Agronomy MCQ: Water Management

Water Management MCQ

Read MCQ on Water Management. Topics: PWP, Soil moisture content, CMP, Water use efficiency, Irrigation and methods of irrigation, Drainage and method of drainage.

TypeMultiple Choice Objective Questions
TopicsWater management
Major subjectAgronomy
No. of questions (mcq)25

Also read: Agronomy MCQ and Answer

Water Management MCQ

Question 01. Who introduced the concept of capillary potential?

(a). Buckingham
(b). Isaac Newton
(c). Jack Dainty
(d). None of the above

Question 02. What is the full form of PWP?

(a). Pure Water Potential
(b). Pre Wilting Point
(c). Permanent Wilting Point
(d). Proportional Wilting Point

Question 03. Who proposed PWP?

(a). Darcy
(b). Poisseuille
(c). Briggs and Shantz
(d). None of the above

Question 04. What happens when the clay content of a soil is higher?

(a). Hygroscopic content is lower
(b). Hygroscopic content is higher
(c). Hygroscopic content is normal
(d). Any of the above

Question 05. What is the full form of CMP?

(a). Critical Management Point
(b). Critical Moisture Point
(c). Critical Matric Point
(d). None of the above

Question 06. Which is true?

(a). Poisseuille’s law expresses the law of water in a narrow tube. According to it rate of flow of water in sandy soil is more than that of loam and least in the clay.
(b). Darcy’s law expresses water movement in the roots of a plant. The quantity of water passing a unit cross section of root is proportional to the gradient of hydraulic head.
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 07. Which is not a method of measurement of soil moisture content?

(a). Infra-red moisture balance method
(b). Gravimetric method
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 08. Which the direct measurement of soil moisture content?

(a). Infra-red moisture balance method
(b). Loom at the soil and feel it
(c). Neutron scattering method
(d). Electrical resistance method

Question 09. Which of the following is is used to measure soil moisture for practical field level?

(a). Tensiometer
(b). Vacuum gauge
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 10. What is the formula of water use efficiency?

Given:

Y: Yield
ET: Evapotransporation

(a). WUE = Y/ET
(b). WUE = ET/Y
(c). WUE = (Y/ET) × 100
(d). WUE = (ET/Y) × 100

MCQ on Irrigation

Also read: MCQ On Irrigation System

Question 11. What is irrigation efficiency?

(a). Amount of water depleted by the crop in the process of evapotranspiration
(b). Total amount of water used in the field
(c). The percentage of applied water stored in the soil and made available for consumptive use by the crop.
(d). None of the above

Question 12. Which of the following is truly defined?

01: Intensity of irrigation: The area that is proposed to be irrigated every yer or every season.
02: Crop ratio: The ratio of area under same crops of a particular canel or entire project.
03: Moisture regime: The percentage of moisture in the soil at atmospheric pressure
04: Duty of water: A form of expression for the quantity of water required for irrigation to bring crop to floweing and fruiting
05: Base: The period of irrigation which crop requires for full maturity
06: Delta: The total depth of water required by a crop during the half period the crop is in the field.

(a). Only 1, 2 and 4 are true
(b). Only 1, 3, and 5 are true
(c). Only 2, 4 and 6 are true
(d). All are true except 6

Question 13. Which method of irrigation is ideal for lowland rice?

(a). Check basin
(b). Flooding
(c). Border strip
(d). Furrow method

Question 14. Which is true about check basin method?

(a). It is suitable for close growing crops
(b). Size ranges from 1m × 2 m
(c). Water application is not uniform
(d). Intercultural operations are easy

Question 15. For which types of crop is the ring basin method suitable?

(a). Cereal crops
(b). Flower and ornamental crops
(c). Fruit crops
(d). All of the above

Question 16. What is the ideal slope for border strip method?

(a). 1-3%
(b). 0.1%
(c). 1%
(d). 0.1-1%

Question 17. Which is the automatic method of irrigation?

(a). Cablegation
(b). Surge irrigation
(c). Check basin
(d). None of the above

Question 18. In which Indian state is subsurface irrigation popular?

(a). Andhra Pradesh
(b). Karnataka
(c). Tamil Nadu
(d). Kerala

Question 19. What is the rate of delivery of water in sprinkler irrigation?

(a). 500 l/h
(b). 1000 l/h
(c). 1500 l/h
(d). 300 l/h

Question 20. By what name is drip irrigation also known as?

(a). Trickle irrigation
(b). Dry irrigation
(c). Droplet irrigation
(d). Water drop irrigation

MCQ on Irrigation and Drainage

Question 21. Which is true about drip irrigation?

01: Discovered in Egypt
02: Discharge rate is 3-5 l/h
03: Irrigation interval is 1-4 days
04: It saves 50-70% water and even more

(a). Only 1, 2 and 3 are true
(b). Only 2 and 3 are true
(c). Only 1 and 4 are true
(d). All of the above

Question 22. What is drainage?

(a). Removal of excess water
(b). Accumulation of water
(c). Application of water to the crop field
(d). None of the above

Question 23. What are the causes of water logging?

(a). 1. Poor natural drainage of subsoil 2. Submergence under floods
(b) 1. High intensity of irrigated agriculture irrespective of the soil and subsoil 2. Hydraulic pressures from upper saturated areas areas at higher elevations
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 24. Which of following is the most effective and suited for both irrigated and rainfed?

(a). Bedding system of drainage
(b). Parallel field ditch
(c). Parallel open field ditch
(d). All of the above

Question 25. What is the purpose of subsurface drainage?

(a). To balance the ground water level below root zone.
(b). To increase the ground water level above root zone.
(c). the ground water level above root zone.
(d). Lower down the ground water level below root zone.

Answer Key

Table 01

01.a06.a
02.c07.c
03.c08.a
04.b09.b
05.b10a

Table 02

11.c16.d
12.b17.a
13.b18.d
14.a19.b
15.c20.a

Table 03

21.c22.a23.c24.b25.d