Entomology Multiple Choice Questions and Answers

Read Multiple Choice Objective Questions on Entomology. This page is updated.

  • Entomology Quiz.
  • JRF Questions.
  • SRF Questions.
  • Agriculture NET.
  • IBPS AFO.
  • State Agriculture CET.

Entomology


Entomology Multiple Choice Questions

Also read:

(01). Entomology Online Mock Test

No. of MCQ100
Price15.00 INR
Sample QuizStart Quiz

(2). Entomology MCQ E-book


Entomology Multiple MCQ

Question 01. Family of diamond back moth is..?

(a). Plutellidae.
(b). Lepidoptera.
(c). Diptera.
(d). Hemiptera.

See Answer

Question 02. Which is a highly fecond harmful insect species?

(a). Locust.
(b). DBM.
(c). Red pumpkin beetle.
(d). Homoptera.

See Answer

Question 03. DBM is a specific insect of….?

(a). Brinjal.
(b). Tomato.
(c). Cabbage.
(d). Bottle gourd.

See Answer

Question 04. IPM is also known as?

(a). IPC.
(b). IDM.
(c). IPA.
(d). IIM.

See Answer

Question 05. Scientific name of boll weevil is..?

(a). Phenacoccus hirsutus.
(b). Anthonomus grandis.
(c). Tectana grandis.
(d). Sylepta derogata.

See Answer

Question 06. Bt cotton is resistant against which crop?

(a). Spodoptera.
(b). Spodoptera.
(c). Lepidoptera.
(d). Hemiptera.

See Answer

Question 07. First pesticide used in India was?

(a). DDT.
(b). Endosulfan.
(c). Heptachlor.
(d). Aldrin.

See Answer

Question 08. Insecticide which is also know as Gamma-hexachloricyclohexane?

(a). Hexachlorobenzene.
(b). Heptachlor.
(c). TDE.
(d). Lindane.

See Answer

Question 09. Which is a banned insecticide in India?

(a). Aldrin.
(b). Nitrofen.
(c). Aldicarb.
(d). All of the above.

See Answer

Question 10. Which is an organophosphate?

(a). Mirex.
(b). DDT.
(c). Diazinon.
(d). All of the above.

See Answer

Entomology Quiz

Question 11. Pollyphagous insect-pest is..?

(a). Locust.
(b). DBM.
(c). Mango hopper.
(d). Green hopper.

See Answer

Question 12. Monophagous insect-pest is?

(a). Rice yellow stem borer.
(b). Cotton jassid.
(c). Rice weevil.
(d). All of the above.

See Answer

Question 13. Which of the following describe trichogrma?

(a). It is a parasite of larvae.
(b). It is an egg parasitoid.
(c). Both a and b.
(d). It is a predator.

See Answer

Question 14. Vector of rice tungro virus is..?

(a). GLH.
(b). BLH.
(d). WLH.
(d). None of the above.

See Answer

Question. 15. Vector of Grassy Stunt Disease is?

(a). GLH.
(b). BLH.
(c). WLH.
(d). All of the above.

See Answer

Question. 16. Harmful stage of citrus psylla is?

(a). Nymph only.
(b). Adult only.
(c). Both a and b.
(d). Larval stage.

See Answer

Question. 17. Ear cockle of wheat is caused by?

(a). Virus.
(b). Bacteria.
(c). Fungus.
(d). Nematode.

See Answer

Question. 18. Use of pesticide is highest in..?

(a). Rice.
(b). Cotton.
(c). Maize.
(d). Wheat.

See Answer

Question. 19. Family of rice gandhi bug is?

(a). Alydidae.
(b). Pyralidae.
(c). Noctuidae.
(d). None of the above.

See Answer

Question. 20. Management practice of tundu disease includes?

(a). Hot vapor treatment.
(b). Neem based insecticide.
(c). Hot water treatment.
(d). All of the above.

See Answer

Entomology Questions

Question. 21. Moths are…

(a). Usually night fliers.
(b). Usually day fliers.
(c). Both the day and night fliers.
(d). Evening fliers.

See Answer

Question. 22. Butterflies are…
(a). Usually night fliers.
(b). Usually day fliers.
(c). Both the day and night fliers.
(d). Evening fliers.

See Answer

23. Hopper burn (A. biguttula) is a symptom of..?

(a). Mango.
(b). Rice.
(c). Cotton.
(d). All of the above.

See Answer

Question. 24. Which is a regular pest?

(a). Aphids.
(b). Jassids.
(c). Thrips.
(d). All of the above.

See Answer

Question. 25. Which is a sporadic pest?

(a). Locust.
(b). Grasshoppers.
(c). Cutworms.
(d). All of the above.

See Answer

Question. 26. Which is potential pest?

(a). Army worm on wheat.
(b). Pink stem borer on maize.
(c). Rice gandhi bug.
(d). Rice weevil.

See Answer

Question. 27. Pest population studies are of..?

(a). 3 types.
(b). 2 types.
(c). 4 types.
(d). 1 type.

See Answer

Question. 28. Pest population estimates are of..?

(a). 3 types.
(b). 2 type.
(c). 4 types.
(d). 5 types.

See Answer

Question. 29. Relative estimate includes..?

(a). Use o traps.
(b). Insect products.
(c). Plant damage.
(d). All of the above.

See Answer

Question. 30. Gundhi bug attacks on?

(a). Grain filling stage.
(b). Milking stage.
(c). Tillering stage.
(d). Flowering stage.

See Answer

Entomology Mock Test

Question. 31. Which is a resistant rootstock of apple against wooly aphid?

(a). M 778.
(b). M 112.
(c). M 115.
(d). All of the above.

See Answer

Question. 32. Biological control of wooly aphid is done by applying..?

(a). Aphelinus mali.
(b). Coccinellid predators.
(c). Both a and b.
(d). Trichograma.

See Answer

Question. 33. Phorate 10 G is marked as?

(a). Safe.
(b). Moderate toxic.
(c). Highly toxic.
(d). None of the above.

See Answer

Question. 34. Hand pick and destroy is done for?

(a). Rose chaffer beetle.
(b). White grub.
(c). Red scale.
(d). Bud worm.

See Answer

Question. 35. Silver shoot is also known as?

(a). Gall shoot.
(b). Silver sword.
(c). Modified shoot.
(d). Onion leaf.

See Answer

Question. 36. Silver shoot is caused by..?

(a). Gall Midge.
(b). Gundhi bug.
(c). Thrips.
(d). Aphid.

See Answer

Question. 37. Well known pest of Bt cotton is..?

(a). Aphid.
(b). Jassid.
(c). Both a and b.
(d). Ball worm.

See Answer

Question. 38. Adjustable type of nozzle is..

(a). Spray boom.
(b). Hallow cone.
(c). Flat fan.
(d). Flood jet.

See Answer

Question. 39. Insecticide act was passed in the year..?

(a). 1965.
(b). 1966.
(c). 1967.
(d). 1968.

See Answer

Question. 40. Endemic pests can be described as?

(a). Pest occurs in a few specific area.
(b). Pest occurs in same area, year after year.
(c). Pest occurs frequently in current season in abundance.
(d). Pest occurs in severe form.

See Answer

Entomology Questions

Question. 41. CPPTI is located in?

(a). Bengaluru.
(b). Mumbai.
(c). Hyderabad.
(d). Delhi.

See Answer

Question. 42. Insecticide marked as safe for honeybee is?

(a). DDT.
(b). Endosulphan.
(c). Melathion.
(d). Neem based insecticides.

See Answer

Question. 43. At ETL…..

(a). Pest management practice is applied.
(b). Pest surveillance starts.
(c). Last stage of pest control.
(d). None of the above.

See Answer

Question. 44. Full form of ETL is..?

(a). Economic Threshold Layer.
(b). Economic Threshold Level.
(c). Economical Threshold Level.
(d). Economy Threshold Level.

See Answer

Question. 45. What is true about EIL?

(a). Lowest pest population which will cause economic damage.
(b). Average pest population which will cause economic damage.
(c). Highest pest population which will cause economic damage.
(d). None of the above.

See Answer

Question. 46. Caratovacuna is the scientific name for..

(a). Top shoot borer.
(b). Wolly aphid.
(c). Internode borer.
(d). Shoot borer.

See Answer

Question. 47. Father of insect physiology is..?

(a). Wiggelworth.
(b). Jonathan.
(c). J.F. Dastur.
(d). Nelson.

See Answer

Question. 48. Safe insecticide for vegetable crop?

(a). Endosulfan.
(b). Captan.
(c). Thiram.
(d). Malathion.

See Answer

Question. 49. Pest population is kept below..?

(a). EIL.
(b). ETL.
(c). EDL.
(d). EML.

See Answer

Question. 50. Universal pest is..?

(a). Locust.
(b). Hoppers.
(c). Thrips.
(d). Aphids.

See Answer

Last updated: 15-08-2021


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *