Cytology Objective MCQ

Cytology Objective MCQ

Read important questions or mcq on cytology. Cell biology mcq or multiple choice objective questions. Important questions for agricultural students. Biology questions for B.Sc. Agricultural students.

Cytology or cell biology multiple choice questions

Also read:

Question 01. Who coined the phrase “Power house of the cell”?

(a). Albert von Kolliker
(b). Philip Siekevitz.
(c). Albert Szent-Gyorgyi.
(d). Hans Adolf.

See answer

Question 02. Which is precursor of chloroplast?

(a). Etioplasts.
(b). Elaioplasts.
(c). Proteinoplasts.
(d). Amyloplasts.

See answer

Question 03. Who proposed a plastid development cycle?

(a). Nehemiah Grew.
(b). Georg Wilhelm Steller.
(c). J. M. Whatley.
(d). Ferdinand von Mueller.

See answer

Question 04. Cell envelope consists of which content?

(a). Plasmodesmata.
(b). Plasma membrane.
(c). Cell wall.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. What is the typical size of eucaryotic cell?

(a). ~ 15–25 μm
(b). ~ 50–100 μm
(c). ~ 10–50 μm
(d). ~ 10–100 μm.

See answer

Cell biology quiz

Question 06. What is the typical size of procaryotic cell?

(a). ~ 1–10 μm.
(b). ~ 1–5 μm.
(c). ~ 5–10 μm.
(d). ~ 10–15 μm.

See answer

Question 07. Which is true about glycolysis?

  1. It converts glucose into pyruvic acid and CH3COCOOH.
  2. Formation of NADPH take place.
  3. Formation of ATP take place.
  4. It requires oxygen.
  5. EMP is the most common pathway.

(a). Only 1, 2, 3, and 5 are true.
(b). Only 1 and 3 are true.
(c). Only 1, 3, and 5 are true.
(d). All are true.

See answer

Question 08. Who discovered Embden–Meyerhof–Parnas of EMP?

(a). Gustav Embden.
(b). Otto Meyerhof.
(c). Jakub Karol Parnas.
(d). All of the above.

See answer

Question 09. What is the mode of movement of carbon and oxygen across the plasma membrane?

(a). Passive.
(b). Active.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Which is true about endocytosis?

(a). Cells absorb molecules.
(b). PM creates a small deformation outward.
(c). It is a form of passive transport.
(d). None of the above.

See answer

Also read: Plant Biochemistry MCQ, Multiple Choice Questions

Cytology mock test

Question 11. Which is the function of vacuole?

(a). Containing waste products.
(b). Containing water in plant cells.
(c). Containing small molecules.
(d). All of the above.

See answer

Question 12. What is Phagocytosis?

(a). Cell eating.
(b). Chlorophyll eating.
(c). Plasma membrane eating.
(d). Plasmid eating.

See answer

Question 13. Which is not a type of vacuole?

(a). Gas vacuole.
(b). Central vacuole.
(c). Contractile Vacuole.
(d). Water vacuole.

See answer

Question 14. Which is a type of cellular compartment?

(a). Intercisternal space.
(b). Cytosol.
(c). Organelles.
(d). All of the above.

See answer

Question 15. Cytosol makes up about how much of the cell volume?

(a). 50%.
(b). 70%.
(c). 60%.
(d). 80%.

See answer

Biology objective questions

Question 16. What are some major organelles present in the cytosol?

(a). Endoplasmic reticulupm.
(b). Golgi apparatus.
(c). Mitochondria.
(d). All of the above.

See answer

Question 17. Which is not a function of paranch

(a). Storage.
(b). Support to photosynthesis.
(c). Phloem unloading.
(d). Phloem loading.

See answer

Question 18. Which is the dominant constituents of collenchyma cell?

(a). Pectin.
(b). Hemicellulose.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 19. Which is truly matched?

(a). Parenchyma cells: Dead cells.
(b). Collenchyma cells: Alive at maturity.
(c). Sclerenchyma cells: Composed of three types of cells.
(d). None of the above.

See answer

Question 20. Plant cell was first observed by which scientist?

(a). Robert Hooke.
(b). Karl Rudolphi.
(c). J.H.F. Link.
(d). Hugo von Mohl.

See answer

Plant cell objective questions

Question 21. Which factor governs the transport of molecules through cell walls?

(a). Amount of water.
(b). pH.
(c). Size of molecules.
(d). None of the above.

See answer

Question 22. Which one of the following is true?

(a). Primary cell wall is non-flexible layer.
(b). Secondary cell wall is found in all cell types.
(c). Middle lamella is rich in pectin.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. The thylakoid membrane is the site of the which type of photosynthesis?

(a). Light-dependent reaction.
(b). Light-independent reaction.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 24. What is the major function of the peroxisome?

(a). To connect fatty acid chains.
(b). To make short chains fatty acids.
(c). To breakdown very long chains of fatty acids.
(d). All of the above.

See answer

Question 25. What is the size of peroxisome?

(a). 0.1–1 µm diameter.
(b). 0.2–2 µm diameter.
(c). 0.3–3 µm diameter.
(d). 0.4–4 µm diameter.

See answer

Plant anatomy questions

Question 26. Who is the discoverer of ribosome?

(a). Albert Claude.
(b). George Emil Palade.
(c). Christian de Duve.
(d). Thomas A. Steitz.

See answer

Question 27. Which is true about E. coli?

(a). It has 80S ribosome.
(b). It has 70S ribosome.
(c). It has 50S ribosome.
(d). It has 40S ribosome.

See answer

Question 28. Which one of the following is the year of discovery of the Golgi body?

(a). 1896.
(b). 1890.
(c). 1898.
(d). 1895.

See answer

Question 29. Which type of endoplasmic reticulum is present in animal cells?

(a). Rough endoplasmic reticulum.
(b). Smooth endoplasmic reticulum.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 30. Which is true?

(Organelles and their functions)

(a). Mitochondrion: Storage.
(b). Flagellum: translation and folding of new proteins. 
(c). Golgi body: Sorting and modification of proteins.
(d). Vacuole: Energy production.

See answer

For: Cytology Objective MCQ

Further reading

One comment

  1. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is
    really informative. I am going to watch out for brussels.

    I’ll appreciate if you continue this in future.

    Many people will be benefited from your writing. Cheers!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *