Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Bt Cotton: Important Questions


Bt Cotton: Important Questions

Bt cotton is a GM crop, i.e., it is the genetically modified variety of cotton crop. The technique behind it is known as genetic engineering. In this post, Bt cotton: important questions, we will know about the important things about GM cotton in the form of multiple choice objective questions.

Bt cotton important questions (mcq)

Also read: Agronomy mcq and answer

Question 01. What is Bt toxin?

(a). Alpha toxin.
(b). Botulinum toxin.
(c). cytotoxic necrotizing factor type 1.
(d). Delta endotoxins

Answer: Delta endotoxins are Bt toxins. The cytotoxic substances form pore in the membrane of target cells.

Question 02: Bt toxins have insecticidal properties on which group of insects?

(a). Group of moths.
(b). Group of butterfly.
(c). Group of beetles.
(d). All of the above.

Answer: Bt toxins have insecticidal properties on the following group of insects

(1). Some species of moths.
(2). Some species of butterfly.
(3). Some species of beetles.
(4). American bollworms.

Question 03: The lepidopteran insects have developed resistance against which pesticide?

(a). Chlorpyriphos.
(b). Metasystox.
(c). Pyrethroids.
(d). None of the above.

Answer: The lepidopteran insects have developed resistance against pyrethroids.

Question 04: The chronology of Bt cotton in India starts from which year?

(a). March 10, 1995.
(b). October 10, 1995.
(c). June 10, 1995.
(d). January 10, 1995

Answer: The chronology of Bt cotton in India starts from March 10, 1995.

Question 05: What are the latest Bt cotton varieties from Punjab Agricultural University?

(a). PAU Bt 1 and PAU Bt 5.
(b). PAU Bt 4 and PAU Bt 6.
(c). PAU Bt 2 and PAU Bt 3.
(d). PAU Bt 7 and PAU Bt 8.

Answer: The latest varieties are as follows

  • PAU Bt 2. 
  • PAU Bt 3.

Both varieties belong to Punjab Agricultural University, Ludhiana, Punjab.

Also read: General agriculture mcq: multiple choice questions

GM cotton mcq

Question 06: This cotton variety is ineffective against which pests?

(a). Aphids.
(b). Plant bugs.
(c). Sting bugs.
(d). All of the above.

Answer: This cotton species is ineffective against the following insect-pests aphids and bugs, such as plant bugs, and sting bugs.

Question 07: What is mechanism of cry toxin?

(a). Directly poisons the pest.
(b). Weakens the pest.
(c). Regulation of potassium ion is disturbed.
(d). Act as a parasite inside the stomach of insect.

Answer: Cry toxins (crystal protein) dissolves in the stomach of insect   due to the high pH level.

The cry toxin molecules attach to cadherin-like proteins. Ion channels formes, and after the formation of cry ion channels, the regulation of potassium ions is hindered. The whole mechanisms result in the death of epithelial cells.

Question 08: Which type of crop BT cotton is?

(a). Hybrid resistant variety.
(b). A plant which produces phytotoxin naturally.
(c). It is a GM crop.
(d). None of the above.

Answer: It is a genetically modified plant.

Question 09. This variety of cotton first time approved for field trial in which country?

(a). 1992.
(b). 1993.
(c). 1994.
(d). 1995.

Answer: It is United States of America in the year 1993.

Question 10. Which country belongs to the first commerical use of this variety of cotton?

(a). United States of America.
(b). Panama.
(c). West Indian countries.
(d). New Zealand.

Answer: United States of America is the country which belongs to the first commerical use of this variety of cotton.

Also read: Plant breeding, genetics, multiple choice questions (MCQ)

MCQ on cotton

Question 11. The introduction of the crop in India was in..

(a). 1999.
(b). 2000.
(c). 2001.
(d). 2002.

Answer: The year of introduction of the crop in India is 2002.

Question 12. The introduction of this crop in India by..

(a). Monsanto.
(b). Mahyco.
(c). Joint venture between Monsanto and Mahyco.
(d). None of the above.

Answer: It was introduced in India in the year 2002 by a joint venture between Monsanto and Mahyco.

Question 13. Which one of the following country is the largest producer of GM cotton in 2020-2021?

(a). India.
(b). United States of America.
(c). China.
(d). Brazil.

Answer: China has been the largest producer of GM cotton during 2020-2021.

Question 14: GM cotton is effective against which of the following species of bollworms?

(a). American bollworms.
(b). Spotted bollworms.
(c). Pink bollworms.
(d). All of the above.

Answer: GM cotton is effective against all the three species of bollworms, e.g., American bollworms, spotted bollworms, and pink bollworms. 

Question 15. Which is the most serious pest of GM cotton?

(a). Sting bugs.
(b). Plant bugs.
(c). Aphids.
(d). All of the above.

Answer: Aphids are the most serious pest of GM cotton.

Question 16. Which is a GM cotton?

(a). Bikaneri nerma.
(b). F1861.
(c). RS 2013.
(d). All of the above.

Answer: All of the above.

Also read: Plant breeding objective questions

Key points: Cotton, BT crops, GM crop.

External link

Bacillus thuringiensis


Leave a Reply

Your email address will not be published.