Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Arboriculture MCQ: Objective Questions


Arboriculture MCQ: Objective Questions

Read mcq on arboriculture. The subject is related to the study of an individual tree. Topics: Introduction to arboriculture, its importance, techniques, arborist, level of an arborist, important equipment, felling, limbing, tree shaping.

TypeMultiple Choice Objective Questions
Number of questions35

Also read: Agroforestry MCQ: Multiple Choice Objective Questions

Arboriculture MCQ

Question 01. What is arboriculture?

  1. It is the ultivation of flower crops.
  2. Cultivation of trees and shrubs.
  3. It is the cultivation of mosses.
  4. Cultivation of grasses.

(a). 1 and 2 are true.
(b). Only 1 is true.
(c). Only 2 is true.
(d). 2 and 4 are true.

See answer

Question 02. Which is true about arboriculture?

(a). How does a plant grow in response to cultural practices and its surrounding environment.
(b). A plant grows in its wild form without any management practice.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. Which one is the similar practice to this system?

(a). Silviculture.
(b). Horticulture.
(c). Shrubbery.
(d). Agroforestry.

See answer

Question 04. What is the major difference between arboriculture and silviculture?

(a). Study of a specific species of plant.
(b). Study of a specific genome of plant.
(c). Study of a particular variety of plant.
(d). Study of an individual plant.

See answer

Question 05. Who wrote the Greek philosopher Theophrastus wrote Peri phytōn historia (“Inquiry into Plants”),

(a). Pliny the Elder.
(b). Theophrastus.
(c). Aristotle.
(d). Socrates.

See answer

Arboriculture multiple choice questions

Also read: Sericulture MCQ and One Liner

Question 06. By which name is an individual known, who is engaged in the cultivation, management, and study of individual several trees, and other perennial woody plants?

(a). Arborist.
(b). Arboriculturist.
(c). Tree surgeon.
(d). All of the above.

See answer

Question 07. What is the use of an chainsaw?

(a). Limbing.
(b). Pruning.
(c). Felling.
(d). All of the above.

See answer

08. Of which task is felling an element?

(a). Cutting.
(b). Logging.
(c). Falling down.
(d). All of the above.

See answer

Question 09. What is the high level of an arborist?

(a). Level 3.
(b). Level 4.
(c). Level 5.
(d). Level 6.

See answer

Question 10. Which is not a primary objective of arboriculture?

(a). Shading.
(b). Decoration.
(c). Fruit production.
(d). None of the above.

See answer

MCQ on agroforestry

Also read: Silviculture MCQ For Agroforestry

Question 11. Which is true about a climbing arborist?

  1. Performs pruning and removal of trees.
  2. He is not qualified to assess trees from an arial position.
  3. Minimum level to become a climbing arborist is 3.
  4. He can detect more problem from the ground position.

(a). Only 1 and 3 are true.
(b). Only 1 and 4 are true.
(c). Only 2 and 3 are true.
(d). Only 2 and 4 are true.

See answer

Question 12. Which is not a level of arborist?

(a). 2.
(b). 3.
(c). 1.
(d). 5.

See answer

Question 13. Which is true about consulting arborist?

  1. He assesses trees from the ground level.
  2. Minimum requirement is level 5.
  3. He can provide detailed report. The minimum requirement of a consulting arborist is level 5 also known as an AQF 5 Arborist. For more information on Consulting Arborists click

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 is true.
(c). Only 3 is true.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. By which another name is a level 5 arborist known?

(a). AQF 5.
(b). AQP 5.
(c). AQM 5.
(d). AQG 5.

See answer

Question 15. Which is an ideal tree for roadside plantation?

(a). Azadirachta indica.
(b). Moringa spp.
(c). Bamboosa spp.
(d). All of the above.

See answer

Also read: Sericulture Multiple Choice Questions

Arboriculture quiz

Question 16. Which plant/tree belong to myrtle family?

(a). Ashok tree.
(b). Fig.
(c). Eucalyptus.
(d). Mahua.

See answer

Question 17. Which is highly valued for its architecture uses, such as home and furniture?

(a). Indian rosewood.
(b). Banyan tree.
(c). Jackfruit.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. What is the propagation method of Dalbergia sissoo?

(a). By seeds.
(b). By suckers.
(c). By divisions.
(d). Both a and b.

See answer

Question 19. Which one is a regular fruit plant in an Indian kitchen garden?

(a). Pomegranate.
(b). Papaya.
(c). Pineapple.
(d). Custard apple.

See answer

Question 20. What is limbing?

(a). Collection of fallen timbers.
(b). Stalking of young plants.
(c). Removal of branches from a live tree.
(d). Removal of branches from a standing or fallen tree trunk.

See answer

Quiz on horticulture

Also read: Forest of India and mcq

Question 21. Who is considered the father of modern arboriculture?

(a). Sir Dietrich Brandis.
(b). Robert Johnson.
(c). Sir Demion Shams.
(d). Dr. Alex Shigo.

See answer

Question 22. What is delimbing?

(a). It is apposite to limbing.
(b). Removal of twigs from the branches of a tree.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. What is the major role of limbing?

(a). Prevention of fire.
(b). Collection of firewood.
(c). Esthetic appearance of tree.
(d). Better water use efficiency by the plants.

See answer

Question 24. What happens in logging?

(a). Limbing follows felling.
(b). Felling follows limbing.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 25. What is cabling?

(a). To make fence around a plant.
(b). Keeping a plant’s parts away from a live cable.
(c). It is a practice of giving support to a tree.
(d). None of the above.

See answer

Silviculture mock test

Question 26. What is tree shaping?

(a). Making a bonsai.
(b). Making a topiary.
(c). Grafting.
(d). None of the above.

See answer

Question 27. Which is a method of tree shaping?

(a). Aeroponic culture.
(b). Instant tree shaping.
(c). Gradual tree shaping.
(d). All of the above.

See answer

Question 28. Which method has been used to develop living root bridge of Khasi hills?

(a). Aeroponic culture.
(b). Instant tree shaping.
(c). Gradual tree shaping.
(d). None of the above.

See answer

Question 29. What is the ideal height of a tree to apply instant tree shaping technique?

(a). 5-6 meters.
(b). 2-3 meters.
(c). 1-2 meters.
(d). 4-5 meters.

See answer

Question 30. Which is true about gradual tree shaping?

  1. It starts with designing.
  2. Starts with framing.
  3. The shaping zone just above the growing tip that forms the final shape.

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 is true.
(c). Only 1 and 2 are true.
(d). Only 2 and 3 are true.

See answer

Online quiz on forestry

Question 31. What is the full form of ISA?

(a). International Society of Agriculture.
(b). International Society of Arborist.
(c). International Society of Arboriculture.
(d). None of the above.

See answer

Question 32. Which one is the headquarter of International Society of Arboriculture?

(a). Atlanta, Georgia.
(b). Washington, USA.
(c). Perth, Australia.
(d). Manchester, UK.

See answer

Question 33. Which type of skill is required by arborist?

(a). Physical skill.
(b). Knowledge.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 34. In which period did fruit tree arboriculture appear?

(a). Neolithic period.
(b). Paleolithic period.
(c). Mesolithic period.
(d). None of the above.

See answer

Question 35. Which pruning technique is adopted to achieve flat crown?

(a). Espalier pruning.
(b). Pollarding.
(c). Coppicing.
(d). None of the above.

See answer

Arboriculture MCQ: Objective Questions

Recent posts


Leave a Reply

Your email address will not be published.