Crop Production Objective MCQ

Crop Production Objective MCQ

Crop Production Objective MCQ is the part of agronomy mcq and answer. This includes questions from the scientific cultivation of the major and minor field crops.

Quiz: Field crop multiple choice questions
Type: Objective questions
No. of questions:
Latest update: 29-09-2021

Also read: Precision farming questions and mcq

Topics

Contents
(1). Cultivation practice of rice
(2). Cultivation practice of wheat
(3). Cultivation practice of maize
(4). Cultivation practice of sorghum
(5). Cultivation practice of jute
(6). Cultivation practice of barley
(7). Cultivation practice of gram
(8). Cultivation practice of sugarcane
(9). Cultivation practice of pigeon pea
Continue with the latest topics….

Field crop production mcq

Also read: General agriculture multiple choice questions

Request for answer key

Question 01. Which is true about rice protein?

(a). Protein content is more in white rice.
(b). It is more in brown rice.
(c). Both have same percentage of protein content.
(d). Rice protein is lost during milling.

Question 02. Consider about the khaira disease in rice.

1. Cause of the disease is uncertain.
2. The first symptom appear on lower leaves.
3. This symptom was first noticed in Vellor.
5. It is major disease of field rice.

(a). 1, 2 and 3 are true.
(b). 2, 3 and 4 are true.
(c). 3, 4 and 5 are true.
(d). None of the above.

Question 03. The gene which is responsible for the dwarfness in rice is Norin-10, and it is a Japanese variety.

Norin-10 was isolated by Dr. N. Borlaug in 1960 in..

(a). Japan.
(b). Korea.
(c). Panama.
(d). Mexico.

Question 04. Consider about the irrigation stages in wheat.

Which is true about the irrigation consideration in wheat?

(a). CRI in wheat – It is the transition zone between root and crown.
(b). Tillering stage in wheat – No irrigation is necessary.
(c). Dough stage in wheat – Is is also an irrigation stage.
(d). None of the above.

Question 05. Which one of the following pair consists single and double dwarf genes of wheat?

(a). Sujata – Sonaro 64.
(b). Lerma rojo 64-A – Sujata.
(c). Janak – HD 2009.
(d). Sona 227 – Kalyan 227.

Field crop objective questions

Also read: Agronomy important one liner

Question 06. Crop and their origin places.

Select true

(a). Wheat – Oceania.
(b). Barley – Eurasia.
(c). Maize – America.
(d). Rice – Afro-Asia.

Question 07. Application of …. is the possible cause of ear malformation in wheat?

(a). Phalaris minor.
(b). Sulfosulfuron.
(c). Tribunal.
(d). 2, 4-D.

Question 08. Field crops and chromosome numbers.

Which is truly matched?

(a). Barley = 2n = 14.
(b). Maize = 2n = 22.
(c). Pear millet = 2n = 18.
(d). Sorghum = 2n = 24.

Question 09. Maize group and scientific name.

Which is true?

(a). Waxy corn – Z. mays zunicata.
(b). Pod corn – Z. mays indurata.
(c). Flint corn – Z. mays ceratina.
(d). Pop corn – Z. mays indurata.

Question 10. Which one of the following is the oldest variety of wheat?

(a). Amber.
(b). Protina.
(c). Ranjeet.
(d). Opaque-2 gene.

Questions on sugarcane, gram and pigeon pea

Also read: Major insect-pests of rice

Question 11. Prop roots are the roots of..

(a). Sorghum.
(b). Maize.
(c). Wheat.
(d). Pearl millet.

Question 12. The major sugarcane growing state in India is..

(a). Uttar Pradesh.
(b). Uttrakhand.
(c). Bihar.
(d). Madhya Pradesh.

Question 13. Which is Indian cane?

(a). S. officinarum.
(b). S. barbari.
(c). S. sinense.
(d). All of the above.

Question 14. The adsali planting of sugarcane is popular in..

(a). East India.
(b). North India.
(c). South India.
(d). West India.

Question 15. The colour of kabuli gram is..

(a). Brown.
(b). Pale yellow.
(c). Grey.
(d). White.

Quiz on crop production

Question 16. What was the total share in the global chickpea production of India in 2019?

(a). 70%.
(b). 80%.
(c). 50%.
(d). 60%.

Question 17. …. is the not a variety of kabuli gram

(a). C-104.
(b). K-4.
(c). L-144.
(d). C-235.

Question 18. Pigeon pea is a …. pollinated crop

(a). Self.
(b). Cross.
(c). It is a self incompatible.
(d). Often cross.

Question 19. …. has highest fiber length

(a). G. arborium.
(b). G. hirsutum.
(c). G. barbadense.
(d). G. herbaceum.

Question 20. The most suitable climate for jute cultivation is..

(a). Warm and dry.
(b). Warm and wet.
(c). Cold and dry.
(d). Cold and wet.

Request for answer key

For: Crop Production Objective MCQ

Reference

16. UN Food and Agriculture Organization, Corporate Statistical Database, 2020.

…………………

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *