Animal Husbandry MCQ: Multiple Choice Questions

Animal Husbandry Multiple Choice Questions

Animal Husbandry Multiple Choice Questions‘ includes Objective Questions from the main subject Animal Husbandry. Read selected questions important for many Agricultural and non-agricultural exams.

This page is updated with new questions

This page includes questions from science, management, and the rearing of cow, bullock, buffalo, goat and all others important animals.

For, questions on ‘Poultry Farming‘, Go here..

Cattle is the main subject in Animal Husbandry.


Animal Husbandry MCQ (P1 – 25)

Answer Key After Each 5th MCQ

Also read:

Question 01. The animals husbandry had log history starting with..?

(a). Neolithic revolution.
(b). Green revolution.
(c). Broad spectrum revolution.
(d). White revolution.

See answer

Question 02. The intensive animal farming is..?

(a). Industrial livestock production.
(b). Factory farming.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. As of May 26, 2021, the number of total registered animals is..?

(a). 1.89 crore.
(b). 2.00 crore.
(c). 1.10 crore.
(d). 1.57 crore.

See answer

Question 04. RGM stands for..?

(a). Rashtriya Group of Management.
(b). Rashtriya Gokul Mission.
(c). Rashtriya Gramin Mission.
(d). Rashtriya Gau Mission.

See answer

Question 05. RGM was started in..

(a). 2014, December.
(b). 2015, November.
(c). 2013, December.
(d). 2016, November.

See answer

Question 06. The bhadawari breed of buffalo is also known as..?

(a). Kanpuri.
(b). Maisuri.
(c). Jaipuri.
(d). Etawah.

See answer

Question 07. The native place of Jersey cow is..?

(a). Netherlands.
(b). Holand.
(c). England.
(d). Poland.

See answer

Question 08. Which is a dual purpose breed of cattle..?

(a). Amrit mahal.
(b). Gangatiri.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. Which is more resistant to foreign climate?

(a). Brown Swiss.
(b). Ayershire.
(c). Holstein Friesian.
(d). All of the above.

See answer

Question 10. Fat percentage is more in..?

(a). Nili buffalo’s milk.
(b). Surati buffalo’s milk.
(c). Both a and b.
(d). Bhadawari buffalo’s milk.

See answer

Animal Husbandry Multiple Choice Questions

Question 11. Deck is the part of …. of a cattle?

(a). Head.
(b). Quarters.
(c). Both a and b.
(d). Tail.

See answer

Question 12. A cattle with a prominent hump..?

(a). Is more powerful than others.
(b). Gives more fat.
(c). Shows how healthy it is.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. Case recording is necessary for..?

(a). Milk Production.
(b). Case history.
(c). Vetro-legal cases.
(d). Purchasing new cow.

See answer

Question 14. The general examination of a cattle includes..?

(a). Expression.
(b). Posture.
(c). Condition.
(d). All of the above.

See answer

Question 15. Cattle lost their hunger in..?

(a). Emesis.
(b). Anorexia.
(c). Pica.
(d). All of the above.

See answer

Question 16. The normal body temperature of goat is..?

(a). 37.5 °C.
(b). 38.5 °C.
(c). 39.5 °C.
(d). 40.5 °C.

See answer

Question 17. The average pulse rate is lowest in..?

(a). Goat.
(b). Cow.
(c). Horse.
(d). Buffalo.

See answer

Question 18. Pregnancy period in buffalo is..?

(a). 9 months + 9 days.
(b). 11 months + 11 days.
(c). 12 months + 12 days.
(d). 10 months + 10 days.

See answer

Question 19. Calculate the age of cattle which has rings on horn?

(a). 6.
(b). 5.
(c). 7.
(d). 8.

See answer

Question 20. Numbers of teeth(s) in new born cattle?

(a). 0.
(b). 1.
(c). 2.
(d). 3.

See answer

Animal Husbandry Quiz

Question 21. Haylage contains..?

(a). High dry matter.
(b). Succulent matter.
(c). Green matter.
(d). None of the above.

See answer

Question 22. Silage materials should contain..?

(a). 40 – 50 % moisture.
(b). 50 – 60 % moisture.
(c). 60 – 70 % moisture.
(d). 35 – 40 % moisture.

See answer

Question 23. At the end of field curing, the moisture content in hay should be..?

(a). 30%.
(b). 10%.
(c). 25%.
(d). 20%.

See answer

Question 24. The forced air batch type hay drier was developed by..? IGFRI, Jhansi 

(a). TNAU, Coimbatore.
(b). IARI, New Delhi.
(c). RRI, Cuttak
(d). IGFRI, Jhansi.

See answer

Question 25. The yield of green gwar is..?

(a). 100 – 250 q/ha.
(b). 200 – 400 q/ha.
(c). 300 – 450 q/ha.
(d). 150 – 500 q/ha.

See answer

Animal Husbandry Multiple Choice Questions (P2 – 25)

Question 01. The first domestication animals from …. onwards?

(a). 11,000 BC.
(b). 12,000 BC.
(c). 13,000 BC.
(d). 14,000 BC.

See answer

Question 02. Cow, goat, sheeps etc. are collectively known as..?

(a). Animal group.
(b). Animal herd.
(c). Both a and b.
(d). Livestock.

See answer

Question 03. In the field of animal husbandry, kcc is for..?

(a). Goat farmers.
(b). Sheep farmers.
(c). Horse farmers.
(d). Dairy producers.

Question 04. Objective of RGM is/are..?

(a). Conservation of indigenous breeds.
(b). Enhancing milk production and productivity of bovine.
(c). Distribution of disease free high genetic merit bulls.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. NLM stands for..?

(a). National Livestock Mission.
(b). National Livestock Management.
(c). National Mission on Livestock.
(d). None of the above.

See answer

Question 06. Amrit Mahal is a breed of..?

(a). Goat.
(b). Cow.
(c). Buffalo.
(d). Sheep.

See answer

Question 07. Jamanapari is a breed of..?

(a). Cow.
(b). Buffalo.
(c). Pig.
(d). Goat.

See answer

Question 08. The calving period of malabari goat is..?

(a). 8 months.
(b). 7 months.
(c). 9 months.
(d). 5 months.

See answer

Question 09. Sheep are reared mainly for..?

(a). Milk.
(b). Me_t.
(c). Le_ther.
(d). Wool.

See answer

Question 10. Best quality of wool is obtained from..?

(a). Neelor.
(b). Lohi.
(c). Marwahi.
(d). Pashmina.

See answer

Animal Husbandry Mock Test

Question 11. Crest is the part of …. of a cattle?

(a). Trunk.
(b). Neck.
(c). Quarters.
(d). Head.

See answer

Question 12. The normal body temperature of cow is..?

(a). 39.5 °C.
(b). 32.5 °C.
(c). 40.5 °C.
(d). 38.5 °C.

See answer

Question 13. The pulse rate of cow is..?

(a). 40 – 60 per minute.
(b). 50 – 65 per minute.
(c). 34 – 80 per minute.
(d). 120 – 160 per minute.

See answer

Question 14. The respiration rate of cow is..?

(a). 8 – 10 per minute.
(b). 10 – 16 per minute.
(c). 11 – 18 per minute.
(d). 15 – 30 per minute.

See answer

Question 15. The normal body temperature is higher in..?

(a). Goat.
(b). Camel.
(c). Horse.
(d). Elephant.

See answer

Question 16. Which is one of the best method of knowing about the age of cattle?

(a). Record.
(b). Shape of animal.
(c). Teeth of animal.
(d). Horn.

See answer

Question 17. Dental pad is found in..?

(a). Upper jaw.
(b). Lower jaw.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. Incisors are located in..?

(a). Upper jaw.
(b). Lower jaw.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 19. The first pair of permanent Incisors appears in..?

(a). 2 years.
(b). 10 months.
(c). 15 months.
(d). 1.5 years.

See answer

Question 20. Method of marking in cattle is/are..?

(a). Tagging.
(b). Notching.
(c). Tattooing.
(d). All of the above.

See answer

MCQ

Question 21. Which is a fodder plant/tree?

(a). Mango.
(b). Ashok.
(c). Kachnar.
(d). Subabbul.

See answer

Question 22. Which is a Rabi season cattle fodder crop?

(a). Barseem.
(b). M. P. Chari.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. Which is a Kharif season fodder crop?

(a). Oat.
(b). Macchari.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 24. Silage is a..?

(a). Green fodder.
(b). Dry fodder.
(c). Green succulent roughage
(d). All of the above.

See answer

Question 25. Silage is prepared from

(a). Green Grass.
(b). Leaf fodders.
(c). Cereal fodders.
(d). All of the above.

See answer

Written on Animal Husbandry Multiple Choice Questions

Last updated: 15-08-2021


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *