Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Communication Model MCQ: Extension Quiz


Communication model: Multiple Choice Objective Questions

Read important questions on communication. Topics: Introduction to communication, different types, channels, linear model, transactional model, interactive model, J.P. Leagans model, complete process, various constraints, others.

NameMCQ on communication model
TypeMultiple choice objective questions
Number of questions25

Answer key will be updated soon

Also read: Agriculture Extension Education MCQ: Multiple Choice Questions

Communication: Introduction

Question 01. What is the meaning of communication?

(a). A conscious attempt to share information.
(b). A conscious attempt to share ideas.
(c). A conscious attempt to share attitude with others.
(d). All of the above.

See answer

Question 02. Which is not a type of communication model?

(a). Linear model of communication.
(b). Transactional model of communication
(c). Interactive model of communication.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. Which type of model is linear model?

(a). One way com.
(b). Two way com.
(c). Three way com.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. Which is true about linear model?

  1. It is one way model.
  2. There is no concept of feedback.
  3. Feedback is necessary.
  4. Aristotle model doesn’t follow linear model.

(a). Only 1 and 3 are true.
(b). Only 1 and 4 are true.
(c). Only 1 and 2 true.
(d). All are true.

See answer

Question 05. Who is a communicator in transactional model?

(a). The sender.
(b). The receiver.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Extension education objective questions

Also read: Extension education quiz

Question 06. Which is true about transactional model?

  1. It relates communication with social reality and cultural up-bringing.
  2. Non-verbal feedbacks are not considered.
  3. Barnlund’s model follows transactional model.

(a). 1 and 3 are true.
(b). 1 and 2 are true.
(c). 2 and 3 are true.
(d). None of the above.

See answer

Question 07. By what name is Interactive model also known?

(a). Convergence model.
(b). Feedback model.
(c). Question and answer model.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. What does the helical model describe?

(a). How does an uneducated person communicates.
(b). How does a child communicates.
(c). How does an animal communicates.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. What are the two major factors of helical model?

(a). Previous experiences and
activities of the speaker.
(b). Previous experiences and
Activities of the listener.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Which type model is Westley and MacLean’s model?

(a). Mathematical.
(b). Conceptual.
(c). Theoretical.
(d). All of the above.

See answer

Different models of communication

Question 11. Which one follows linear model?

  1. Lasswell’s Model
  2. Aristotle’s Model
  3. Shannon Weaver Model
  4. Berlo’s S-M-C-R Model

(a). Only 1 and 2.
(b). Only 2 and 3.
(c). Only 3 and 4.
(d). All of the above.

See answer

Question 12. Which is a type of transactional communication model?

(a). Barnlund’s model.
(b). Helical model.
(c). Becker’s mosaic model.
(d). All of the above.

See answer

Question 13. “Communication is a process by which two or more people change ideas, facts, feelings or impressions in such a way that each gains a common understanding of the meaning, intent or use of message”. Who gave this definition?

(a). J. P. Leagans.
(b). Becker.
(c). Shannon and Weaver.
(d). Aristotle.

See answer

Question 14. Which is the most accepted model of communication.

(a). Dance.
(b). J. P. Leagans.
(c). Lasswell.
(d). Aristotle.

See answer

J.P. Leagans model

Also read: JP Leagans communication model

Question 15. Which one of the following is the first component of J. Paul model?

(a). Message.
(b). Audience.
(c). Communicator.
(d). None of the above.

See answer

Question 16. Which is the last component of J. Paul model?

(a). Audience and audience response.
(b). Audience response and feedback.
(c). Treatment of and audience feedback.
(d). None of the above.

See answer

Different components of communication model

Question 17. Who is the source of the message?

(a). Audience.
(b). Digital media such as audio/video player.
(c). Communicator.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. A good massage should be:

(a). Clear.
(b). Accurate.
(c). Appealing.
(d). All of the above.

See answer

Question 19. Which is considered as a physical bridge between sender and receiver?

(a). Channel.
(b). Message.
(c). Treatment of message.
(d). All of the above.

See answer

Question 20. What is the purpose of the treatment of the message?

(a). To make the message clear.
(b). To make the message understandable.
(c). To make the message realistic.
(d). All of the above.

See answer

Question 21. An audience should be

(a). More homogeneous.
(b). More heterogeneous.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 22. Which one is the terminating element in the communication process?

(a). Audience.
(b). Audience response.
(c). Feedback.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. A down communication may be

(a). Written.
(b). Oral.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 24. Which of the following problem is related to transmission of message?

(a). Ineffective environment.
(b). Inaccurate symbols.
(c). Poor standard of correctness.
(d). Physical distraction.

See answer

Question 25. Which one is the basic requirement of verbal communication?

(a). Maintain eye contact.
(b). Show sincerity.
(c). Be courteous.
(d). All of the above.

See answer

Also read: Leadership MCQ


Leave a Reply

Your email address will not be published.