Farm Power MCQ: Multiple Choice Objective Questions

Read MCQ or Multiple Choice Objective Questions on Farm Power

NameFarm Power Multiple Choice Objective Questions
TypeMCQ
No. of Questions25

Question: The break power delivered by the engine is available at/the..

(a). Engine cylinder.
(b). End of the crankshaft.
(c). End of the belt.
(d). End of the drawbar.

Farm Power Multiple Choice Objective Questions MCQ

Also read:

Farm Power Questions

Question 01. What is the average command area of a 26.1 kw tractor?

(a). 10 ha.
(b). 15 ha.
(c). 20 ha.
(d). 7.5 ha.

See answer

Question 02. The farm power availability in 1950-51 was..

(a). 0.25 kw/ha.
(b). 0.35 kw/ha.
(c). 0.50 kw/ha.
(d). 1.35 kw/ha.

See answer

Question 03. Mechanization indicator is equal to..

  • Mi = Mechanization indicator
  • Mp = Mechanical power used on the farm
  • Ap = Animate (Human + Animal) power used on the farm

(a). Mp / (Ap + Mp).
(b). Ap / (Mp + Mp).
(c). Mp / (Ap × Mp).
(d). Ap / (Mp × Mp).

See answer

Question 04. Energy is calculated in..

(a). MJ/acre.
(b). MJ/ha.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 05. Enhancement in cropping intensity due to mechanization?

(a). 20%.
(b). 15 – 20%.
(c). 29 – 49%.
(d). 5 – 22%.

See answer

Question 06. Farm mechanization is the application of various implements during..

(a). Production.
(b). Transportation.
(c). Processing of agricultural goods.
(d). All of the above.

See answer

Question 07. The Farm Machinery Training and Testing Institute, Budhni is located in..?

(a). Haryana.
(b). Assam.
(c). Madhya Pradesh.
(d). Andhra Pradesh.

See location on Google Earth

Question 08. More than …. farmers depend upon animal drawn implements?

(a). 70%.
(b). 60%.
(c). 80%.
(d). 50%.

See answer

Question 09. The field capacity of traditional implements is about ….

(a). 0.3 – 0.4 ha/day.
(b). 0.5 – 0.6 ha/day.
(c). 0.2 – 0.3 ha/day.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Heavy mechanical power is not suitable for..

(a). Diara.
(b). Tal.
(c). Shifting cultivation.
(d). All of the above.

See answer

Farm Power Quiz

Question 11. About …. area of the country are covered by tractor operated implements.

(a). 5%.
(b). 10%.
(c). 15%.
(d). 20%.

See answer

Question 12. An agricultural implement used under all conditions..

(a). Disc harrow.
(b). Rotavator.
(c). Cultivator.
(d). All of the above.

See answer

Question 13. Selection of a farm machine depends upon..

(a). Power source.
(b). Cropping system.
(c). Land holding.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. Country plough requires …. tillage operations for land preparation?

(a). 1.
(b). 1 – 2.
(c). 2 – 3.
(d). 3 – 4.

See answer

Question 15. Tractor rotavators save time and energy to the extent of …. in heavy soil?

(a). 15 – 20%.
(b). 20 – 25%.
(c). 30 – 35%.
(d). 35 – 40%.

See answer

Question 16. Which is an animal operated equipment?

(a). M. B. Plough.
(b). Harrow patela.
(c). Both a and b.
(d). Rotavator.

See answer

Question 17. The work capacity of 500 – 600 mm rotavator is..

(a). 1 – 2 h/ha.
(b). 4 – 5 h/ha.
(c). 2 – 3 h/ha.
(d). 5 – 7 h/ha.

See answer

Question 18. High clearance sprayer is..?

(a). Self propelled.
(b). Manually operated.
(c). Tractor operated.
(d). None of the above.

See answer

Question 19. Useful machine in rice and wheat crop..

(a). Zero till drill.
(b). Raised bed planters.
(c). Both a and b.
(d). All of the above.

See answer

Farm Power Mock Test

Question 20. Gas production by 1 kg of wet cow dung..

(a). 0.050 m^3.
(b). 0.025 m^3.
(c). 0.067 m^3.
(d). 0.037 m^3.

See answer

Question 21. What is the calorific value of biogas?

(a). 4500 kcal/m^3.
(b). 3500 kcal/m^3.
(c). 7000 kcal/m^3.
(d). 3100 kcal/m^3.

See answer

Question 22. Thermal efficiency of biogas is..

(a). 49%.
(b). 60%.
(c). 20%.
(d). 48%.

See answer

Question 23. What is the calorific value of diesel?

(a). 10550 kcal/kg.
(b). 12540 kcal/kg.
(c). 17700 kcal/kg.
(d). 8300 kcal/kg.

See answer

Question 24. Multiblade type rotor (wind mill) had usually …. blades?

(a). 5 – 10.
(b). 12 – 20.
(c). 8 – 10.
(d). 3 – 5.

See answer

Question 25. Highest revolution (wind mill) is seen in..?

(a). Propeller type.
(b). Multiblade type.
(c). Sail type.
(d). All of the above.

See answer


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *