Environmental Science MCQ: Multiple Choice Questions

Environmental Science Multiple Choice Questions (MCQ)

Quiz: Environmental Mental Science Multiple Choice Questions
Type: Objective MCQ
No. of Questions: 50
Answer Key: Yes

Environmental Science MCQ

Question 01: Environmental science integrates?

(a). Physical science.
(b). Biological science.
(c). Information science.
(d). All of the above.

Answer: All of the above.

Question 02: The natural environment includes..?

(a). Only living organisms.
(b). Only non-living organisms.
(c). Both a and b in natural environment.
(d). None of the above.

Answer: Both a and b in natural environment.

MCQ On Environmental Science Multiple Choice Questions

Read objective questions written on ‘Environmental Science Multiple Choice Questions‘ or Environmental Science Objective MCQ. These questions are based on new exam pattern.

For:

Multiple Choice Questions, Objective Questions, MCQ, Environmental Science Quiz, Environmental Science Online Mock Test, JRF Questions, SRF Questions, NET Questions, IBPS Questions, Agriculture Online Mock Test, Environmental Science Online Mock Test, Agriculture Online Quiz, Agroforestry Online Quiz etc.

For:

  • Junior Research Fellowship.
  • Senior Research Fellowship.
  • National Eligiblity Test.
  • State Agricultural University Common Entrance Test.
  • BHU (BHU Questions).
  • IBPS Agricultural Field Officer.
  • All Others Agricultural Competition Exams.
  • Non-agricultural Competition Exams. 

Contents:

  • Introduction to Environmental Science.
  • Environment.
  • Ecology.
  • Ecosystem.
  • Global Warming.
  • Food Chain.
  • Biosphere.
  • Agroforestry.
  • Biodiversity.
  • Biome.
  • New topics with update….

This page is updated

  • Last updated: 14-08-20221

Starting Environmental Science MCQ

Question 01. The word environment is derived from the …. word ‘environner’?

(a). French.
(b). Italian.
(c). Latin.
(d). Greek.

See answer

Question 02. “A nation that destroys its soils destroys itself. Forests are the lungs of our land, purifying the air and giving fresh strength to our people” is saying of..?

(a). Aristotle.
(b). Franklin De Roosevelt.
(c). Einstein.
(d). Nepolian Bona Part.

See answer

Question 03. Which is not a natural resource?

(a). Wild life.
(b). Forest.
(c). Coal.
(d). None of the option.

See answer

Do you know that Amazon Rainforest is the world’s largest Forest Biome.

See Location of Amazon Rain Forest on Google Earth

Question 04. Which is not a primary green house gas?

(a). Water vapor.
(b). Carbon dioxide.
(c). Methane.
(d). None of the option.

See answer

Question 05. The average temperature of earth surface is..?

(a). 18 °C.
(b). 16 °C.
(c). 15 °C.
(d). 19 °C.

See answer

Question 06. The present concentration of Co2 by volume is..?

(a). 412 ppm.
(b). 312 ppm.
(c). 212 ppm.
(d). 512 ppm.

See answer

Question 07. Forest Research Institute is located at..

(a). Shimla.
(b). Jhansi.
(c). Dehradun.
(d). Coimbatore.

See answer

Question 08. Full form of NEERI..

(a). National Environmental Engineering Resource Institute.
(b). National Environmental Engineering Research Institute.
(c). National Environmental Engineer’s Research Institute.
(d). National Environmental Engineer’s Resource Institute.

See answer

Question 09. NEERI is located in..?

(a). New Delhi.
(b). Chennai.
(c). Ranchi.
(d). Nagpur.

See answer

Question 10. India’s forest cover is …. % of total geographical area?

(a). 18%.
(b). 23%.
(c). 22%.
(d). 21%.

See answer

Environment MCQ

Question 11. The term ecosystem was given by..?

(a). James Hansen.
(b). Rachel Carson.
(c). John Muir.
(d). A. G. Tansley.

See answer

Question 12. …. is the transition zone between the two ecosystem?

(a). Ecotone.
(b). Ecology.
(c). Trans eco.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. Ecology consists.. ?

(a). Living organism.
(b). Environment.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. The term Ecology was given by Hackel in.. ?

(a). 1855.
(b). 1866.
(c). 1877.
(d). 1876.

See answer

Question 15. Hydrosphere occupies.. ?

(a). 70% global water.
(b). 90% global water.
(c). 99% global water.
(d). 100% global water.

See answer

Question 16. Biosphere includes.. ?

(a). Plants and animals.
(b). Climate.
(c). Soil.
(d). All of the above.

See answer

Question 17. …. is a part of biosphere?

(a). Atmosphere.
(b). Hydrosphere.
(c). Lithosphere.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. The continent with richest biodiversity..

(a). Antarctica.
(b). Asia.
(c). Africa.
(d). South America.

See answer

Question 19. The type of environment where an organism lives..

(a). Habitat.
(b). Home.
(c). Community.
(d). None of the above.

See answer

Question 20. A broader term than habitat is?

(a). Ecology.
(b). Biosphere.
(c). Biome.
(d). Ecotone.

See answer

Environmental Science Quiz

Question 21. Which is a type of biome?

(a). Grassland.
(b). High plateau.
(c). Desert.
(d). All of the above.

See answer

Question 22. …. is the world’s largest land biome?

(a). Taiga.
(b). Tundra.
(c). Savanna.
(d). Tropical forest.

See answer

Question 23. Anthropogenic is a..

(a). Natural environment.
(b). Modified environment.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 24. Which is true..?

(a). Phitotrophs > don’t produce food through photosynthesis.
(b). Autotrophs > convert light into energy.
(c). Heterotrophs > produce food.
(d). None of the above.

See answer

Question 25. The length of a food chain is..?

(a). Continuous variable.
(b). Continuous stable.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Environmental Science Mock Test

Question 26. Phytoplankton is the base of food chain in..?

(a). River.
(b). Pond.
(c). Reservoir.
(d). Ocean.

See answer

Question 27. What is zooplankton?

(a). It is a producer.
(b). It is a secondary consumer.
(c). It is a primary consumer.
(d). It is a decomposer.

See answer

Question 28. Which is not a decomposer?

(a). Virus.
(b). Bacteria.
(c). Fungi.
(d). All of the above.

See answer

Question 29. …. is the major constituent of CNG?

(a). CO2.
(b). Methane.
(c). CO.
(d). Butane.

See answer

Question 30. …. is the major constituent of LPG?

(a). CO2.
(b). Methane.
(c). CO.
(d). Butane.

See answer

MCQ

Question 31. Which is an example of epiphytes?

(a). Spanish moss.
(b). Bird’s nest.
(c). Tiger orchid.
(d). All of the above.

See answer

Question 32. The major cause of global warming is..

(a). CO2.
(b). Methane.
(c). Butane.
(d). Water vapor.

See answer

Question 33. Arsenic is the most poisonous pollutant in..?

(a). Air.
(b). Soil.
(c). Water.
(d). All of the above.

See answer

Question 34. Full form of BOD..

(a). Biological Oxygen Demand.
(b). Biosphere Oxygen Demand.
(c). Biological Oxygen Degeneration.
(d). Biosphere Oxygen Degeneration.

See answer

Question 35. The major green house gas..

(a). CO2.
(b). Methane.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Last updated: 15-08-2021


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *