Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Fruit Crop Production MCQ


Fruit Crop Production MCQ

Fruit Crop Production MCQ is the part of Pomology Multiple Choice Questions. This post includes questions from the scientific cultivation of the major and minor fruit crops.

Quiz: Fruit crop multiple choice questions
Type: Objective questions
No. of questions:
Latest update: 29-09-2021

Topics

Contents
(1). Cultivation practice of mango
(2). Cultivation practice of guava
(3). Cultivation practice of apple
(4). Cultivation practice of banana
(5). Cultivation practice of papaya
(6). Cultivation practice of citrus
(7). Cultivation practice of pomegranate
(8). Cultivation practice of aonla
(9). Cultivation practice of almond
(10). Cultivation practice of peach
Continue with the latest updates….

Fruit crop production mcq multiple choice questions

Also read: Horticulture multiple choice questions

Request for answer key

Question 01. Which is not a cause of clustering in mango?

(a). Improper pollination.
(b). Poor fertilization.
(c). High temperature.
(d). Low temperature.

See answer

*Note: Buy topic or syllabus-wise MCQ and notes. Ask for academic writing, such as thesis writing, class assignments, and presentation. Click to Learn More.. By Krishi Coaching

Question 02. Mango is the national tree of..

(a). India.
(b). Pakistan.
(c). Philippines.
(d). Bangladesh.

See answer

Question 03. What was th worldwide production of apple fruit in 2018?

(a). 70 million tonnes.
(b). 86 million tonnes.
(c). 90 million tonnes.
(d). 102 million tonnes.

See answer

Question 04. The country which is leading in apple fruit production..

(a). India.
(b). Japan.
(c). China.
(d). Mongolia.

See answer

Question 05. What is the spacing for high density banana planting?

(a). 1.2 m × 1.2 m.
(b). 1.5 m × 1.5 m.
(c). Both a and b.
(d). 0.5 m × 0.5 m.

See answer

MCQ on major fruits

Also read: What is ambe bahar in guava?

Question 06. Nendran is specially cultivated in..

(a). Kerala and Tamil Nadu.
(b). Andhra Pradesh and Tamil Nadu.
(c). Tamil Nadu and Karnataka.
(d). Karnataka and Maharashtra.

See answer

Question 07. The developer of kinnow fruit..

(a). H. B. Frost.
(b). M. Devi.
(c). Karl Eresky.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. …. is the seedless variety of acid lime.

(a). Pramalini.
(b). Chakradhar.
(c). Sai sarbati.
(d). Mithachikna.

See answer

Question 09. …. bears flowers and fruits during whole year.

(a). Star fruit.
(b). Custard apple.
(c). Wood apple.
(d). Coromandel ebony.

See answer

Question 10. What is the plant population of pusa nanha?

(a). 2000 plants per ha.
(b). 4000 plants per ha.
(c). 6000 plants per ha.
(d). 8000 plants per ha.

See answer

Fruit science quiz

Also read: What is mrig bahar in guava?

Question 11. Fruit yield is higher in..

(a). Mrig bahar pomegranate.
(b). Hasta bahar p pomegranate.
(c). Ambe bahar pomegranate.
(d). All of the above.

See answer

Question 12. Pomegranate is a..

(a). Deciduous fruiting shrub.
(b). Evergreen fruiting shrub.
(c). Semi deciduous fruiting shrub.
(d). Some varieties are deciduous.

See answer

Question 13. Family of pomegranate is..

(a). Rutaceae.
(b). Anacardiaceae.
(c). Myrtaceae.
(d). Lythraceae.

See answer

Question 14. Crop regulation is a essential practice in..

(a). Guava.
(b). Pomegranate.
(c). Mango.
(d). Banana.

See answer

Question 15. Vitamin ‘C’ content in aonla is..

(a). 200 mg/g.
(b). 300 mg/g.
(c). 600 mg/g.
(d). 700 mg/g.

See answer

Mock test fruit crop production

Also read: major and minor fruit crops of India

Question 16. The causal organism of peach leaf curl disease is..

(a). Botryosphaeriaobtusa.
(b). Armillaria mellea.
(c). Taphrina deformans.
(d). Helminthosporium papulosum.

See answer

Question 17. The origin place of tuono almond is..

(a). England.
(b). Australia.
(c). Croatia.
(d). Italy.

See answer

Question 18. Hybrid-45 is a variety of..

(a). Peach.
(b). Guava.
(c). Pear.
(d). Papaya.

See answer

Question 19. Nectarines are the bud sports of..

(a). Pear.
(b). Apple.
(c). Plum.
(d). Peach.

See answer

Question 20. Which country is the biggest producer of plum?

(a). Tajikistan.
(b). Mongolia.
(c). China.
(d). Azerbaijan.

See answer

For: Fruit crop production mcq questions

Reference

20. FAO

……………………….


Leave a Reply

Your email address will not be published.