Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Agroecology MCQ with Answer


Agroecology MCQ with Answer

Topics: History, role, principles, and importance of agroecology, important practices, diversification, and other important topics.

Also read: Ecology MCQ For Agriculture

NameAgroecology MCQ
TypeObjective questions
Number of questions30

Question 01. In which year did
agroecology first appear?

(a). 1938.
(b). 1928.
(c). 1929.
(d). 1939.

See answer

Question 02. Who coined the word agroecology?

(a). Basil Bensin.
(b). William Albrecht.
(c). Sanford Soverhill Atwood.
(d). James Nathan Calloway.

See answer

Question 03. Which one is the principle of AE?

(a). The improvement of agro-food process.
(b). constant improvement of Environmental performance
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. Consider about the AE practices at farm level?

1. Limiting the phytosanitary inputs.
2. Reintroduction of biodiversity including wild species.
3. Reintroduction of biodiversity of cultivated species.
4. The consistent cultural practices.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 2 and 3 are true.
(c). Only 1, 3, and 4 are true.
(d). All are true.

See answer

Question 05. What is recycling in reference to AE?

(a). Recycling of biomass.
(b). Recycling of nutrients.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Agroecology MCQ

Question 06. How would you enhance soil health?

Consider following points:

1. Particularly by managing chemical fertilizers.
2. Particularly by managing organic matters.
3. Particularly by enhancing soil biodiversity activity.

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 is true.
(c). Only 3 is true.
(d). Only 2 and 3 are true.

See answer

Question 07. Consider about biodiversity in reference to AE?

1. To maintain and enhance diversity of species.
2. To maintain functional diversity and genetic resources.
3. To maintain biodiversity in the agroecosystem over time.

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 is true.
(c). Only 3 is true.
(d). All are true.

See answer

Question 08. To which principle does the complementarity amongst the elements of agroecosystems belong?

(a). Synergy.
(b). Biodiversity.
(c). Recycling.
(d). Economic diversification.

See answer

Question 09. What do you mean by economic diversification?

(a). To diversify on farm incomes by ensuring small scale farmers with a greater financial independence.
(b). To diversify off farm incomes by ensuring small scale farmers with a greater financial independence.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. What is key in an agroecological system?

(a). Production.
(b). Input and output.
(c). Diversity.
(d). All of the above.

See answer

Multiple choice questions on agroecology

Question 11. Which is true?

(a). AE is more comprehensive than organic farming.
(b). Organic farming is much more comprehensive than AE.
(c). Both are equal.
(d). None of the above.

See answer

Question 12. Who necessarily practices AE?

(a). Big farmers.
(b). Small farmers.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. Considering the agroecosystem in reference to AE, what is the major objective?

(a). Production of timber.
(b). Production of fuel.
(c). Production of food.
(d). Production of secondary products.

See answer

Question 14. What is agroecology?

(a). Agricultural production systems and ecological processes.
(b). Cropping systems and ecological systems.
(c). Agronomical measures and ecosystem.
(d). Agriculture ecosystem and biodiversity.

See answer

Question 15. Which one is the field of study of ecology?

(a). Abundance and energy.
(b). Biomass and environment.
(c). Species and adaptation.
(d). All of the above.

See answer

Ecology quiz

Question 16. Which one is not a field of AE?

(a). Organic farming.
(b). Regenerative farming.
(c). Conventional farming.
(d). None of the above.

See answer

Question 17. What is the full form of OECD?

(a). Organisation forEcological. Co-operation and Development
(b). Organisation for Economic Co-operation and Development.
(c). Organic Eco Corporation and Development.
(d). Organic  Economical Corporation and Development.

See answer

Question 18. Who defines AE as “the study of the relation of agricultural crops and environment”?

(a). OECD.
(b). FAO.
(c). Indian Ecological Society.
(d). World bank.

See answer

Question 19. AE is the interaction between which components?

(a). Plants and animals.
(b). Animals and humans.
(c). Environment within agricultural systems.
(d). All of the above.

See answer

Question 20. Which type of approach is AE?

(a). Holistic.
(b). Collection of parts.
(c). Individual targets.
(d). Any of the above.

See answer

Biodiversity quiz

Question 21. Which one is the multidisciplinary component of AE?

(a). Agronomy.
(b). Ecology.
(c). Sociology.
(d). All of the above.

See answer

Question 22. Who wrote “the zoology of agriculture and forestry”?

(a). Basil Bensin.
(b). Friederichs.
(c). Dalgaard.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. Who is the writer of Agrarökologie?

(a). Tischler.
(b). Arthur Tansley.
(c). Frederic Clements.
(d). Dalgaard.

See answer

Question 24. According to FAO, how many guiding principles have AE?

(a). 14.
(b). 8.
(c). 12.
(d). 10.

See answer

Question 25. How many varieties of AE have been identified by Buttel?

(a). 4 varieties.
(b). 2 varieties.
(c). 6 varieties.
(d). 5 varieties.

See answer

Biodiversity mock test

26. AE approaches and methods.

  • Diversification of crops.
  • Conservation tillage.
  • Green manures.
  • Natural fertilisers and nitrogen fixation.
  • Biological pest control.
  • Rainwater harvesting.
  • Production of crops and livestock.

Question 27. Why agroecology?

(a). Production of food.
(b). Sustainability.
(c). Biodiversity.
(d). All of the above.

See answer

Question 28. When was the term ecology coined?

(a). 1867.
(b). 1866.
(c). 1868.
(d). 1869.

See answer

Question 29. Which one is the field of study of an agroecologist?

(a). A variety of agroecosystems
(b). Only environment.
(c). Only biodiversity.
(d). None of the above.

See answer

Question 30. What is the limitation of AE?

(a). One scale.
(b). Two scales.
(c). Three scales.
(d). One scale to a global system.

See answer

Agroecology MCQ, Quiz, Online Mock Test.


Leave a Reply

Your email address will not be published.