BHU Agriculture UET Multiple Choice Questions

BHU Agriculture UET Multiple Choice Questions (MCQ)

Read MCQ or Multiple Choice Questions written on ‘BHU Agriculture MCQ‘ or BHU EUT. This page is updated.

BHU EUT MCQ

Also read:

JRF Multiple Choice Questions.
SRF Questions.
Agriculture NET Questions.
State Agriculture University CET MCQ.
IBPS AFO Multiple Choice Questions.


Question 01. Edible part of mango is called..?

(a). Mesocarp.
(b). Endocarp.
(c). Pericarp.
(d). None of the above.

See answer

Question 02. Amino acid which is deficient in legumes..?

(a). Methionine.
(b). Lysine.
(c). Serine.
(d). Leucine.

See answer

Question 03. Plants growing in salt water are known as..?

(a). Oxalopbites.
(b). Halophites.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 04.Granite is a..?

(a). Sendimantary.
(b). Metamorphis.
(c). Micas.
(d). Ignite rock.

See answer

Question 05. Sugarcane is a..?

(a). C3.
(b). C4.
(c). CAM
(d). All of the above.

See answer

Question 06. Kresek symptom is present in..?

(a). Leaf spot.
(b). Stem rot.
(c). Mosaic.
(d). Bacteria Leaf Blight.

See answer

Question 07. Pahala disease of sugarcane is caused by..?

(a). Zn.
(b). Cu.
(c). Boron.
(d). Mn.

See answer

Question 08. Reclamation disease is caused by the deficiency of..?

(a). Fe.
(b). Cu.
(c). Zn.
(d). Mn.

See answer

Question 09. Contribution of live stock to agriculture GDP is..?

(a). 25%.
(b). 20%.
(c). 15%.
(d). 10%.

See answer

Question 10. …. of fertilizers are consumed in agriculture in India?

(a). 18 million tones.
(b). 17 million tones.
(c). 20 million tones.
(d). 19 million tones.

See answer

BHU CET MCQ

Question 11. The term green revolution was coined by..?

(a). S. Steven.
(b). W. Gudd.
(c). M. Johnson.
(d). S. Roy.

See answer

Question 12. R. B. I. was established in the year..?

(a). 1933.
(b). 1934.
(c). 1935.
(d). 1936.

See answer

Question 13. CSSRI is situated at..?

(a). Nagpur.
(b). Jaipur.
(c). Vadodara.
(d). Karnal.

See answer

Question 14. Late blight of potato is caused by..?

(a). Phytophthora infestans.
(b). Phytophthora drechsleri.
(c). Phytophthora hibernalis.
(d). Phytophthora lateralis.

See answer

Question 15. Hormone related to drought tolerance is..?

(a). NAA.
(b). Auxin.
(c). ABA.
(d). Gibberellin.

See answer

Question 16. Apical dominance is caused by..?

(a). NAA.
(b). Auxin.
(c). ABA.
(d). Gibberellin.

See answer

Question 17. …. is used as herbicide?

(a). Auxin.
(b). 2,4- D.
(c). ABA.
(d). Gibberellin.

See answer

Question 18. Proteins are made up of..?

(a). Fatty acid.
(b). Amino acid.
(c). Oxalic acid.
(d). Malic acid.

See answer

Question 19. Number of essential elements for plants are..?

(a). 15.
(b). 16.
(c). 17.
(d). 18.

See answer

Question 20. Translocation of water and nutrients from roots to above ground parts takes place through?

(a). Xylem.
(b). Phloem.
(c). Both a and b.
(d). Veins.

See answer

BHU UET Quiz

Question 21. Casual organism of mad cow disease is..?

(a). Priens.
(b). Virus.
(c). Bacteria.
(d). Fungi.

See answer

Question 22. Dormancy breaking hormone is..?

(a). Auxin.
(b). Cytokinin.
(c). Ethylene.
(d). ABA.

See answer

Question 23. Total resitered pesticides in India is..?

(a). 164.
(b). 235.
(c). 279.
(d). 250.

See answer

Question 24. ICAR day is celebrated on..?

(a). 14th July.
(b). 15th July.
(c). 16th July.
(d). 17th July.

See answer

Question 25. ICRISAT is situated at..?

(a). Bengalore.
(b). Chennai.
(c). Vizag.
(d). Hyderabad.

See answer

See Location of ICRISAT on Google Earth

Question 26. Double helical structure of DNA was given by..?

(a). Watson.
(b). Crick.
(c). Both Watson and Crick.
(d). None of the above.

See answer

Question 27. Which wind cause rainfall in Tamilnadu..?

(a). South-West Monsoon.
(b). South-East Monsoon.
(c). North-West Monsoon.
(d). North-East Monsoon.

See answer

Question 28. Ring worm disease is caused by..?

(a). Fungi.
(b). Bacteria.
(c). Virus.

See answer

Question 29. Total number of KVK in India till 2007 was..?

(a). 553.
(b). 552.
(c). 551.
(d). 550.

See answer

Question 30. National Agriculture Insurance Scheme was introduced in the year..?

(a). 1999-2000.
(b). 2000-2001.
(c). 2001-2002.
(d). 2002-2003.

See answer

BHU: Agriculture UET

Question 31. Who discovered vitamin..?

(a). Funk.
(b). Williamson.
(c). Johnson.
(d). Smith.

See answer

Question 32. Theory of evolution was given by..?

(a). Albert Hofmann.
(b). Henri Braconnot.
(c). Geradus Jonannes.
(d). Charles Darwin.

See answer

Question 33. Laws of heredity was given by..?

(a). Dr. Philip Syng.
(b). Gregor Mendal.
(c). Landsteiner.
(d). None of the above.

See answer

Question 34. …. is used for the measurement of atmospheric pressure?

(a). Barometer.
(b). Anemometer.
(c). Hygrometer.
(d). All of the above.

See answer

Question 35. Mycorrhiza has a symbiotic relation with..?

(a). Only fungi.
(b). Only roots of higher plants.
(c). Both a and b.
(d). Only bacteria.

See answer

Question 36. Growing of plants under soilless condition is known as..?

(a). Hygroponics.
(b). Hydroponics.
(c). Protected cultivation.
(d). Vertical plantation.

See answer

Question 37. Stress hardening in plants can be activated by..?

(a). Auxun.
(b). ABA.
(c). Cytokinin.
(d). Gibberellin.

See answer

Question 38. Flowering hormone used in pineapple is..?

(a). Florigen.
(b). H2C.
(c). Ethylene.
(d). None of the above.

See answer

Question 39. Photo respiration is a..?

(a). Energy spending process.
(b). Energy saving process.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 40. The major form of transport carbohydrate in higher plants is..?

(a). Fructose.
(b). Cellulose.
(c). Sucrose.
(d). Glucose.

See answer

BHU UET Mock Test

Question 41. …. help in drought and disease resistant in plants?

(a). Phosphorus.
(b). Nitrogen.
(c). Iron.
(d). Potassium.

See answer

Question 42. Khaira disease in rice is caused due to the deficiency of..?

(a). Mn.
(b). Zn.
(c). Cu.
(d). Mg.

See answer

Question 43. Little leaf of citrus is caused by …?

(a). Zn deficiency.
(b). Ca deficiency.
(c). Boron deficiency.
(d). Mo deficiency.

See answer

Question 44. Complex disease in association with nematode is..?

(a). Stem gall.
(b). Leaf spot.
(c). Yellow ear rot.
(d). Green ear rot.

See answer

Question 45. Solar heat treatment is recommended against..?

(a). Pythium aphenidermatum.
(b). Phytophthora spp.
(c). Rust.
(d). Ustilago segetum tritici.

See answer

Question 46…. is accosiated with energy transfer and storage in plants..?

(a). Potash.
(b). Phosphorus.
(c). Ca.
(d). Mg.

See answer

Question 47. MOP is chemically..?
(a). Ammonium chloride.

(b). Sodium chloride.
(c). KCL.
(d). None of the above.

See answer

Question 48. Maximum allowable biurate content of urea is..?

(a). 2%.
(b). 1.5%.
(c). 1%.
(d). 2.5%.

See answer

Question 49. Over the years the contribution of agriculture to GDP of Indian economy has been..?

(a). Increasing.
(b). Decreasing.
(c). Constant.
(d). Mixed.

See answer

Question 50. On the indifference curve, the utility is..?

(a). Decreasing.
(b). Increasing.
(c). Both a and b.
(d). Constant.

See answer

See Location of BHU on Google Earth

Last updated: 15-08-2021


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *