Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Dryland Agriculture (Farming) MCQ


Dryland Agriculture MCQ: Dry framing

Read quiz on dry framing. Topics: Dry, dryland and rainfed farming. Monsoon and its role in Indian agriculture. Important crops in dryland farming. Very important terminology.

TypeMultiple choice objective questions
Subject/topicDryland Agriculture
Number of questions20

Also read: Agronomy MCQ and Answer

Dryland Agriculture MCQ

Answer key will be updated tomorrow

Question 01. Cultivation of crop in areas where average annual rainfall is less than 750 annum

(a). Dry farming.
(b). Dryland farming.
(c). Rainfed farming.
(d). None of the above.

See answer

Question 02. Which is a growth retardant type antitranspirents?

(a). 2,4-D.
(b). Atrazine.
(c). PMA.
(d). Cycocel.

See answer

Question 03. What is contingent planning?

(a). Change in normal crop planning to meet weather abnormalities.
(b). Change in normal crop planning to meet market demand.
(c). Change in normal crop planning to meet disease free period.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. Which crop rotation will be more remunerative under dryland situation?

(a). Sesamum-cotton.
(b). Sesamum-tomato.
(c). Sesamum-gram.
(d). Sesamum-groundnut.

See answer

Question 05. The Indian agriculture receives most of the rain from

(a). South – West Monsoon.
(b). South – East Monsoon.
(c). Equal rainfall from both sides.
(d). None of the above.

See answer

Dry Farming Quiz

Question 06. Which is the most appropriate crop in dryland farming?

(a). Sugarcane.
(b). Cotton.
(c). Pearlmillet.
(d). Wheat.

See answer

Question 07. What is the crop growing season of dryland farming?

(a). 75-90 days.
(b). 75-120 days.
(c). 120-150 days.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. Which chemical accumulates during drought condition?

(a). ABA.
(b). Hexadeconal.
(c). CCC
(d). Proline.

See answer

Question 09. Which chemical accumulates in the leaves of water stressed plants?

(a). ABA.
(b). Hexadeconal.
(c). CCC
(d). Proline.

See answer

Question 10. Which one is the most characteristic symptom of Indian monsoon?

(a). Prolonged dry spells.
(b). Heavy rain.
(c). Heavy rain, thunderstorm, and hailstorm.
(d). Dusty rains.

See answer

Dryland farming objective questions

Question 11. Which will be the most uncomfortable situation in dryland condition?

(a). Late withdrawal of water.
(b). Early withdrawal of water.
(c). Long dry spells.
(d). All of the above.

See answer

Question 12. What is evasion?

(a). It is the simplest way of reducing the effect of drought.
(b). It is the simplest way of adaptation of plant to drought.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. When is crop plan suggested?

(a). Live saving irrigation at any time.
(b). Life saving irrigation at the later stage of plant.
(c). Life saving irrigation at only a critical growth stage.
(d). Any of the above.

See answer

Question 14. What is drought ?

(a). The moisture deficit condition, results when the amount of water vapour available in the soil is not sufficient to meet the demand of potential evapo-transpiration.
(b). No rain in recent times.
(c). No irrigation is available.
(d). All of the above.

See answer

Question 15. Which plant is recommended as an alternate crop to for sowing under late onset of monsoon?

(a). Groundnut.
(b). Redgram.
(c). Maize.
(d). Castor.

See answer

Types of Farming

Question 16. What is the length of growing period suitable for inter cropping system?

(a). 14 weeks.
(b). 20 weeks.
(c). 14-20 weeks.
(d). None of the above.

See answer

Question 17. Which is an ideal crop for sowing early onset of a monsoon?

(a). Pearlmillet.
(b). Sorghum.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. What is the length of growing period suitable for growing only a single dry land crop?

(a). 14 weeks.
(b). 16 weeks.
(c). 18 weeks.
(d). 20 weeks.

See answer

Question 19. Which is a film forming type anti transparent?

(a). Hexadeconal.
(b). Kaoline.
(c). Cycocel.
(d). All of the above.

See answer

Question 20. What is the role of 2,4-D?

(a). Anti transparent.
(b). Stomata closing.
(c). Growth retardant.
(d). All of the above.

See answer

Dryland Agriculture (Farming) MCQ


Leave a Reply

Your email address will not be published.