Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Disaster management and mitigation MCQ


Disaster management and mitigation

Read multiple choice questions, or MCQ on Disaster management and mitigation. Topics: Natural hazards, manmade hazards, cyclone, anticyclone, hurricane, typhoon, earthquake, deforestation and its consequences, flood, cloudburst, drought, land degradation, soil erosion, landslides, desertification, different types of pollutants, mitigation strategies.

NameDisaster Management MCQ
TypeObjective questions
Number of questions40

Also read: Environmental Science MCQ: Multiple Choice Questions

Question 01. What are the consequences of deforestation?

(a). Flood and soil erosion.
(b). Ecological imbalance and loss of biodiversity.
(c). Global warming and climate change.
(d). All of the above.

See answer

Question 02. Which one is the control measure of flood?

(a). By making canals.
(b). By building dams upstream.
(c). By developing drainage system.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. Which is not a type of flood?

(a). Areal
(b). Riverine.
(c). Estuarine and coastal.
(d). Hillside.

See answer

Question 04. Consider about the areal flood and select the right answer.

(1). Floods can happen on flat areas.. (2). Floods can happen in ow-lying areas.
(3). Infiltration rate is very high.
(4). Endorheic basins never experience flood.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 2 and 3 are true.
(c). Only 3 and 4 are true.
(d). All are true.

See answer

Question 05. What is the reason for a localised flood?

(a). Landslides.
(b). Ice.
(c). Debris.
(d). All of the above.

See answer

Disaster management mcq

Question 06. What is the timescale of flash floods between rainfall and the onset of flooding?

(a). 8 hours.
(b). 2 hours.
(c). Less than 6 hours.
(d). 10 hours.

See answer

Question 07. Why are flash floods more disastrous?

(a). Destruction of vegetation.
(b). Loss of soil nutrients.
(c). Loss of soil microorganisms.
(d). All of the above.

See answer

Question 08. Which area is more prone to flash flood?

(a). Average rainfall area.
(b). High rainfall moist area.
(c). Sudden high rainfall drought area.
(d). All of the above.

See answer

Question 09. Which is not a natural hazard?

(a). Cyclone.
(b). Thunderstorm.
(c). Hailstorm.
(d). Bursting of dam.

See answer

Question 10. Which is the most disastrous phenomena?

(a). Cloudburst.
(b). Heavy rainfall.
(c). Low rainfall.
(d). None of the above.

See answer

Flood

Question 11. Effect of flash flood.

(a). Impact on vegetation and agriculture.
(b). Impacts on the natural environment.
(c). Impact on environment.
(d). All of the above.

See answer

Question 12. Which one of the following is the year of Kedarnath falsh flood?

(a). 2015.
(b). 2012.
(c). 2013.
(d). 2014.

See answer

Question 13. Consider about cloudburst.

(1). More than 20 millimetres of rain may fall in a few minutes.
(2). Nimbostratus is the associated cloud.
(3). It is responsible for flash flood.

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 and 3 are true.
(c). Only 3 is true.
(d). Only 1 and 3 are true.

See answer

Question 14. What are the major planning for flood safety?

(1). Observation of previous and present flood heights.
(2). Analysis of hydrologic model.
(3). Land use planning and regulation.
(4). Monitoring, warning, and response operations.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). All are true.
(c). Only 3 and 4 are true.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. What are the consequences of drought?

(a). Food insecurity, famine.
(b). Malnutrition, food scarcity.
(c). Soil erosion and desertification.
(d). All of the above.

See answer

Pesticide pollution

Question 16. Which is the biggest problem with pesticides? 

(a). The development of genetic resistance by pest organisms.
(b). Steady buildup of salts.
(c). Pesticide accumulation.
(d). Death of beneficial microorganisms.

See answer

Question 17. What are the major land degradation problems?

Answer:

  1. Dry land salinity.
  2. Soil surface scalding.
  3. Water logging.
  4. Soil fertility decline.
  5. Vegetation decline.
  6. Loss of flora and fauna.

(a). Only 1, 3, and 5 are true.
(b). Only 2, 3, and 4 are true.
(c). Only 1, 2, 3, and 6 are true.
(d). All are true.

See answer

Question 18. Which is the cause of rapid soil erosion?

(a). Wind.
(b). Farm animals.
(c). Volcano.
(d). Flash flood.

See answer

Question 19. Which includes the higher risk of onsite hazard?

(a). Commercial mining, e.g., stone mining by using dynamite.
(b). Application of pesticides.
(c). Construction of dam.
(d). All of the above.

Question 20. Which Indian state is more prone to earthquakes?

(a). Bihar.
(b). Rajasthan.
(c). Gujarat.
(d). Odisha.

See answer

Natural and manmade hazards

Question 21. In which Indian state/territory is at least one volcano present?

(a). Gujarat.
(b). Andaman and Nicobar.
(c). Both a and b.
(d). Chhattisgarh.

See answer

Question 22. Which is the human cause of landslides?

(a). Blasting.
(b). Removal of vegetation.
(c). Cultural practices that increase infiltration.
(d). All of the above.

See answer

Question 23.  Which is the only way of checking desertification?

(a). Re-vegetation.
(b). Irrigation.
(c). Government schemes.
(d). All of the above.

See answer

Question 24. Which type of pollutant is DDT?

(a). Degradable pollutant.
(b). Slowly degradable pollutant.
(c). Non-degradable pollutant.
(d). None of the above.

See answer

Question 25. What is nuclear hazard?

(a). Release of radioactive material at a commercial nuclear power plant.
(b). Transportation accident.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Nuclear hazards

Question 26. The nuclear accident lead to release of which nuclide?

(a). Alpha.
(b). Beta.
(c). Gamma.
(d). All of the above.

See answer

Question 27. The degree of damge by nuclear radiation depends on which factor?

(a). Kind of radiation.
(b). Amount of radiation.
(c). Duration of radiation.
(d). All of the above.

See answer

Question 28. What is source reduction?

(a). Fundamental ways to reduce waste.
(b). Decomposition of the source materials.
(c). Reduction of gamma rays.
(d). None of the above.

See answer

Question 29. Disaster management is also known by which name?

(a). Hazard management.
(b). Emergency management.
(c). Rescue management.
(d). Environment management.

See answer

Question 30. From which did the word disaster originated?

(a). Latin.
(b). Greek.
(c). French.
(d). Indo-American.

See answer

Cyclone

Question 31. “Disaster is an occurrence that causes damage, economic destruction, loss of human life and deterioration in health and health services”. Who gave this definition?

(a). USDA.
(b). FAO.
(c). WHO.
(d). ICAR.

See answer

Question 32. Cyclone is the common occurrence of which territory?

(a). North Pacific.
(b). Indian Ocean.
(c). Atlantic Ocean.
(d). Arctic Ocean.

See answer

Question 33. Hurricane is the common occurrence of which territory?

(a). Western Atlantic.
(b). Eastern Pacific.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 34. Typhoon is the common occurrence of which territory?

(a). Eastern Pacific.
(b). Southern Pacific.
(c). Northern Pacific.
(d). Western Pacific.

See answer

Question 35. .. is more prone to cyclones.

(a). Eastern coastline.
(b). Western coastline.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Mitigation strategies

Question 36. Which iz the field of DM?

(a). Forecasting and evacuation.
(b). Search and rescue.
(c). Relief and reconstruction.
(d). All of the above.

See answer

Question 37. What are the major guidelines for effective mitigation programme?

1. Pre disaster mitigation.
2. Protection of the natural.
3. An partnership among the government, scientific, private Ltd., NGOs and the community.

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 is true.
(c). Only 3 is true.
(d). All of the above.

See answer

Question 38. Which one is the element of mitigation strategy?

(a). Risk assessment and vulnerability analysis.
(b). Applied research and technology transfer.
(c). Public awareness and training.
(d). All of the above.

See answer

Question 39. Which is not a structural measures method of flood mitigation?

(a). Improved damage.
(b). Prevention of over bank spilling.
(c). Reservoir for impounding monsoon flow.
(d). Maintaining wetlands.

See answer

Question 40. What are some major cyclone mitigation strategies?

Answer:

  1. Installation of forecasting systems.
  2. Development of communication infrastructure.
  3. Shelter belts.
  4. Development of community cyclone shelters.
  5. Construction of strong and permanent houses.
  6. Land use planning.

(a). Only 1, 2, and 3 are true.
(b). Only 2, 3, and 4 are true.
(c). Only 3, 4, and 5 are true.
(d). All are true.

See answer

Also read: Ecology MCQ For Agriculture

Disaster management mcq and quiz

References

(06). Flood and flash flood defination. National Weather Service, USA.


Leave a Reply

Your email address will not be published.