Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Extension Education Quiz


Agricultural Extension Education Quiz 01

Quiz on Agricultural Extension Education. Multiple choice objective questions.

TypeOnline Mock Test
Number of questions15

Also read: Agriculture Extension Education MCQ: Multiple Choice Questions

Extension Education MCQ

Question 01. The main purpose of T and V programme is to:

(a). Identify research problems.
(b). Bring about coordination in the administration of agricultural extension.
(c). Help farmers in the adoption of latest innovations in agriculture.
(d). None of the above.

See answer

Question 02. Extension workers should be well versed with economic principles:

(a). Partially.
(b). Never.
(c). This is not necessary.
(d). Without it they can’t give effective advice from business point of view.

See answer

Question 03. When was the concept of social control introduced?

(a). 1966.
(b). 1979.
(c). 1968.
(d). 1955.

See answer

Question 04. Which of the following are objectives of nationalisation?

(a). Remove control of few large industrial houses.
(b). To provide adequate credit support to priority sectors.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 05. Which one of the following is the special scheme launched by the ICAR for transfer of technology to the farmers?

(a). All India Co-ordinated Research Projects.
(b). Operational Research Project.
(c). Lab to Land Programme.
(d). National Demonstration Programme.

See answer

Agricultural Extension Online Mock Test

Question 06. In the field of Indian agriculture, the following organizations play an important role:.

  1. NABARD.
  2. Agricultural Price Commission.
  3. Regional Rural Banks.
  4. None of the above.

The correct chronological order in which these were established is:

(a). 4, 2, 1, 3.
(b). 2, 4, 1, 3.
(c). 4, 2, 3, 1.
(d). 2, 4, 3, 1.

See answer

Question 07. Who is te chair person of the district level coordination committee?

(a). District collector.
(b). Lead District Manager.
(c). DRDA.
(d). All of the above text.

See answer

Question 08. Which of the following rural development project was launched before independence?

(a). Etawah Pilot Project.
(b). Cooperative Movement.
(c). Community Development.
(d). National Extension Service.

See answer

Question 09. Cooperative society is basic institution for:

(a). Political growth of the villagers.
(b). Social growth of the villagers.
(c). Cultural growth of the villagers.
(d). Socio-economic growth of the villagers.

See answer

Question 10. Radio mass medium is characterized by:

(a). One way with immediate feedback.
(b). One way without instant audience response.
(c). One way and timeless.
(d). None of the above.

See answer

Agriculture MCQ

Question 11. Which one of the following is not correctly matched?

Option(s)ApproachTechnique
(a).MassExhibition
(b).IndividualFarm visit
(c).GroupMela
(d).MassNews paper

See answer

Question 12. Purpose of extension evaluation is:

(a). To identify the work points.
(b). To identify the strong points.
(c). To identify the gaps and errors.
(d). To identify all of the above.

See answer

Question 13. Which of the following statement represents true concept bof extension evaluation?

(a). Extension evaluation begins at the mid step of the programme.
(b). Extension evaluation begins before the start of an extension programme.
(c). Extension evaluation begins at the last step of the programme.
(d). Extension evaluation is inbuilt in each step of the programme.

See answer

Question 14. When do people’s participation in an extension programme become significant?

(a). When literate section of villagers participate.
(b). Gram panchayat members participate.
(c). Majority of villagers participate.
(d). Local leaders participate.

See answer

Question 15. Which of the following is not a method of group communication?

(a). Demonstration.
(b). Symposium.
(c). Flannel graph.
(d). Circular letter.

See answer


Leave a Reply

Your email address will not be published.