Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Apiculture MCQ Objective Questions


Apiculture MCQ Objective Questions

This post ‘Apiculture MCQ Objective Questions‘ includes the important Objective Questions on Apiculture or Beekeeping. Read these Multiple Choice Questions on Apiculture. These questions are the part of our agricultural competitive exam preparation posts.

Quiz: Multiple choice questions on apiculture (multiple choice questions on beekeeping)
Type: Objective questions
Numbers of questions:
Latest update: 26-09-2021

Topics

Contents
(1). Introduction of bee
(2). Species of bee
(3). Bee dance
(4). Introduction to beehive
(5). Types of beehives
(6). Beewax
(7). Commercial bee products
(8). Bee society or family system
(9). Royal jelly
(10). Introduction to honeycomb
Continue with the latest updates….

Apiculture MCQ

Also read:

Entomology multiple choice questions and answers

Question 01. A person who keeps bee for honey and other product..

(a). Beekeeper.
(b). Apiarist.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

*Note: Buy topic or syllabus-wise MCQ and notes. Ask for academic writing, such as thesis writing, class assignments, and presentation. Click to Learn More.. By Krishi Coaching

Question 02. beeswax consists of..

(a). Fatty acids.
(b). Lactic acid.
(c). Oxalic acid.
(d). Formic acid.

See answer

Question 03. Full form of QMP is..

(a). Queen mandibular parts.
(b). Queen mandibular pheromone.
(c). Queen maintenance phase.
(d). Queen management phase.

See answer

Question 04. What is bee propolis?

(a). Bee glue.
(b). Bee wax.
(c). Honey bee.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. Which is western honey bee?

(a). Apis cerana.
(b). Apis mellifera.
(c). Apis dorsata.
(d). None of the above.

See answer

Apiculture Questions

Also read: Store grain insect pests multiple choice objective questions

Question 06. A honeycomb is..

(a). Triagonal prismatic wax cell.
(b). Pentagonal prismatic wax cell..
(c). Octagonal prismatic wax cell.
(d). Hexagonal prismatic wax cell.

See answer

Question 07. Piping is a noise which is produced by..

(a). Drones.
(b). Workers.
(c). Larvae.
(d). Virgin queen.

See answer

Question 08. Who is the inventor of langstroth bee hive?

(a). Alex Harry.
(b). Lorenzo Lorraine.
(c). Francois Huber.
(d). Dr. J. Dzierzon.

See answer

Question 09. The langstroth bee hive is a …. bee hive

(a). Vertical.
(b). Horizontal.
(c). Mix of both.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. The BS National hive is a form of..

(a). Warre hive.
(b). Top bar hive.
(c). Langstroth hive.
(d). None of the above.

See answer

Beekeeping MCQ

Also read: Nematology multiple choice questions

Question 11. Which one of the following is a frameless bee hive?

(a). Warre.
(b). Top bar.
(c). Langstroth.
(d). All of the above.

See answer

Question 12. Bee dance is also known as?

(a). Western dance.
(b). Flee dance.
(c). Happy dance.
(d). Waggle dance.

See answer

Question 13. Who studies on bee dance?

(a). Biologist.
(b). Entomologist.
(c). Ethologist.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. The shape of waggle dance is..

(a). 8.
(b). S.
(c). U.
(d). Z.

See answer

Question 15. The first scientist to translate the meaning of bee dance..

(a). Jurgen Tautz
(b). Karl von Frisch.
(c). Ferdinand de Saussure.
(d). Gould J. L.

See answer

Beekeeping Questions

Also read: Sericulture multiple choice questions

Question 16. Which species of stingless bee produces honey?

(a). Apiscincta.
(b). Melipona bicolor.
(c). Tetragona clavipes.
(d). All of the above.

See answer

Question 17. What is the scientific name of bumble bee?

(a). Bombus lapidarius.
(b). Xylocopa violacea.
(c). Xylocopa amethystina.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. A worker bee is..

(a). Male bee.
(b). Female bee.
(c). Either a or b.
(d). Drone bee.

See answer

Question 19. What is the role of a drone bee?

(a). Attacking on enemies.
(b). To protect bee hive.
(c). Both a and b.
(d). To mate with virgin queen.

See answer

Question 20. What is royal jelly?

(a). Jelly making by the use of honey.
(b). Artificial honey.
(c). Special honey for feeding the larvae of honey bee.
(d). None of the above.

See answer

For: Apiculture MCQ Objective Questions

…………………


Leave a Reply

Your email address will not be published.