Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Crop Production PAT MCQ


Crop Production PAT MCQ

This post, Crop Production PAT MCQ, includes multiple choice objective questions from the same topic. Complete this test to understand the difficulty level of pre agricultural test. Some questions belong to fruit and vegetable science.

Also read: Agriculture PAT multiple choice objective questions

MCQ on crop production

Question 01. What will be the optimum amount of air in soil for the proper growth of plant roots?

(a). 10%.
(b). 5%.
(c). Less than 10%.
(d). More than 50%.

*Note: Buy topic or syllabus-wise MCQ and notes. Ask for academic writing, such as thesis writing, class assignments, and presentation. Click to Learn More.. By Krishi Coaching

See answer

Question 02. What is the percentage of nitrogen in urea?

(a). 38%.
(b). 46%.
(c). 41%.
(d). 48%.

See answer

Question 03. Which is the most critical stage of irrigation in wheat?

(a). Flowering stage.
(b). Grain filling stage.
(c). Both a and b.
(d). Crown root initiation.

See answer

Question 04. What is the percent amount of nitrogen, phosphorus, and potash in farm yard manure?

(a). 0.5, 0.2, and 0.3.
(b). 0.3, 0.5, and 0.2.
(c). 0.7, 0.5, and 0.3.
(d). None of the above.

See answer

Question 05. Which type of groundnut varities/species have dormancy?

(a). Straight growing varieties.
(b). Spreading growth varieties.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Also read: MP PAT

Pre Agriculture Test

Question 06. Sterility mosaic is a disease of..

(a). Cotton.
(b). Sunhemp.
(c). Redgram.
(d). Sugarcane.

See answer

Question 07. Which is a pre-emergence herbicide?

(a). Butachlor.
(b). Atrazine.
(c). Pendimethalin.
(d). All of the above.

See answer

Question 08. What is the depth of trenches for planting sugarcane?

(a). 15 cm.
(b). 10 cm.
(c). 25 cm.
(d). 20 cm.

See answer

Question 09. Which will require less amount of water and manure?

(a). Gram.
(b). Wheat.
(c). Redgram.
(d). Rice.

See answer

Question 10. What is the percentage ratio of the amount of available water required before and after irrigation?

(a). Water use efficiency.
(b). Water holding capacity.
(c). Water demand.
(d). None of the above.

See answer

CG PAT

Important questions on pre agricultural test

Question 11. What should be the maximum height of Egyptian screw from the water level?

(a). 3 m.
(b). 4 m.
(c). 1 m.
(d). 5 m.

See answer

Question 12. Which is a common weed of Rabi season vegetable crops?

(a). Winter cherry.
(b). Phalaris minor.
(c). Nut grass.
(d). All of the above.

See answer

Question 13. What is the use of weed crops?

(a). Green manure.
(b). Fodder.
(c). It checks soil erosion.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. Which is a solanaceous crop?

(a). Potato.
(b). Brinjal.
(c). Both a and b.
(d). Okra.

See answer

Question 15. Which is a genetically modified crop?

(a). Hybrid maize.
(b). Hybrid rice.
(c). Bt cotton.
(d). Gram.

See answer

Also read: Pre agricultural test

Mock test agriculture

Question 16. Dormancy is found in..

(a). Chilli.
(b). Potato.
(c). Tomato.
(d). Okra.

See answer

Question 17. We should apply …. as a plant growth regulator to control fruit drop in mango?

(a). Carbendazim.
(b). 2,4-D.
(c). 2,4,5-ST.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. Which is the simplest method of planting?

(a). Hexagonal system.
(b). Cuboidal system.
(c). Square system.
(d). Triangular system.

See answer

Question 19. Which one is the origin place of maize?

(a). India.
(b). China.
(c). Central America.
(d). Australia.

See answer

Question 20. Roshanara bag is located in..

(a). Delhi.
(b). Kolkata.
(c). Chennai.
(d). Mumbai.

See answer

Online quiz

Question 21. Which is a component of lawn?

(a). Statue.
(b). Fountain.
(c). Green grass.
(d). All of the above.

See answer

Question 22. Which India state has the highest number of sugar mills?

(a). Bihar.
(b). Uttar Pradesh.
(c). Gujarat.
(d). Madhya Pradesh.

See answer

Question 23. Which one is the major agricultural industry in India?

(a). Sugar industry.
(b). Cotton industry.
(c). Jute industry.
(d). All of the above.

See answer

Question 24. Which is not a Kharif season crop?

(a). Rice.
(b). Maize.
(c). Groundnut.
(d). Wheat.

See answer

Question 25. Green leaf hopper is a insect of..

(a). Rice plants.
(b). Urd.
(c). Redgram.
(d). Lathyrus.

See answer

Field crops

Question 26. Sugarcane rust is caused by..

(a). Bacteria.
(b). Fungus.
(c). Virus.
(d). MLO.

See answer

Question 27. Clay soil is ideal for..

(a). Rice crop.
(b). Groundnut crop.
(c). Maize crop.
(d). None of the above.

See answer

Question 28. Khaira is a disease of..

(a). Cotton crop.
(b). Sugarcane crop.
(c). Rice crop.
(d). Maize crop.

See answer

Question 29. What is the protein content in soybean?

(a). 17%.
(b). 30%.
(c). 65%.
(d). 40%.

See answer

Question 30. Blind hoeing is done in..

(a). Sugarcane crop.
(b). Wheat crop.
(c). Gram crop.
(d). Pearl crop.

See answer

For: Crop Production PAT MCQ

Last updated: 26-10-2021


Leave a Reply

Your email address will not be published.