Agroforestry MCQ: Multiple Choice Objective Questions

Agroforestry MCQ: Multiple Choice Questions

Quiz: Agroforestry Multiple Choice Questions
Type: Objective MCQ
No. of Questions: 50
Updates: Published on September 3, 2021

Read MCQ or Multiple Choice Objective Questions on Agroforestry. For ICAR JRF, SRF, NET, IBPS AFO, State Agricultural University Common Entrance Test, BHU UET, IGKV CET and all other agricultural competition exams

Also read:

Agroforestry MCQ

Answer Key Link (s) After Each 5th MCQ

Question 01. Agroforestry  is a type of..?

(a). Mixed cropping.
(b). Multiple cropping.
(c). Double cropping.
(d). Mono cropping.

Question 02. Forest cover is maximum in..

(a). Rajasthan and Gujarat.
(b). Gujarat and Maharashtra
(c). Chhattisgarh and Madhya Pradesh.
(d). Kerala and Goa.

Question 03. The forest cover of India as of 2019 is..

(a). 20.36%.
(b). 22.01%.
(c). 19.54%.
(d). 21.67%.

Question 04. The forest cover of India as of 2019 is..

(a). 67.56 MH.
(b). 71.22 MH.
(c). 79.56 MH.
(d). 69.34 MH.

Question 05. A very dense forest will cover ….% tree canopy density

(a). 50.
(b). 60.
(c). 65.
(d). 70.

See answer

Question 06. Tree density is measured in..

(a). Tree per ha.
(b). Tree per acre.
(c). Tree per square meter.
(d). Tree per square kilometer.

Question 07. The total forest and tree cover of India as of 2019 is..

(a). 78.73 MH.
(b). 90.73 MH.
(c). 80.73 MH.
(d). 75.73 MH.

Question 08. The total forest and tree cover of India as of 2019 is..

(a). 33.21%.
(b). 24.56%.
(c). 27.13%.
(d). 25.32%.

Question 09. The total forest area change in India was highest in the year..

(a). 2013.
(b). 2015.
(c). 2017.
(d). 2019.

Question 10. A moderate dense forest will cover ….% tree canopy density

(a). 40.
(b). 70.
(c). 40 – 70.
(d). 40 or more but less than 70.

See answer

Forestry Quiz

Question 11. An open forest will cover ….% tree canopy density

(a). 10 – 30.
(b). 10 – 40.
(c). 10 or more but less than 40.
(d). Less than 10.

Question 12. The scrub forests have tree density of..

(a). 0.1
(b). 0.10.
(c). 0.01.
(d). 0.5.

Question 13. Which Indian state has highest forest cover?

(a). Chhattisgarh.
(b). Andhra Pradesh.
(c). Assam.
(d). Madhya Pradesh.

Question 14. Which Indian state has highest dense forest cover?

(a). Arunachal Pradesh.
(b). Andhra Pradesh.
(c). Assam.
(d). Odisha.

Question 15. Which Indian state has highest moderate forest cover?

(a). Jharkhand.
(b). Bihar.
(c). Madhya Pradesh.
(d). Tamil Nadu.

See answer

Question 16. Which Indian state has highest moderate forest cover?

(a). Jharkhand.
(b). Madhya Pradesh.
(c). J & K.
(d). Kerala

Question 17. Which of the following Indian state or Indian territory has very dense forest area

Below 1 square kilometer

(a). Chandigarh.
(b). Daman and Diu.
(c). Both a and b.
(d). Delhi.

Question 18. Which Indian state or Indian territory has lowest moderately dense forest cover

(a). Delhi.
(b). Daman and Diu.
(c). Assam.
(d). Goa.

Question 19. Which one has the lowest open forest area.

(a). Chandigarh.
(b). Daman and Diu.
(c). Lakshadweep.
(d). Puducherry.

Question 20. Which is a deciduous agriforestry tree?

(a). Nilgiri.
(b). Subabul.
(c). Neem.
(d). None of the above.

See answer

MCQ on Agroforestry

Question 21. Dalbergia sissoo is the scientific name of..

(a). Indian rosewood.
(b). Sandalwood.
(c). Ashok tree.
(d). Kachnar tree.

Question 22. Family of Indian rose wood is..

(a). Malvaceae.
(b). Rutaceae.
(c). Fabaceae.
(d). None of the above.

Question 23. Flame of forest is native to..

(a). Australia.
(b). Indian subcontinent.
(c). China.
(d). Arab world.

Question 24. Palash tree bears flowers during..

(a). Winter season.
(b). Rainy season.
(c). Spring season.
(d). All of the above.

Question 25. Which type of forest is highest in India..

(a). Subtropical forest.
(b). Desert forest.
(c). Alpine forest.
(d). None of the above.

See answer

Question 26. Which is an evergreen tree?

(a). India rosewood.
(b). Eucalyptus.
(c). Neem tree.
(d). All of the above.

Question 27. Which agroforestry tree drains a large amount of ground water?

(a). Eucalyptus.
(b). Mahua.
(c). Subabul.
(d). Sal tree.

Question 28. Which is National Tree of India?

(a). Sal tree.
(b). Palash tree.
(c). Mahua tree.
(d). Banyan tree.

Question 29. Which agroforestry tree has high commercial value..

(a). River tamarind.
(b). Wild cashew nut
(c). Both a and b.
(d). Teak.

Question 30. Which produces bidi leaves?

(a). Diospyros melanoxylon.
(b). Anacardium occidentale.
(c). Tectona grandis.
(d). Shorea robusta.

See answer

Agriculture Questions

Question 31. A country should have at least….% forest area

(a). 21.
(b). 33.
(c). 26.
(d). 35.

Question 32. The Indian forest act came in existence in..

(a). 1921.
(b). 1924.
(c). 1925.
(d). 1927.

Question 33. Where is forest school..?

(a). Mumbai.
(b). Delhi.
(c). Dehradun.
(d). Raipur.

Question 34. National research center, agroforestry was established in..

(a). 1987.
(b). 1988.
(c). 1986.
(d). 1989.

Question 35. The height of pollarding is..

(a). 2 m.
(b). 2.5 m.
(c). 1.5 m.
(d). 1 m.

See answer

Question 36. The major objective of coppicing is..

(a). To get more fruits.
(b). To get more vigorous growth.
(c). To get more flowers.
(d). All of the above.

Question 37. A typical shelterbelt has..

(a). Square cross section.
(b). Rectangular cross section.
(c). Triangular cross section.
(d). None of the above.

Question 38. The silvo pastoral system is ideal for..

(a). Dry area.
(b). Irrigated area.
(c). Rainfed area.
(d). All of the above.

Question 39. The silvo please system includes..

(a). Tree + animals.
(b). Tree + pasture.
(c). Tree + pasture + animals.
(d). All of the above.

Question 40. Charcoal making tree..

(a). Acacia nilotica.
(b). Adina cordifolia.
(c). Anogeissus latifolia.
(d). All of the above.

See answer

CET Questions

Question 41. Which is energy plantation plant?

(a). Atlantia monophylla.
(b). Crewia latifolia.
(c). Jatropha glandulifera.
(d). All of the above.

Question 42. Which is hot desert plant..

(a). Prosopis cineraria.
(b). Salix alba.
(c). Morus indica.
(d). All of the above.

Question 43. Location of IGFRI is..

(a). Bhopal.
(b). Patna.
(c). Jhansi.
(d). Nagpur.

Question 44. Seeds …. of requires heat treatment for proper germination

(a). Indian rosewood.
(b). Sal tree.
(c). Neem tree.
(d). Palash tree.

Question 45. Which is not a type of agriforestry plant nursery?

(a). Dry nursery.
(b). Wet nursery.
(c). Marshy nursery.
(d). None of the above.

See answer

Question 46. Leaf fall season in Acacia catechu is

(a). October – November.
(b). April – May.
(c). July – September.
(d). January – February.

Question 47. Regeneration method in Morus alba is..

(a). Seed.
(b). Coppice.
(c). Both a and b.
(d). Pollarding.

Question 48. Sericulture industry is based on..

(a). Mulberry plant.
(b). Oak plant.
(c). Palash.
(d). Aonla.

Question 49. Teak is a tree of..

(a). Tundra climate.
(b). Savana climate.
(c). Alpine climate.
(d). Monsoon climate.

Question 50. Germination percentage of teak seed is..

(a). 40 – 60%.
(b). 60 – 80%.
(c). 80 – 90%.
(d). 90 – 100%.

See answer

For: Agroforestry MCQ, Multiple Choice Questions

External Links:


2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *