Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Animal husbandry PAT MCQ


Animal husbandry PAT MCQ

Pre agricultural test includes animal husbandry mcq or multiple choice objective questions, as well as crop production and elements of agricultural mathematics. Read objective question on animal husbandry PAT.

TypeOnline mock test
No. of questions30

MCQ on animal husbandry PAT

Also read: Veterinary science mcq, objective questions

Question 01. Which reagent is used in butyrometer?

(a). Sulfuric acid.
(b). Amyl alcohol.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

*Note: Buy topic or syllabus-wise MCQ and notes. Ask for academic writing, such as thesis writing, class assignments, and presentation. Click to Learn More.. By Krishi Coaching

See answer

Question 02. Which is ideal for drought prone areas?

(a). Cow.
(b). Buffalo.
(c). Pig.
(d). Goat.

See answer

Question 03. Best Surati breed of buffalo belongs to which district?

(a). Nagpur.
(b). Anand.
(c). Mumbai.
(d). Bhopal.

See answer

Question 04. At what age should a ring be worn to a bull?

(a). Before 6 months.
(b). Before 8 months.
(c). After 2 years.
(d). Between one to two years.

See answer

Question 05. Which is the right place for artificial insemination?

(a). Oviduct.
(b). Uterine cervix.
(c). Cervix.
(d). None of the above.

See answer

Question 06. Which is the cause of the white colour of cow milk?

(a). Water.
(b). Minerals.
(c). Milk sucrose.
(d). Casein.

See answer

Question 07. More than four cutting is possible in which fodder crop?

(a). Sorghum.
(b). Lucerne.
(c). Maize.
(d). Lobia.

See answer

Question 08. Which is used for making Khoa?

(a). Whole milk.
(b). Butter.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. What is the relative density of skimmed milk?

(a). 1.012.
(b). 1.032.
(c). 1.025.
(d). 1.038.

See answer

Question 10. What is content of water in whole milk powder?

(a). 2%.
(b). 1.5%.
(c). 1%.
(d). 3%.

See answer

Question 11. What is the pulse rate of a horse?

(a). 25 – 32 per minute.
(b). 42 – 47 per minute.
(c). 36 – 42 per minute.
(d). 47 – 55 per minute.

See answer

Question 12. What is the normal temperature of a hen?

(a). 104.9 °F.
(b). 107.9 °F.
(c). 103.9 °F.
(d). 106.9 °C.

See answer

Question 13. Docking is a common practice in?

(a). Goat.
(b). Sheep.
(c). Buffalo.
(d). Cow.

See answer

Question 14. A calf should be allowed for milk feeding up to how many months?

(a). 2 months.
(b). 1.5 months.
(c). 3 months.
(d). 4 months.

See answer

Question 15. 283 is the gestation period of which farm animal?

(a). Cow.
(b). Buffalo.
(c). Goat.
(d). Sheep.

See answer

Question 16. What is the pH value of a good silage?

(a). 3.5 – 4.2.
(b). 4.2 – 5.0.
(c). 2.5 – 3.5.
(d). 5.0 – 5.5.

See answer

Question 17. Which is the required characteristic of hay?

(a). Small stem plants.
(b). Moisture content is 20 -22%.
(c). It shoud be free from weed.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. What should be the primary objective of cattle feeding?

(a). For breeding.
(b). As a subsistence feed.
(c). For the production of milk.
(d). For heavy work.

See answer

Question 19. Which is a method of recognition of the breed of buffalo?

(a). Buffalo’s tail.
(b). Buffalo’s ears.
(c). Buffalo’s legs.
(d). Buffalo’s horns.

See answer

Question 20. Which one of the following is the cause of foot and mouth disease in cattle?

(a). Bacteria.
(b). Virus.
(c). MLO.
(d). Fungus.

See answer

Question 21. What is the method of infection of the black quarter disease in cattle?

(a). By food contamination.
(b). By air.
(c). By mites.
(d). By house fly.

See answer

Question 22. The very loose diarrhoea is the main symptom of which disease in cattle?

(a). Milk fever.
(b). Foot and mouth disease.
(c). Riderpest.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. Which is ideal for making?

(a). Berseem.
(b). Alfa alfa.
(c). Cowpea.
(d). Maize.

See answer

Question 24. How long does it take to prepare silage?

(a). One month.
(b). Three months.
(c). Two months.
(d). Four months.

See answer

Question 25. What should be the colour of a best quality silage?

(a). Almond colour.
(b). Light almond.
(c). Green.
(d). None of the above.

See answer

Question 26. Which of the following is the highest milking goat?

(a). Beetal.
(b). Usmanbadi.
(c). Parvatsari.
(d). None of the above.

See answer

Question 27. What is the average amount of ash in goat’s milk?

(a). 0.8.
(b). 0.6.
(c). 1.0.
(d). 0.5.

See answer

Question 28. Which is the best fry fodder?

(a). Paddy straw.
(b). Leaves of sugarcane.
(c). Rice husk.
(d). All of the above.

See answer

Question 29. What is the chromosome number of Bubalusbubalis?

(a). 40.
(b). 30.
(c). 50.
(d). 60.

See answer

Question 30. In which place artificial insemination was first time done in India?

(a). Patna.
(b). Jabalpur.
(c). Jamnagar.
(d). Mysore.

See answer

Also read: Agriculture pat multiple choice objective questions



Leave a Reply

Your email address will not be published.