Ecology MCQ For Agriculture

Ecology mcq for agriculture

Read first 25 free ecology mcq or ecology multiple choice objective questions. These questions are important for all agricultural students, especially for the students of B. Sc., Agriculture. Visit this page this page again for new questions.

NameEcology mcq: multiple choice questions
TypeObjective mcq

Also read: Environmental science mcq multiple choice questions

Question 01. Ernst Haeckel who is known for the study of ecology was a..

(a). American scientist.
(b). British scientist.
(c). A Belgian scientist.
(d). A German scientist.

See answer

Question 02. What is a keystone species in food chain?

(a). Species which have ability to produce food materials.
(b). Species which have ability to control the ecosystem.
(c). Species which have a significant impact on local environment.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. Who introduced the food chain for the first time?

(a). G. Evelyn Hutchinson.
(b). Al-Jahiz.
(c). Rachel Charleston.
(d). Robert MacArthur.

See answer

Question 04. In a food chain the tertiary consumer is a..

(a). 2nd consumer.
(b). 3rd consumer.
(c). 4th consumer.
(d). 5th consumer.

See answer

Question 05. …. is the set of biotic and abiotic conditions in which a species is able to persist and maintain stable population sizes

(a). Habitat.
(b). Niche.
(c). Biome.
(d). None of the above.

See answer

Quiz on ecology

Question 06. Who is know for using the word microbiome for the first time?

(a). J. L. Mohr.
(b). Charles Darwin.
(c). Simon A. Levin.
(d). Gordon Howell Orians.

See answer

Question 07. Who defines agroecology as “the study of the relation of agricultural crops and environment”?

(a). Food and agriculture organization.
(b). Indian agricultural research Institute.
(c). OECD.
(d). World ecological society.

See answer

Question 08. Which is the largest scale of ecological organization?

(a). Biome.
(b). Niche.
(c). Either a or b.
(d). Biosphere.

See answer

Question 09. Typically ecological pyramids are of..

(a). 2 types.
(b). 3 types.
(c). 4 types.
(d). 5 types.

See answer

Question 10. According to Buttel there are …. varieties of agroecology

(a). 2.
(b). 5.
(c). 3.
(d). 4.

See answer

Multiple choice objective questions on ecosystem

Question 11. …. is the pathway through which the chemical nutrients move from biotic and abiotic components of the ecosystem

(a). Biogeochemical cycles.
(b). Nutrient cycles.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 12. Which is a biogeochemical sedimentary cycle?

(a). Phosphorus.
(b). Sulphur.
(c). Both a and b.
(d). Carbon.

See answer

Question 13. Phosphorus enters into sedimentary cycle..

(a). From erosion and mining activities.
(b). By the application of P in soil.
(c). By microbial activities.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. …. is the layer of atmosphere which affects the various ecosystems of the biosphere

(a). Stratosphere.
(b). Troposphere.
(c). Mesosphere.
(d). Thermosphere.

See answer

Question 15. Fresh water mussel is an example of..

(a). Periphyton.
(b). Benthos.
(c). Nekton.
(d). Plankton.

See answer

Ecology and ecosystem

Question 16. The neustons are ..

(a). Deep swimmer.
(b). Surface swimmer.
(c). Mid water swimmer.
(d). All of the above.

See answer

Question 17. Which is a concrete geographical unit?

(a). Biome.
(b). Biosphere.
(c). Biotype.
(d). Biotope.

See answer

Question 18. The allee biome type doesn’t include..

(a). Tropical forest.
(b). Deciduous forest.
(c). Grasslands.
(d). Woodland.

See answer

Question 19. Which one of the following is a Kendeigh biome?

(a). Tropical savanna.
(b). Tropical forest.
(c). Temperate deciduous forest.
(d). All of the above.

See answer

Question 20. Ecotone is a transition zone between the two..

(a). Agroecological zones.
(b). Ecosystems.
(c). Countries.
(d). Continents.

See answer

Agriculture and ecosystem

Question 21. Which is not a fresh water habitat?

(a). Marsh.
(b). Lake.
(c). River.
(d). Estuaries.

See answer

Question 22. …. is a type of biodiversity

(a). Species diversity.
(b). Genetic diversity.
(c). Ecosystem diversity.
(d). All of the above.

See answer

Question 23. Which is not a biome?

(a). Tundra.
(b). Taiga.
(c). Rain forest.
(d). Gangetic plains.

See answer

Question 24. Which is the most resilient agroecosystem?

(a). Forest garden.
(b). Farm fields.
(c). Rice fields.
(d). Artificial forest.

See answer

Question 25. Which will increase the sustainability of a farm?

(a). No use of chemical fertilizers.
(b). Ban on industrialization.
(c). Increase in biodiversity.
(d). None of the above.

See answer

For: Ecology mcq for agriculture

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *