Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Extension Education MCQ: M. Sc. Agriculture


Extension Education MCQ: B. Sc. and M. Sc. Agriculture

Read new MCQs on Agricultural Extension. Topics: Introduction, communication, rural development programmes, categories of adopters, paradigms of extension, public and private sectors, EEI, ATMA etc.

Also read: Agriculture Extension Education MCQ: Multiple Choice Questions

Agricultural extension mcq: Introduction

Question 01. Which is a type of face to face method of communication?

(a). Individual contact method
(b). Group contact method
(c). Both a and b
(d). Mass contact method

Question 02. Which is not true abot individual contact method?

(a). Contact is person to person
(b). Result demonstration is a method of individual contact
(c). It is very fast
(d). None of the above

Question 03. How many people are there in a group contact method?

(a). 10-15 persons
(b).  2-30 persons
(c). More than 50 persons
(d). None of the above

Question 04. Which is not an example of group contact method?

(a). Symposium
(b). Filed days
(c). Method demonstration
(d). Telephone and office call

Question 05. How many persons are necessary in a mass contact communication?

(a). More than 30
(b). At least 30
(c). Less than 30
(d). None of the above

Also read: Communication Model MCQ: Extension Quiz

Method of communication

Question 06. How can we become aware about a new agricultural technology quickly?

(a). Contact method of communication
(b). Group method of communication
(c). Mass method of communication
(d). All of the above

Question 07. Which is an example of mass contact method?

(a). Newspaper
(b). Fairs
(c). Cinema
(d). All of the above

Question 08. Which of the following is correctly matched?

(a). Etawah Pilot Project: 1946
(b). Sewagram Project: 1927
(c). Marathondom Project: 1921
(d). Shantiniketan Project: 1919

Question 09. Which of the following is correctly matched?

(a). Young farmer association: P. Deshmukh
(b). Community development: Leagnes
(c). Nilokheri experiment: S. N. Gupta
(d). Majdoor manjil: T. Prakashan

Question 10. Who is known as father of extension?

(a). Hamilton
(b). Leagnes
(c). Seaman
(d). A. Knapp

Also read: Leadership MCQ: Extension Education Quiz

Different systems of extension education

Question 11. What may be the result of insufficient knowledge?

(a). Adoption
(b). Over adoption
(c). Rejection
(d). Any of the above

Question 12. In the categories of adopters what is the % of laggards?

(a). 2.5
(b). 13.5
(c). 16%
(d). None of the above

Question 13. Where was the word extension originated?

(a). England, 1866
(b). USA, 1866
(c). UK, 1866
(d). None of the above

Question 14. What is 4-H?

(a). A youth organisation
(b). A child organisation
(c). A female organisation
(d). All of the above

Question 15. What is the purpose of 4-H?

(a). Creating income source for youth
(b). Developing jobs for youth
(c). Personality development of youth
(d). Engaging youth to reach their fullest potential while advancing the field of youth development

Ext. Education in India

Question 16.What type education system is agricultural extension?

(a). Out of school education
(b). In school education
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 17. Which one of the following is not correct among the 4 generations of extensions in Asia?

(a). Diverse  top-down extension
(b). Diverse bottom-up extension
(c). Advanced era top-up extension
(d). Unified top-down extension

Question 18. By whom was the T & V system introduced?

(a). World Bank
(b). USDA
(c). ICAR
(d). FAO

Question 19. Adoption of Green Revolution is an example of which of the following?

(a). Colonial agriculture
(b). Diverse  top-down extension
(c). Diverse bottom-up extension
(d). Unified top-down extension

Question 20. What kind of method is a bottom-up extension?

(a). Participatory method
(b). Non-participatory method
(c). Both a and b
(d). None of the above

Also read: Extension Education Quiz

Agricultural magazine and publication

Question 21. Which of the following is not a job market for agricultural communicators?

(a). Specialist or public relations practitioner for agricultural commodity organisations, businesses, non-profits
(b). representative for agricultural business
(c). Public relations or advertising for firms that specialize in or have agricultural clients
(d). None of the above

Question 22. Which of the following is a semi-technical magazine published by ICAR?

(a). Phal Phool
(b). Indian Horticulture
(c). Indian Farming
(d). Kheti

Question 23. Which of the following is a monthly magazine published by ICAR?

(a). Phal Phool
(b). Indian Horticulture
(c). Indian Farming
(d). None of the above

Question 24. Which is the fisrt Agricultural University of India?

(a). Dr. Rajendra Prasad Central Agriculture University
(b). G.B. Pant University of Agriculture and Technology
(c). U.P. Pt. Deen Dayal Upadhyaya Pashu Chikitsa VigyanVishwaVidhyalaya Evem Go Anusandhan Sansthan, Mathura
(d). Sardar Vallabhbhai Patel University of Agriculture & Technology, Meerut

Question 25. Which is a type of agricultural extension service?

(a). Technology transfer services: transfer of knowledge, and information to farmers.
(b). Advisory Services: assisting farmers in different issues
(c). Facilitation Services: supporting farmers in analysing problems and developing their solutions
(d). All of the above

Paradigms of agricultural extension

Question 26. Which is not a component of the four paradigms of agricultural extension?

(a). Technology transfer
(b). Finance management
(c). Facilitation for empowerment
(d). Human resource development

Question 27. Read about facilitation of empowerment?

1. This paradigm involves methods such as experiential learning
2. Knowledge is gained through interactive processes
3. The participants are encouraged to make others decisions
4. The best known examples are projects that use Farmer Field Schools (FFS) or participatory technology development (PTD)

Which is true?

(a). 1, 2 and 4 are true
(b). 1, 2 and 3 are true
(c). 3 and 4 are true
(d). None of the above

Question 28.  How many modes are thete in an agricultural communication?

(a). 2 modes
(b). 3 modes
(c). 4 modes
(d). Mode

Question 29. Which of the following body provides agri. extension in India?

(a). Public sector undertakings such as Ministries of Agriculture or Rural Development
(b). Private sector bodies such as agro-based dealers, crop science industry, seed and input companies, technology- providers, and buyers of agricultural products
(c). Non-profit or non-government organisations (NGOs), commodity boards, or farmer-based organisations
(d). All of the above

Question 30. Which of the following is not a public sector body related to agri. extension?

(a). KVK
(b). State Agricultural University
(c). FPO
(d). ATMA

ATMA, EEI, SAMETI

Also read: Extension Education Institute (EEI), Anand Agricultural University (AAU, Gujarat)

Question 31. ATMA is primarily a scheme of?

(a). Department of horticulture
(b). Department of agriculture
(c). Department of animal husbandry
(d). All of the above

Question 32. What is the full form of EEI?

(a). Extension Education Institute
(b). Extension Education India
(c). Extension Educator Institute
(d). All of the above

Question 33. Where is EEI located?

(a). Gujarat
(b). Madhya Pradesh
(c). Rajasthan
(d). Maharastra

Question 34. When was EEI established?

(a). 16th September, 1962
(b). 18th September, 1962
(c). 17th September, 1962
(d). 15th September, 1962

Question 35. What is SAMETI?

(a). State Agriculture Management and Extension Training Institute
(b). State Agri-farming Management and Extension Training Institute
(c). State Agriculture Measurement and Extension Training Institute
(d). None of the above


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *