Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Cut Flowers Multiple Choice Questions


Read Multiple Choice Question or MCQ written on Cut Flowers Multiple Choice Questions. Cut flowers is an important topic in floriculture. Here, in this post we have explained about some important questions from the topic cut flowers.

These questions are important for the various agricultural competition exams such as ICAR JRF, SRF, NET, BHU, State Agricultural CET, IBPS AFO etc.

Topic: Floriculture Mock Test, Floriculture Quiz, Floriculture MCQ, Floriculture Objective Questions.


Cut Flowers Multiple Choice Questions with Explanations

Also read: Floriculture multiple choice questions


Question 01. Which type of chrysanthemum is the leading chrysanthemum in the Indian flowers trade?

(a). Spray chrysanthemum.
(b). Standard chrysanthemum.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Explanations:

Standard Chrysanthemum

What is standard type chrysanthemum?

We say it standard, when..

  • The plant has only one stem.
  • It bears only one large bloom on the top of the main stem.

The Scientific name of  Chrysathemum is Chrysanthemum indicum. However, it is the cut chrysathemum which is known as Dendranthema grandiflora.

It is a cross between Chrysanthemum and  morifoilum. So, it is a hybrid.

Another name is Florist’s Daisy.

Example: Bonfire Orange, Bonfire Yellow.

Spray type

What is spray chrysanthemum?

A chrysanthemum plant with multiple branching and multiple flower heads is spray chrysanthemum.

Spray types lead in international flower trade.

Example: Reagan Yellow, Reagan White.

Answer: (b). Standard chrysanthemum leads in Indian flower trade.

Question 02. What is the use of rose?

(a). Cut flower.
(b). Shrub.
(c). Source of vitamin.
(d). All of the above.

Explanations

Shrub

  • Shrub is a bush plant.
  • The all parts of a shrub is woody.
  • And, the height of shrub ranges from 50 cm to 4 m.

Cut flowers

  • Flowers which are harvested along with some leaves and stem
  • A cut flower may also be a loose flower.

Example : Rose chrysathemum.

Source of vitamin

  • Rose hip is the source of vitamin.
  • It is source of vitamin ‘C’.
  • Botanically, rose hip is the fruit of rose.

Rose hip rose ke fruit hote Hain.

Answer: (d). All of the above.

Question 03. The hybrid tea is a cross between which cultivars of rose?

(a). Perpetual × polianthus.
(b). Polianthus × Hybrid perpetual.
(c). Hybrid perpetual × tea rose.
(d). Floribundas × tea rose.

Explanations

What is tea rose?

  • Tea roses are standard rose.
  • La France is the first hybrid tea rose which was developed in 1867.

Answer: (c). Hybrid perpetual × tea rose.

Question 04. Which one is the family of carnation?

(a). Asteraceae.
(b). Caryophyllaceae.
(c). Rosaceae.
(d). Liliaceae.

Explanations

  • Scientific name of carnation is Dianthus caryophyllus.
  • 2n number is 30.
  • It is a diploid.
  • Origin place is Southern Europe (France).

Answer: (b). Carnation belongs to the family carnation.

Question 05. Which carnation cultivar has 2 to 3 colours?

(a). Bizzare.
(b). Self.
(c). Flakes.
(d). All of the above.

Explanations

  • Self is the single colour carnation.
  • Flake is also a single colour carnation.
  • Bizzare is a border carnation.

Answer: (a). It is bizzare.

Question 06. Which is a variety of spray carnation?

(a). Candy.
(b). Roma.
(c). Solar.
(d). Peach delight.

Explanations

Standard carnation

Cool climate is ideal for standard carnation.

Spray carnation

Warm climate is ideal for spray carnation.

Answer: (d). Peach delight is the variety of spray carnation.

Question 07. In which flower pulsing is common?

(a). Marigold.
(b). Lilium.
(c). Carnation.
(d). Orchids.

Explanations

Pulsing

What is pulsing?

Pulsing is a process to increase the vase life of flower by using chemicals.

An ideal pulsing solution includes following chemicals:

STS (Sodium tetradecyl sulfate) = 0.5 mM.

BA = 25 ppm.

Sucrose = 5%.

PH = The level of solution is 4.5.

The total duration of pulsing 20 minute.

Question 08. Which is true about the calyx splitting in carnation?

(a). Night temperature should not be above 10 °C.
(b). Night temperature should not be below 10 °C.
(c). Day temperature should not be below 10 °C.
(d). Day temperature should not be below above °C.

Explanations

Reasons

  • Fluctuation in temperature.
  • Use of more N fertilizer.
  • Also depends on cultivars.

Answer: (b). Night temperature should not be below 10 °C.

Question 09. What should be the stem length of red grade of Chrysanthemum?

(a). 75 cm.
(b). 65 cm.
(c). 90 cm.
(d). 50 cm.

Explanations

Chrysathemum grades

There are total 4 grades of chrysanthemum according to the stem length, they are > blue, red, green and yellow.

Blue red and green are strong grade.

The diameter of stem is also important.

Answer: (a). The stem length of red grade chrysanthemum is 75 cm.

Question 10. Who coined the word gladiolus?

(a). Alice Vonk.
(b). Peter Ramsay.
(c). Pliny the Elder.
(d). William Pannil.

Explanation

  • Gladiolus is a Latin word.
  • It means > Like sword.
  • The foliage of gladiolus looks like a sword.

Answer: (10). Pliny the Elder.

Question 11. In which group are all modern-day gladiolus cultivars designated?

(a). G. grandiflorus.
(b). G. hybridus.
(c). G. floribundas.
(d). G. cardinalis.

Answer: (a). Grandiflorus.

Questions 12. What should be the ideal day temperature for lillium?

(a). 10 – 15 ℃.
(b). 15 – 20 ℃.
(c). 25 – 30 ℃.
(d). 18 – 25 ℃.

Explanations

Night temperature

The ideal night temperature for lilium is 12 – 18 °C.

Shade

  • Lillium require partial shade.
  • It is 40 – 50%.

Answer: (d). The ideal day temperature for lillium is 18 – 25 ℃.

Question 13. Which one is the harvesting stage of lilium bulbs?

(a). 40 – 50 days after flower.
(b). 50 – 70 days after flower.
(c). 35 – 45 days after flowering.
(d). 75 – 95 days after flower.

Explanations

  • Foliages turn in yellow colour.
  • Initially, harvested bulbs are kept are moist sand in -2 ℃. Later, storage temperature should be 0 – 2 ℃.

Answer: (a). 40 – 50 days after flowering.

Question 14. Which is the origin of orchids?

(a). Brazil.
(b). Multiple origin.
(c). China.
(d). Bangladesh.

Explanations

Genera: There are 600 – 800 genera.

Species: There are 25 – 30 thousand species.

Cultivars: There are 50 – 60 thousand cultivars.

Species native to India

1600 species.

Most species are found in North – East India.

Answer: (b). Multiple origin.

Question 15. What is th optimum yield of gerbera in GH condition?

(a). 300 – 350 flowers/sm/year.
(b). 100 – 150 flowers/sm/year.
(c). 150 – 200 flowers/sm/year.
(d). 200 – 250 flowers/sm/year.

Explanation

The pen field  production is 120 to 150 flowers/sm/year.

Answer: (d). 200 – 250 flowers/sm/year.

Also read: Landscape Gardening Multiple Choice Questions (MCQ)



One response to “Cut Flowers Multiple Choice Questions”

Leave a Reply

Your email address will not be published.