Alarm Water

Alarm Water

In 1957, Scott determined the maximum moisture content in dry fruits and vegetables for the proper guidance regarding storage stability.

What is alarm water?

Alarm water is an indicator point which shows the storage stability of dry fruits and vegetables.

Post: Alarm water
Major subject: Horticulture
Inventor of the theory: Scott

Fields:

  • Olericulture or vegetable science.
  • Pomology or fruit science.

Relation with:

  • Vegetables.
  • Fruits.

Topic:

  • A. W. for fruits.
  • And, A. W. for vegetables.

Alarm water is fix against the mould.

A. W. for fruits is 18 – 25%.
And, A. W. for vegetables is 14 – 20%.

These values are fix. Any increase in moisture may result in deterioration of fruits and vegetables. Even, 1% increase in moisture may cause the deterioration of fruits and vegetables.

Revision

Also read: Pomology multiple choice objective questions

Question 01. What is the full form of AW?

(a). Antibiotic water.
(b). Alarm water.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 02. What is A. W.?

(a). Disease resistant indicator.
(b). Dryness indicator.
(c). Moisture indicator.
(d). None of the above.

Question 03. A. W. indicates..

(a). Storage standard of vegetables.
(b). Storage standard of fruits.
(c). Both a and b.
(d). Storage stability of fruits and vegetables.

Question 04. Who determined moisture content in fruits and vegetables to direct storage stability?

(a). Scott.
(b). Mossel.
(c). Ingram.
(d). None of the above.

Question 05. Field of A. W. is?

(a). Vegetables.
(b). Fruits.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Also read: Olericulture multiple choice objective questions

Question 06. What is A. W. for fruit?

(a). It is 10 – 15%.
(b). It is 5 – 10%.
(c). It is 20 – 40%.
(d). It is 18 – 25%.

Question 07. What is A. W. for fruit?

(a). It is 10 – 15%.
(b). It is 14 – 20%.
(c). It is 20 – 40%.
(d). It is 18 – 20%.

Question 08. ….% increase in moisture may cause the deterioration of fruits and vegetables.

(a). 1.
(b). 0.5.
(c). 2.
(d). 3.

References

Mossel and Ingram 1955.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *