Agricultural Statisics Multiple Choice Objective Questions

Read Important MCQ (Multiple Choice Questions)on Agricultural Statisics. This page is updated with new Questions.

Answer Key will be updated….


Agricultural Statisics Multiple Choice Objective Questions

Question 01. The Indian Agricultural Statistics Research Institute is located in..?

(a). Mumbai.
(b). Chennai.
(c). Bangalore.
(d). New Delhi.

Question 02. What will be the median of the series 3, 6, 9, 5, 4, 7, and 8?

(a). 6.
(b). 5.
(c). 7.
(d). 4.

Question 03. Median is used for..?

(a). Quantitative data.
(b). Qualitative data.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 04. What will be the mode of series 4, 7, 6, 5, 4, 6, and 4?

(a). 5.
(b). 6.
(c). 4.
(d). 7.

Question 05. The standard error of mean gives idea about?

(a). Variability of a set of data.
(b). Mean of a set of data.
(c). Mode of a set of data.
(d). None of the above.

Question 06. In type I error..?

(a). The hypothesis is false and test rejects it.
(b). Hypothesis is false and test accepts it.
(c). Both a and b.
(d). The hypothesis is true but test rejects it.

Question 07. The more severe error in..?

(a). Type I test.
(b). Type II test.
(c). Both and b.
(d). None of the above.

Question 08. Why do we use F test?

(a). To test the proportions.
(b). For testing variance.
(c). Both a and b.
(d). To test the homogeneity.

Question 09. We do student test when..?

1. Sample size is small.
2. SD is known.
3. Sample size is big.
4. SD is unknown.

(a). 1 and 2 are true.
(b). 2 and 3 are true.
(c). 3 and 4 are true.
(d). 1 and 4 are true.

Question 10. Probability ranges from..?

(a). 0 – 1.
(b). 0 – 3.
(c). 0 – 5.
(d). 0 – 7.

Question 11. Raw movement is..?

(a). Calculation about mean only.
(b). Calculation about median only.
(c). Calculation about mode only.
(d). Calculation about any point.

Question 12. The central movement is..?

(a). Calculation about mean only.
(b). Calculation about median only.
(c). Calculation about mode only.
(d). Calculation about any point.

Question 13. Which is true..?

(a). Raw movement – No change of origin.
(b). Central movement – Change of origin.
(c). Raw movement – Change of origin.
(d). Central movement – No change of origin.

Question 14. The frequency distribution are of..?

(a). Two types.
(b). Three types.
(c). Four types.
(d). Five types.

Question 15. The curve of normal distribution is..

(a). V shape.
(b). Bell shape.
(c). W shape.
(d). U shape.

Question 16. The commonly used design is..?

(a). LSD.
(b). CRD.
(c). RBD.
(d). None of the above.

Question 17. The Split Plot Design is appropriate when..?

(a). All factors are not equally important in experiment.
(b). The all factors are equally important in experiment.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 18. Which one is measurement of central tendency..?

(a). Mean.
(b). Mode.
(c). Median.
(d). All of the above.

Question 19. Standard Deviation is always calculated by..?

(a). HM.
(b). AM.
(c). GM.
(d). All of the above.

Question 20. Correlation lies between..?

(a). 0 to 1.
(b). 1 – 2.
(c). -1 to 0.
(d). +1 to -1.

Question 21. Which is type of correlation?

(a). Positive.
(b). Negative.
(c). Linear.
(d). All of the above.

Question 22. Which is not type of correlation?

(a). Multiple.
(b). Partial.
(c). Uncorrelated.
(d). Non linear.

Question 23. The student t-test was given by..?

(a). WS Ghost.
(b). EM Ernest.
(c). FW Wang.
(d). None of the above.

Question 24. We use student t-test when..?

(a). Sample size is 30.
(b). Sample size is <30.
(c). Sample size is >30.
(d). Sample size is 20.

Question 25. N-n2 is error degree of freedom of..?

(a). CRD.
(b). RBD.
(c). LSD.
(d). SPD.

Question 26. Coefficient of variation is equal to..?

(a). Mean/SD × 100.
(b). SD/Mean × 100.
(c). 100/SD × Mean
(d). 100/Mean × SD.

Question 27. The coefficient of skewness for normal distribution is..?

(a). 1.
(b). 2.
(c). 0.
(d). 3.

Question 28. Kurtosis is..?

(a). Idea about flatness of the curve.
(b). Idea of peakdness of the curve.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 29. When the number of treatment is 10..?

(a). Use confounding design.
(b). Use RBD.
(c). Use CRD.
(d). None of the above.

Question 30. Which is the best model of central tendency?

(a). Harmonic mean.
(b). Geometric mean.
(c). Arithmetic mean.
(d). All of the above.

Question 31. The two main statistical methods are…

(a). Descriptive statistics.
(b). Inferential statistics.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 32. The arithmetic mean of the maximum and minimum values of a data set….

(a). Midrange.
(b). Midhinge.
(c). Trimean.
(d). Trucated mean.

Question 33. Which minimizes the sum of distances to the data points?
 
(a). Quadratic mean.
(b). Root mean.
(c). Geometric Mean.
(d). None of the above.

Question 34. If X is used to denote the outcome of a coin toss (“the experiment”), then the probability distribution of X would take the value …. for head of tail?

(a). 0.7.
(b). 0.1
(c). 0.5.
(d). 0.8.

Question 35. In statisics, skewness is a measure of the …. of the probability distribution?

(a). Asymmetry.
(b). Symmetry.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 36. If the distribution is symmetric, then the mean is..?

(a). Equal to mode.
(b). Unequal to mode.
(c). Equal to median.
(d). Unequal to median.

Question 37 If the distribution is symmetric, then..?

(a). The distribution has zero skewness.
(b). The distribution has More skewness.
(c). The distribution has negative skewness.
(d). None of the above.

Question 38. If the distribution is both symmetric and unimodal, then the..?

(a). Mean = median = mode.
(b). Mean > median > mode.
(c). Mean < median < mode.
(d). Mean = median > mode.

Question 39. First skewness coefficient is..?

(a). (Mean – mode)/Standard Deviation.
(b). (Mean + mode)/Standard Deviation.
(c). (Mean – median)/Standard Deviation.
(d). (Mean + median)/Standard Deviation.

Question 40. Second skewness coefficient is..?

(a). 2 (Mean – median)/Standard Deviation.
(b). 3 (Mean + mode)/Standard Deviation.
(c). 3 (Mean – median)/Standard Deviation.
(d). 3 (Mean + median)/Standard Deviation.

Question 41. A low standard deviation indicates that the values tend to be close to the..?

(a). Mode.
(b). Mean.
(c). Median.
(d). All of the above.

Question 42. If the statistic is the sample mean, it is known as the..?

(a). Standard error of the mean.
(b). Standard error of the mode.
(c). Standard error of the median.
(d). Standard error of all.

Question 43. Which is measure of dispersion?

(a). CV.
(b). SD.
(c). AM.
(d). GM.

Question 44. The minimum sample size for using chi sqaure test is..?

(a). 25.
(b). 15.
(c). 35.
(d). 50.

Question 45. Skewness will be positive when..?

(a). Mean > Median > Mode.
(b). Mode > Median > Mean.
(c). Median > Mean > Mode.
(d). Mean > Mode > Median.

For: Agricultural Statisics Multiple Choice Objective Questions


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *