Fruit Crops Physiological Disorders MCQ

Fruit Crops Physiological Disorders MCQ

Read MCQ or Multiple Choice Objective Questions on Fruit Crops Physiological Disorders. This covers mango, litchi, sapota, custard apple, citrus, pineapple, cashew nut, and other fruit crops.

QuizHorticulture multiple choice questions
TypeObjective questions
Number of questions20
Current update24-09-2021

Topics:

Physiological disorders of mango, litchi, sapota, custard apple, citrus, pineapple, cashew nut.

Fruit Crop Physiological Disorders Multiple Choice Questions (MCQ)

Request for answer key

Question 01. Which is true about mango malformation?

(a). Production of no fruit up to 5 years.
(b). Production of heavy crop in one year and no crop in next year.
(c). All varieties of mango face this problem.
(d). All of the above.

Question 02. Which one of the following variety of mango is a regular bearer?

(a). Dusehari.
(b). Langra.
(c). Chausa.
(d). None of the above.

Question 03. …. variety of mango is prune to biennial bearing?

(a). Langra.
(b). Chausa.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 04. Which is not a physiological disorder of mango?

(a). Fruit drop.
(b). Anthracnose.
(c). Mango malformation.
(d). Spongy tissue.

Question 05. Sunscald is a problem in..?

(a). Banana.
(b). Apple.
(c). Papaya.
(d). Pineapple.

Pomology Multiple Choice Questions

Also read: Pomology Multiple Choice Questions

Question 06. The sunscald in pineapple is severe during..

(a). April – May.
(b). June – July.
(c). March – April.
(d). None of the above.

Question 07. Which one of the following is the reason multiple crown in pineapple?

(a). Genetic factor.
(b). Soil reason.
(c). Environmental.
(d). All of the above.

Question 08. Multiple crown in pineapple is severe?

(a). Fertile virgin soil of warm climate.
(b). Less fertile soil of warm climate.
(c). Fertile  soil of cold regions.
(d). Non fertile soil of moist regions.

Question 09. Which fruit crop has highest number of non biological diseases?

(a). Cashew nut.
(b). Pear.
(c). Mango.
(d). Walnut.

Question 10. The cause of flattening of branches of sapota is..

(a). Botryodiplodia theobromae.
(b). Phomopsis anacardii.
(c). Phacophleospora indica.
(d). Pythium sp.

Horticulture Multiple Choice Questions

Also read: Horticulture Multiple Choice Questions (MCQ)

Question 11. …. is possibly a disorder of cashew plant

(a). Leaf necrosis.
(b). Yellow leaf spot.
(c). Leaf rolling.
(d). None of the above.

Question 12. The cause of yellow leaf spot in cashew nut plant is..

(a). Deficiency of Mn.
(b). Deficiency of Zn.
(c). Deficiency of molybdenum.
(d). Deficiency of Mg.

Question 13. Stone fruit is a physiological problem in..

(a). Wood apple.
(b). Pineapple.
(c). Apricot.
(d). Custard apple.

Question 14. The colour of stone fruit is..

(a). Light green.
(b). Small and brown fruit.
(c). Small and black fruit.
(d). Yellow fruit.

Question 15. Fruit cracking in custard apple is due to..

(a). High temperature.
(b). Low temperature.
(c). Water stress.
(d). High fluctuation in water supply.

Major Fruit Crops Questions

Also read: List of Major and Minor Fruit-Crops of India

Question 16. The abrupt decline in custard apple is due to..

(a). Deficiency of N.
(b). High temperature.
(c). Attack of insect-pests.
(d). Water logging condition.

Question 17. What are the physiological causes of fruit drop in citrus?

(a). Climatic factors.
(b). Disturbed water relations.
(c). Relation of seed in fruit drop and lack of nutrition.
(d). All of the above.

Question 18. The most important P. D. of citrus plant is..

(a). Citrus decline.
(b). Granulation.
(c). Fruit drop.
(d). All of the above.

Question 19. Water berry in grapes is due to the cause of..

(a). Over bearing.
(b). Water stress.
(c). Use of excessive N.
(d). All of the above.

Question 20. Fruit cracking is very common in..

(a). Star fruit.
(b). Jackfruit.
(c). Litchi.
(d). Bael.

Request for answer key

Exrernal links

Mango malformation

Physiological disorders plants


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *