Aquaculture MCQ Multiple Questions

Aquaculture mcq multiple questions (multiple choice objective questions)

Read regularly updated mcq on aquaculture. You can also read multiple choice questions on fish farming. Aquaculture mcq multiple choice questions includes objective questions on aquatic animals and aquatic plants.

PostAqua culture mcq
Typeobjective questions
No. of total questions25
UpdatesRegular

Also read: Animal husbandry mcq multiple choice questions

Aquaculture mcq: multiple choice objective questions

Also read: Fish farming (fisheries) mcq multiple choice questions

Question 01. Aquaculture is the farming of..

(a). Fishes and crustaceans.
(b). Mollusks.
(c). Aquatic plants.
(d). All of the above.

See answer

Question 02. Which is the largest fish harbour in India?

(a). Koyilandy fish harbour in Kerala.
(b). Versova fish harbour in Maharashtra.
(c). Mangrol fish harbour in Gujarat.
(d). Karaikal fish harbour in Tamil Nadu.

See answer

Question 03. What is the share of fresh water fish culture in total fish production?

(a). 40%.
(b). 50%.
(c). 55%.
(d). 45%.

See answer

Question 04. Which one is not the objective of aquaculture?

(a). Production of ornamental fish for aesthetic purpose.
(b). Production of nutritive and healthy food.
(c). Replace the old species of fishes.
(d). Recycling of organic waste.

See answer

Question 05. Which one of the following is the largest fresh water lake in Asia?

(a). Caspian sea.
(b). Wular lake.
(c). Dead sea.
(d). Aral sea.

See answer

Aqua farming quiz

Question 06. Which is brackish water body?

(a). Lagoon.
(b). Sea atoll.
(c). River delta.
(d). All of the above.

See answer

Question 07. Which is a shrimp?

(a). Mugil cephalus.
(b). Penaeus mododon.
(c). Macrobrachium vollenhovenii.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. Which is prawn?

(a). Scylla serrata.
(b). Mugil cephalus.
(c). Macrobrachium rosenbergi.
(d). All of the above.

See answer

Question 09. Which is an example of euryhaline?

(a). Mullet.
(b). Mud skipper.
(c). Penaeids.
(d). All of the above.

See answer

Question 10. Which is an example of shellfish?

(a). Mussels.
(b). Oysters.
(c). Scallops.
(d). All of the above.

See answer

Fish farming mcq

ICAR institutes and their locations (11-16)

Question 11. Central Institute of Fisheries Education….

(a). Kolkata, West Bengal.
(b). Jamnagar, Gujarat.
(c). Cuttack, Odisha.
(d). Mumbai, Maharashtra.

See answer

Question 12. Central Institute of Freshwater Aquaculture….

(a). Bhubaneswar, Odisha.
(b). Tiruvanathapuram, Kerala.
(c). Puducherry, Tamil Nadu.
(d). Kozhikode, Kerala.

See answer

Question 13. Central Marine Fisheries Research Institute….

(a). Mangalore, Karnataka.
(b). Cochin, Kerala.
(c). Daman.
(d). Puri, Odisha.

See answer

Question 14. Central Inland Fisheries Research Institute….

(a). Palghar, Maharashtra.
(b). Kanpur, Uttar Pradesh.
(c). Barrackpore, West Bengal.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. Central Institute of Fisheries Technology….

(a). Mumbai, Maharashtra.
(b). Paradeep, Odisha.
(c). Diu.
(d). Cochin, Kerala.

See answer

Aquaculture mock test

Question 16. National Bureau of Fish Genetic Resources….

(a). Lucknow, Uttar Pradesh.
(b). Patna, Bihar.
(c). Indore, Madhya Pradesh.
(d). Nagercoil, Tamil Nadu.

See answer

Question 17. The term aquarium was coined by..

(a). Tasso Tayung.
(b). Philip Henry Gosse.
(c). Schaefer.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. kreisel is a type of aquarium which is best for..

(a). Star fish.
(b). Jelly fish.
(c). Prawns.
(d). Gold fish.

See answer

Question 19. Who develop the first modern aquarium made of glass was developed in the 19th century by

(a). Philip Henry Gosse.
(b). Leonhard Baldner.
(c). Robert Warrington.
(d). Anne Thynne.

See answer

Question 20. Aerenchyma is the modification of parenchyma which gives special adaption to..

(a). Cyanobacteria.
(b). Zooplankton.
(c). Phytoplankton.
(d). Aquatic plants.

See answer

Questions on marine culture

Question 21. AICRP on brackish water fish farming was started in..

(a). 1974.
(b). 1973.
(c). 1971.
(d). 1972.

See answer

Question 22. What is the salinity of brackish water?

(a). Less than 30 ppt. 
(b). 30 ppt.
(c). More than 30 ppt.
(d). All of the above.

See answer

Question 23. Cage system is popular in..

(a). Marine fish farming.
(b). Brackish water fish farming.
(c). Salt less fish farming.
(d). All of the above.

See answer

Question 24. …. is the hybrid system between pond and cage system

(a). Open fish farming.
(b). Integrated fish farming.
(c). Pen culture.
(d). None of the above.

See answer

Question 25. Which type of aquaculture is based on the waterreplacement?

(a). Seepage water farms.
(b). Ground water fed farms.
(c). Coastal fish farms.
(d). Running water farms.

See answer

For: Aquaculture mcq multiple questions (multiple choice objective questions)

External link

Aqua farming

……………………..

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *