 19. d. 20. a.

/21. c. 22. d. 23. a. 24. c. 25. a.

/26. d. 27. b. 28. d. 29. a. 30. d.

/31. c. 32. d. 33. c. 34. a. 35. c.

/36. a. 37. b. 38. a. 39. d. 40. d.

/41. a. 42. b. 43. a. 44. b. 45. a.

/46. d. 47. d. 48. c. 49. d. 50. b.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *