Floriculture Multiple Choice Questions (MCQ)

Floriculture Multiple Choice Questions (MCQ)

Read objective MCQ written on Floriculture Multiple Choice Questions.

(1). Floriculture MCQ.

(2). Floriculture Quiz.

(3). Floriculture Mock Test.


Paragraph 01: Floriculture MCQ

(01). Floriculture Online Mock Test

No. of MCQ100
Price15.00
Sample QuizStart Quiz

(02). Floriculture MCQ PDF

No. of MCQ1000
Price75.00

Also read:

Question 01. Factor(s) not considered for establishing a nursery is/are?

(a). Soil type and soil pH.
(b). Location and area.
(c). Germplasm and skilled persons.
(d). All are necessary factors.

See Answer

Question 02. Product choice of a nursery for wider market coverage area primarily depends on….?

(a). Market studies.
(b). Farm labour.
(c). Inputs.
(d). Transportation.

See Answer

Question 03. Cuttings are made from..?

(a). Stems and leaves.
(b). Tubers and corms.
(c). Rhizomes and bulbs.
(d). All of the above.

See Answer

Question 04. …. is/are raised by layering?

(a). Carnation.
(b). Chrysanthemum.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 05. Which propagation method is seldom used in propagation of ornamental plants?

(a). Cutting.
(b). Grafting.
(c). Budding.
(d). Division.

See Answer

Question 06. Establishment of a lawn focuses heavily on..?

(a). O2.
(b). NADH.
(c). SO2.
(d). H2O.

See Answer

Question 07. …. and …. are known for their colourful bracts?

(a). Bougainvillea and poinsettia.
(b). Marigold and rose. 
(c). Aster and daisy.
(d). Lotus and carnation.

See Answer

Question 08. Flower bracts are..?

(a). Modified leaves.
(b). Modified Stem.
(c). Modified flowers.
(d). All of the above.

See Answer

Question 09. Xeriscaping refers to..?

(a). Plains landscaping.
(b). Hilly landscaping.
(c). Both a and b.
(d). Arid landscaping.

See Answer

Question 10. Xeriscaping focuses on..?

(a). Only reducing irrigation requirement.
(b). Reducing or eliminating irrigation requirement.
(c). Reducing lawn management.
(d). None of the above.

See Answer

Paragraph 02: Floriculture Questions

Question 11. The most important environmental aspect of xeriscaping is..?

(a). Choosing vegetation that is appropriate for the site.
(b). Choosing vegetation that is appropriate for the climate.
(c). Choosing vegetation that is appropriate for the lawn.
(d). All of the above.

See Answer

Question 12. Xeriscaping often means..?  

(a). Replacing grassy lawns with soil.
(b). Replacing grassy lawns with rocks.
(c). Replacing grassy lawns with drought-tolerant native species.
(d). All of the above.

See Answer

Question 13. Xeriscaping can reduce water use by..?

(a). 75 -100%.
(b). 25 – 50%.
(c). 50 – 75%.
(d). 15 – 25%.

See Answer

Question 14. …. is/are ideal plant(s) for xeriscaping?

(a). Cacti and agave.
(b). Juniper and thuja.
(c). Lavender.
(d). All of the above.

See Answer

Question 15. Harvesting stage of vanilla is..?

(a). Tender.
(b). Immature.
(c). Both and b.
(d). Fully mature.

See Answer

Question 16. Flower colour of Vanilla planifolia is..?

(a). Pink.
(b). White.
(c). Yellow.
(d). Creamy white.

See Answer

Question 17. Wintering is used to..?

(a). Provide low temperature.
(b). Induce flowering.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 18. Journal of Ornamental Horticulture is published by..?
 
(a). Indian Society of Ornamental Horticulture.
(b). Indian Society of Floriculture.
(c). Indian Society of Gardening.
(d). None of the above.

See Answer

Question 19. ISOH is division of..?

(a). ICAR.
(b). IARI.
(c). TNAU.
(d). IIHR.

See Answer

Question 20. Full Form of ISOH is..?

(a). Indian Society of Ornamental Horticulture.
(b). Indian Society of Ornamental History.
(c). Indian Science of Ornamental Horticulture.
(d). None of the above.

See Answer

Paragraph 03: Floriculture Quiz

Question 21. …. is suitable for packaging cut flowers..?

(a). Wooden box.
(b). Card board boxes.
(c). Plastic box.
(d). All of the above.

See Answer

Question 22. African daisy, Barberton daisy and Transvaal daisy are common name of..?

(a). Aster.
(b). Carnation.
(c). Gerbera.
(d). Gladiolus.

See Answer

Question 23. Mohini (rose cultivar) has …. colour flowers?

(a). Pink.
(b). Yellow.
(c). Blood.
(d). Chocolate.

See Answer

Question 24. Baradari has..?

(a). Globe structure.
(b). Square structure.
(c). Canopied structure.
(d). Crescent structure.

See Answer

Question 25. Rose petals and sugar ratio of gulkand is..?

(a). 1:1.
(b). 2:2.
(c). 3:1.
(d). 1:4.

See Answer

Question 26. Which has edible rhizome?

(a). Calla Lilly.
(b). Canna.
(c). Both a and b.
(d). Lotus.

See Answer

Question 27. Natural curve is essential in..?

(a). Italian. 
(b). Arabian.
(c). Japanese.
(d). Mughal. 

See Answer

Question 28. The term avenue is mainly related with..?

(a). Flowers only.
(b). Hedge only.
(c). Tree only.
(d). All of the above.

See Answer

Question 29. Avenue plantation includes..?

(a). Only horticultural plants.
(b). Only agro-forestry plants.
(c). Both a and b.
(d). Agronomical plants/crops.

See Answer

Question 30. Floating garden is general feature of..?

(a). Tamil Nadu.
(b). W. Bengal.
(c). Maharashtra.
(d). Kashmir.

See Answer

Paragraph 04: Floriculture Test

Question 31. Mandore garden is located at..

(a). Bhopal.
(b). Jodhpur.
(c). New Delhi.
(d). Chennai.

See Answer

Question 32. Silver ok is a..?

(a). Flowering tree.
(b). Ornamental foliage tree.
(c). Flowering shrub.
(d). Flowering annual.

See Answer

Question 33. Aster is classified as..?

(a). Flowering annual.
(b). Flowering shrub.
(c). Flowering perennial.
(d). Edge.

See Answer

Question 34. Caladium is a..?

(a). Root plant.
(b). Corm plant.
(c). Tuber plant.
(d). Bulbous plant.

See Answer

Question 35. Gulmohar is classified as..?

(a). Flowering tree.
(b). Flowering shrub.
(c). Foliage only.
(d). None of the above.

See Answer

Question 36. Rose is classified as..?

(a). Flowering tree.
(b). Flowering edge.
(c). Flowering shrub.
(d). All of the above.

See Answer

Question 37. Family of caladium is..?

(a). Aracaceae.
(b). Rosaceae.
(c). Asteraceae.
(d). Liliaceae.

See Answer

Question 38. Caladiums are known for their…?

(a). Stem. 
(b). Flowers. 
(c). Both a and b.
(d). Leaves.

See Answer

Question 39. Intensive cultivation is followed in..?

(a). Floating garden.
(b). Truck garden.
(c). Roof garden.
(d). Vegetable garden.

See Answer

Paragraph 05: MCQ

Question 40. Bluing of petal is a problem in..?

(a). Rose.
(b). Lotus.
(c). Gladiolus.
(d). Dahlia.

See Answer

Question 41. Bluing of rose petals is due to..?

(a). Accumulation of ammonia.
(b). Accumulation of calcium.
(c). Shortage of ammonia.
(d). Shortage of calcium.

See Answer

Question 42. Calyx splitting of carnation is due to..?

(a). Nutritional cause.
(b). Genetic cause.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 43. Which is used for making gajra? 

(a). Chameli.
(b). Mogra.
(c). Rose.
(d). All of the above.

See Answer

Question 44. Morel is known for his work on..?

(a). Orchid.
(b). Chameli.
(c). Tuberose.
(d). Rose.

See Answer

Question 45. Netherland is known for..?

(a). Exporting flower products.
(b). Importing flower products.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 46. Which leads in flower seed production..?

(a). Maharashtra.
(b). W.B.
(c). Punjab.
(d). Rajasthan.

See Answer

Question 47. Consider about hollyhock?

  1. It is an annual.
  2. Used as screening plant.
  3. Propagated through seed and division.
  4. Known for its flowers.
  5. 2n is 84.

Choose right answer:

(a). 1, 2 and 3 are true.
(b). 2, 3 and 4 are true.
(c). 1, 3 and 4 are true.
(d). All are true.

See Answer

Question 48. Which pair is right..?

(a). Iran- National flower rose.
(b). England- National flower rose.
(c). U.S.- National flower rose.
(d). All are true.

See Answer

Question 49. Darjeeling is known for..?

(a). Lyod botanical garden.
(b). Royal botanical garden.
(c). India botanical garden.
(d). All of the above.

See Answer

Question 50. Globally, number one foliage plant is..?

(a). Crotons.
(b). Dieffenbachia. 
(c). Caladium.
(d). None of the above.

See Answer

Last updated: 15-08-2021


5 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *