Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Edaphology MCQs and Quiz with Answers


Edaphology MCQs and Quiz with Answers

Read multiple choice objective questions or mcq and quiz on edaphology. All questions belong to the major subject soil science. Topics: Edaphic factors, soil chemistry, plant and water relationship, plant and soil relationship, soil minerals, others important topics.

TypeOnline mock test
Number of questions25

Also read: Soil Science MCQ: Multiple Choice Questions

MCQ on edaphology

Question 01. What is edaphology?

(a). It is the study of soil in relation to plants.
(b). It is the study of soil in relation to rocks.
(c). It is the study of soil in relation to water.
(d). It is the study of soil in relation to climate.

See answer

Question 02. Who wrote “De Agri Cultura”?

(a). Xenophon.
(b). Berlo.
(c). J. B. van Helmont.
(d). Cato.

See answer

Question 03. Which is the major subject of soil chemistry?

(a). Photosynthesis.
(b). Water uptake.
(c). Nutrients and fertilizers.
(d). Soil microorganisms.

See answer

Question 04. Which is an area of edaphology?

(a). Agricultural soil science.
(b). Environmental soil science.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 05. Which one of the following is an edaphic factor? 

(a). Physical properties.
(b). Chemical properties.
(c). Biological properties.
(d). All of the above.

See answer

Also read: Pedology multiple choice questions (MCQ)

Question 06. Which factor has the most striking effect on terraforming vegetation?

(a). Red sand soil.
(b). White sand soil.
(c). Yellow sand soil.
(d). Black sand soil.

See answer

Question 07. The biological processes for nutrient availability are controlled by which factor?

(a). Soil temperature.
(b). Soil moisture.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. In which way does soil structure influence plant growth?

(a). Rather indirectly.
(b). Directly.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. Pores control one of the which factor in soil?

(a). Water.
(b). Air.
(c). Soil temperature
(d). All of the above.

See answer

Question 10. Which is particularly sensitive to aeration?

(a). Root dwarfing.
(b). Root elongation.
(c). Root formation.
(d). All of the above.

See answer

Quiz on edaphology

Question 11. Which type of soil is considered as the best soil for Vegetable production?

(a). Clay soil.
(b). Sandy soil.
(c). Sandy loam soil.
(d). All of the above.

See answer

Question 12. What is environmental soil science?

(a). It is the intersection of animals with the pedosphere.
(b). It is the intersection of soil with the environment.
(c). It is the intersection of humans with the pedosphere.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. Too much porosity with air space can lead to which problem?

(a). Less availablity water to plants.
(b). More available water to plants.
(c). Less available air to plants.
(d). Less available nutrients to plants.

See answer

Question 14. Which type of vegetation can prevent anoxic conditions?

(a). Hydrophytic.
(b). Xerophytic.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. The replenishment of nutrients in soil solution depends on which aspect?

(a). The rate of dissolution of soil minerals into elemental constituents.
(b). The release rate of organically bound nutrients.
(c). The rate of diffusion of nutrients to the area of root uptake.
(d). All of the above.

See answer

Soil nutrients

Question 16. The movement of nutrients through the soil and into the root system as a result of which aspect?

(a). Concentration gradient.
(b). Formulation of fertilizers.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 17. Which is the top most mineral horizon?

(a). A.
(b). O.
(c). B.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. Which one of the following pulse crop doesn’t fix N in soil?

(a). Redgram.
(b). Black gram.
(c). Rajama.
(d). Lathyrus.

See answer

Question 19. What is the reason of adverse effect of salinity on plant?

(a). Low respiration rate.
(b). High respiration rate.
(c). Closing of stomata.
(d). Osmotic pressure.

See answer

Question 20. Which one of the following crop directly absorbs the ammoniacal form?

(a). Paddy.
(b). Potato.
(c). Both ana b.
(d). Maize.

See answer

Edaphology online mock test

Question 21. In which element does the black cotton soil lack?

(a). Phosphorus.
(b). Nitrogen.
(c). Phosphate.
(d). None of the above.

See answer

Question 22. The black soils are suitable for which crops?

(a). Dryland crops.
(b). High water requirement crops.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. Which is a very important green manure crop?

(a). Babool.
(b). Indian sena.
(c). Sunhemp.
(d). All of the above.

See answer

Question 24. Which has highest tolerance to boron?

(a). Potato.
(b). Cabbage.
(c). Tomato.
(d). Sugar beet.

See answer

Question 25. Due to water logging, the availability of which nutrient is increased in the rice field?

(a). Boron.
(b). Manganese.
(c). Zinc.
(d). Copper.

See answer

For: Edaphology MCQs and Quiz with Answers


Leave a Reply

Your email address will not be published.