General Agriculture MCQ: Multiple Choice Questions

General Agriculture Multiple Choice Questions (MCQ).

Agriculture Multiple Choice Objective Questions.

General Agriculture Multiple Choice Questions

Also read:

Answer Key After Each 10th MCQ

Paragraph 01: Agriculture MCQ

(01). General Agriculture Online Mock Test

No. of MCQ100
Price15.00 INR
Sample QuizStart Quiz

Question 01. The optimum cardinal temp. point for germination of rice seeds is:

(a). 30 – 32 ℃.
(b). 22 – 25 ℃.
(c). 20 – 22 ℃.
(d). 18 – 20 ℃.

See Answer

Question 02. The minimum cardinal temp. point for germination of rice seeds is:

(a). 14 – 16 ℃.
(b). 08 – 10 ℃.
(c). 10 – 12 ℃.
(d). 18 – 20 ℃.

See Answer

Question 03.  The maximum cardinal temp. point for germination of rice seeds is:

(a). 33 – 35 ℃.
(b). 36 – 38 ℃.
(c). 34 – 35 ℃.
(d). 38 – 40 ℃.

See Answer

Question 04. The optimum cardinal temp. point for germination of wheat seeds is:

(a). 22 ℃.
(b). 25 ℃.
(c). 24 ℃.
(d). 20 ℃.

See Answer

Question 05. The minimum cardinal temp. point for germination of wheat seeds is:

(a). 3 – 4 ℃.
(b). 4 – 6 ℃.
(c). 2 – 3 ℃.
(d). 5 – 6 ℃.

See Answer

Question 06. The maximum cardinal temp. point for germination of wheat seeds is:

(a). 30 – 32 ℃.
(b). 22 – 25 ℃.
(c). 20 – 22 ℃.
(d). 18 – 20 ℃.

See Answer

Question 07. Which is true about temp. required by the plan-crops for production..

1.Important for growth and development
2.Optimum temperature is required for maximum dry matter accumulation.
3.High night temperature – growth of shoot.
4.Minimum temperature is required for maximum dry matter accumulation.
5.Low night temperature – growth of shoot.

(a). Only 1, 3 and 5 are true.
(b). Only 3 , 4 and 5 are true.
(c). Only 1, 2 and 3 are true.
(d). Only 1, 2, 3 and 5 are.

See Answer

Question 08. The chilling injury in tropical crops can be seen when..

(a). Temp. is below 15 ℃.
(b). Temp. is 15 ℃.
(c). Temp. is 10 ℃.
(d). Temp. is 3 – 4 ℃.

See Answer

Question 09. Potato is affected by..?

(a). Chilling injury.
(b). Freezing injury.
(c). Heaving.
(d). All of the above.

See Answer

Question 10. The critical temperature above which plants gets killed is called..?

(a). Thermal ‘end point’.
(b). Thermal ‘killing point’.
(c). Thermal ‘death point’.
(d). Thermal ‘dead point’.

See Answer

Paragraph 02: General Agriculture Multiple Choice Questions

Question 11. Absorption of calcium is reduced at temperature of … in Maize?

(a). 28º C.
(b). 18º C.
(c). 38º C.
(d). 16º C.

See Answer

Question 12. Nutrient uptake is affected by … in rice?

(a). Soil temp.
(b). Air temp.
(c). Both and b.
(d). Only direct temp.

See Answer

Question 13. Scorching is the result of..?

(a). High temp.
(b). Low temp.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 14. Stem girdle is  caused by …?

(a). High air temp.
(b). High soil temp.
(c). Low soil temp.
(d). Low air temp.

See Answer

Question 15. In iron deficiency..?
(a). Interveinal chlorosis of older leaves.

(b). Leaf chlorosis.
(c). Interveinal chlorosis of younger leaves.
(d). None of the above.

See Answer

Question 16. Iron deficiency is also known as..?

(a). I-induced chlorosis.
(b). Fe-induced chlorosis.
(c). Iron-induced chlorosis.
(d). Lime-inuced chlorosis.

See Answer

Question 17. Fe decency is always confused with..?

(a). Zn deficiency.
(b). Manganese deficiency.
(c). Sulphur deficiency.
(d). None of the above.

See Answer

Question 18. Iron absorption become available when..?

(a). Soil pH is more than 6.5.
(b). Soil pH is lower than 6.5.
(c). Soil pH is 6.5.
(d). At any pH.

See Answer

Question 19. Excess of which element in soil creates the problem of iron deficiency in plant..?

(a). Zn.
(b). S.
(c). N.
(d). Mn.

See Answer

Question 20. …. is used for foliar spray in iron deficiency?

(a). EDDHA.
(b). EDTAA.
(c). EDTA.
(d). EEDTA.

See Answer

Paragraph 03: Agriculture Quiz

Question 21. The rice variety containing “Dee-geo-woo-gen” is..?

(a). Sonam.
(b). IR – 36.
(c). IR – 32.
(d). IR – 8.

See Answer

Question 22. IR8 is a..?

(a). Dwarf variety of rice.
(b). Semi-dwarf variety of rice.
(c). Medium to tall variety of rice.
(d). None of the above.

See Answer

Question 23. IR8 was developed by..?

(a). IARI, early 1980.
(b). CYMMYT, late 1960. 
(c). FAO, early 1970.
(d). IRRI, early 1960.

See Answer

Question 24. IR8 is cross between..?

(a). PETA and DGWG.
(b). GEGE and PETA.
(c). DGWG and NEXA.
(d). None of the above.

See Answer

Question 25. The name Albert Mayer is related with..? 

(a). Community development program.
(b). Intensive agricultural development program.
(c). IRD.
(d). Etawah pilot project.

See Answer

Question 26. Which extensio programme linked farm plan with credit for farmers?

(a). IRDP.
(b). CDP.
(c). EPP.
(d). IADP.

See Answer

Question 27. T.V. is a type of..?

(a). Individual media.
(b). Group media.
(c). Mass media.
(d). None.

See Answer

Question 28. Puppet show is a type of..?

(a). Group media.
(b). Mass media.
(c). Community media.
(d). Individual media.

See Answer

Question 29. Imperata cylindrica is a/an..?

(a). Insect.
(b). Fungi.
(c). Virus.
(d). Weed.

See Answer

Paragraph 04: Agriculture MCQ

Question 30. Which is a suitable ‘mixed crop’ for wheat?

(a). Radish.
(b). Mustard.
(c). Pea.
(d). Maize.

See Answer

Question 31. Ratooning is practiced in..?

(a). Wheat.
(b). Rice.
(c). Maize.
(d). None of the above.

See Answer

Question 32. In agronomical crop, ratooning is a type of..?

(a). Intensive cropping.
(b). Extensive cropping.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 33. In relay cropping..?

(a). Seeds of pulses are broadcasted in paddy field 21 days before the harvesting of paddy.
(b). Seeds of pulses are broadcasted in paddy field 15 days before the harvesting of paddy.
(c). Seeds of pulses are broadcasted in paddy field 25 days before the harvesting of paddy.
(d). Seeds of pulses are broadcasted in paddy field 17 days before the harvesting of paddy.

See Answer

Question 34. In relay cropping..?

(a). Seeds of pulses are broadcasted singly.
(b). Seeds of pulses are broadcasted in mixtures.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 35. Relay cropping in rice is practiced in..?

(a). Upland area.
(b). Low land area.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 36. In relay cropping..?

(a). The water from rice field is drained out.
(b). The water inside rice field is kept for relayed crop till last.
(c). The water inside rice field is kept for half period, then it is drained out.
(d). All are practiced.

See Answer

Question 37. Weedicide recommend for rice crop is..?

(a). Fluchloralin.
(b). Thiobencarb.
(c). Isoproturon.
(d). None of the above.

See Answer

Question 38. Weedicide recommend for wheat crop is..?

(a). Fluchloralin.
(b). Thiobencarb.
(c). Isoproturon.
(d). None of the above.

See Answer

Question 39. Weedicide recommend for chickpea is..?

(a). Fluchloralin.
(b). Thiobencarb.
(c). Isoproturon.
(d). Atrazine.

See Answer

Question 40. Weedicide recommend for sugarcane is..?

(a). Fluchloralin.
(b). Thiobencarb.
(c). Isoproturon.
(d). Simazine.

See Answer

Paragraph 05: Agriculture Mock Test

Question 41. Objective of inter-row tillage is..?

(a). Weed control.
(b). Soil aeration.
(c). Moisture conservation.
(d). All of the above.

See Answer

Question 42. Ratooning is not practiced in one of the following crop..

(a). Rice.
(b). Sugarcane.
(c). Pineapple.
(d). Practiced in all crop.

See Answer

Question 43. First irrigation in wheat (adequate water availability) is done…?

(a). During tillering.
(b). Just before flowering.
(c). At CRI.
(d). At any stage.

See Answer

Question 44. Iso-proturon in wheat is applied as..?

(a). Pre emergence.
(b). Post emergence.
(c). Pre flowering.
(d). Post flowering.

See Answer

Question 45. The flowering stage irrigation in wheat is done at..?

(a). 30 – 35 DAS.
(b). 50 – 55 DAS.
(c). 60 – 70 DAS.
(d). 35 – 45 DAS.

See Answer

Question 46. The spreading variety of groundnuts are sown during..?

(a). Late Kharif.
(b). Early Rabi.
(c). Early Kharif.
(d). Late Rabi.

See Answer

Question 47. The spreading variety of groundnuts are of:

(a). Shorter duration.
(b). Mid duration.
(c). Longer duration.
(d). Same as the non speeding variety of groundnut.

See Answer

Question 48. Which is not an Octaploid crop.. 

(a). Strawberry.
(b). Dahlia.
(c). Pansies.
(d). Chrysanthemum.

See Answer

Question 49. 2n of turmeric is …. and it is ….?

(a). 24, diploid.
(b). 48, tetraploid.
(c). 63, hexaploid.
(d). 63, tripolid.

See Answer

Question 50. Nicotine in tobacco is synthesized by..?

(a). Root.
(b). Leaf.
(c). Stem.
(d). All of the above.

See Answer

Last updated: 15-08-2021


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *