Farm Machinery MCQ: Multiple Choice Objective Questions

Farm Machinery MCQ: 25
One Liner Questions: 05
Other Questions: 05

Tags:

(1). Farm Machinery Multiple Choice Questions
(2). Farm Machinery Quiz
(3). Farm Machinery Mock Test
(4). Farm Machinery Objective Questions

For ICAR, SAU CET, IBPS, PSC & All Other Agricultural Competition Exams

Index

COMPONENTS
(1). Farm Machinery MCQ: Multiple Choice Questions
(2). Farm Machinery One Liner
(3). Farm Machinery Other Questions

(1). Farm Machinery MCQ: Multiple Choice Questions

Also read:

Farm Machinery MCQ

Question 01. Stress is defined as..?

(a). Restoring force per unit area.
(b). Passive force on all units.
(c). Active force per unit area.
(d). All of the above.

See answer

Question 02. Which is not a type of stress?

(a). Tensile stress.
(b). Compressive stress.
(c). Shear stress.
(d). Strain stress.

See answer

Question 03. Strain is defined as..?

(a). Change in length/Original length.
(b). Change in length/Original length × 100.
(c). Original length/Change in length.
(d). Original length/Change in length × 100.

See answer

Question 04. Which is a type of strain?

(a). Longitudinal strain.
(b). Volumetric strain.
(c). Shear strain.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. When a body slides over another body, an internal force tends to prevent sliding….

The force is related with..?

(a). Tensile strain.
(b). Shear strain.
(c). Compressive strain.
(d). None of the above.

See answer

Question 06. When a pulling force is applied over a body, it tends to increase longitudinally….

The force is related with..?

(a). Tensile strain.
(b). Shear strain.
(c). Compressive strain.
(d). None of the above.

See answer

Question 07. The stage at which the change of shape becomes more rapid than the increase of force….

(a). Elastic limit.
(b). Yield point.
(c). Working load.
(d). Breaking load.

See answer

Question 08. Ultimate strength is obtained by dividing..?

(a). Lateral strain/Longitudinal strain.
(b). Breaking load/Working load.
(c). Volume stress/Volume strain.
(d). Maximum load, the body can resist/Original cross sectional area.

See answer

Question 09. Which is a non-ferrous material?

(a). Copper.
(b). Aluminum.
(c). Brass.
(d). All of the above.

See answer

Question 10. A steel bar 2.54 cm in diameter and 1.828 metre long is put in tension by a force of 3060 kg.

Determine the maximum stress and the maximum elongation produced in the bar when Y = 21 × 10^5 kg/cm^2?

(a). 510.5 × 10^-4 cm.
(b). 527.4 × 10^-4 cm.
(c). 410.5 × 10^-4 cm.
(d). 427.4 × 10^-4 cm.

See answer

Farm Machinery Objective

Question 11. A hollow cast iron column 3 metre long has a wall thickness of 2.5 cm and supports a load of 132000 kg. If the safe stress allowed is 1000 kg/cm^2.

Find the external and internal diameters of the column. Find also the strain and shortening of the column due to this load?

Here, Y = 10 × 10^5 kg/cm^2.

(a). 0.4
(b). 0.2.
(c). 0.3.
(d). 0.1.

See answer

Question 12. What is belt drive?

(a). Power transmission mechanism.
(b). Source of power.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. Which type of belt very popular in agriculture?

(a). Flat belt.
(b). V – belt.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. If a driven pulley is made to rotate at 350 rev/min by a driving pulley of 0.3 metre diameter, running at 1400 rev/min, determine….

  1. Diameter of the driven pulley.
  2. Length of the open belt, when the pulleys are 2 metres apart.
  3. Length of cross belt when the pulleys are 2 metres apart.

(a). 1 = 1.2m. / 2 = 6.4m. / 3 = 6.58m.
(b). 1 = 1.5m. / 2 = 5.4m. / 3 = 6.58m.
(c). 1 = 1.4m. / 2 = 6.5m. / 3 = 5.80m.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. Find the width of belt to transmit 15 hp to a pulley 35 cm in diameter. Pulley makes 1600 rev/min, coefficient of friction between belt and pulley is 0.22 and angle of contact is 20°C. Maximum tension in belt not to be exceed 8 kg per cm width?

(a). 7.59 cm.
(b). 6.38 cm.
(c). 9.34 cm.
(d). 8.79 cm.

See answer

Question 16. In …. tillage, only isolated bands of soils are tilled?

(a). Mulch tillage.
(b). Strip tillage.
(c). Minimum tillage.
(d). None of the above.

See answer

Question 17. The depth of normal ploughing is..?

(a). 10 cm.
(b). 20 cm.
(c). 15 cm.
(d). 25 cm.

See answer

Question 18. Which is a part of indigenous plough?

(a). Share.
(b). Shoe.
(c). Beam.
(d). All of the above.

See answer

Question 19. Which is not a function not mouldboard plough?

(a). Cutting the furrow slice.
(b). Forming bunds.
(c). Pulverising the soil.
(d). Lifting the soil.

See answer

Question 20. …. is the part of mouldboard plough to which other components of the plough bottom are attached?

(a). Frog.
(b). Share.
(c). Tail piece.
(d). Land slide.

See answer

Farm Machinery Mock Test

Question 21. Which is an important extension of mouldboard plough?

(a). Frog.
(b). Share.
(c). Tail piece.
(d). Land slide.

See answer

Question 22. What is/are the advantage(s) of disc plough?

(a). It is more useful for deep ploughing.
(b). It works in peat without clogging.
(c). It can be used safely in Stony soils.
(d). All of the above.

See answer

Question 23. What is the angle of disc of standard disc plough?

(a). 25 – 35°C.
(b). 35 – 40°C.
(c). 42 – 45°C.
(d). None of the above.

See answer

Question 24. Determine the power required to pull a four bottom 30 cm plough working to a depth of 15 cm. The tractor is operating at a speed of 6 km per hour. The soil resistance is 0.7 kg/cm^2.

(a). 20.58 kW.
(b). 15.56 kW.
(c). 25.89 kW.
(d). 18.23 kW.

See answer

Question 25. Calculate the area covered per day of 8 hours by a tractor drawn four bottom 35 cm plough if the speed of the ploughing is 6 km per hour, the time loss in duration is 6%.

(a). 0.78 ha.
(b). 0.45 ha.
(c). 0.40 ha.
(d). 0.21 ha.

See answer

(2). Farm Machinery One Liner

(2.1). Trailed cultivator is tractor mounted machinery.

(2.2). Sickle is a handle drawn harvesting tool.

(2.3). Olpad thresher is mainly a wheat thresher.

(2.4). The groundnut thresher is a spike tooth type thresher.

(2.5). Chaff cutter is a processing equipment.

(3). Farm Machinery Other Questions

Question 01. What is contour ploughing?

Answer: It is the method of ploughing in which the soil is broken and turned along the contours.

Question 02. What are the functions of a seed drill?

Answer: The functions of a seed drill are as follows..

  • Carry the seeds.
  • Open furrow.
  • Meter the seeds.
  • Place the seeds in furrow.
  • Cover the seeds.
  • Compact the soil.

Question 03. What are the components of planter?

Answer: The components of a planter are as follows..

  • Hopper.
  • Feed metering device.
  • Knockout arrangement.
  • Cut-off mechanism.
  • Furrow opener.
  • Other accessories.

Question 04. How many discharge stroke a single acting reciprocating pump has?

Answer: A single acting reciprocating pump has one discharge stroke in every two stroke of the piston.

Question 05. What do you mean by the Breaking of Knives?

Answer: Breaking of Knives is a common trouble in operation of a mower.

For:

Farm Machinery MCQ: Multiple Choice Objective Questions

External Link:


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *