Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Genetic Engineering MCQ: Recombinant DNA Technology


Genetic engineering MCQ: Introduction

Read MCQ on Genetic Engineering or Recombinant DNA Technology. Topics: Introduction to genetic engineering, vectors in GE, plant transformation, electroporation, microinjection technique, direct and indirect gene transfer, plasmids, miscellaneous.

TypeMultiple choice objective questions, online mock test
Number of questions30

Also read: Plant Breeding, Genetics, Multiple Choice Questions (MCQ)

Genetic Engineering MCQ

This page will be updated with answer key.

Question 01. Which is not a step of rDNA experiment?

(a). Cutting DNA fragment.
(b). Generating DNA fragment.
(c). Joining the DNA fragment.
(d). Generating RNA fragment.

See answer

Question 02. What should be the most important and required characteristic of a DNA molecule?

(a). A DNA molecule must be able to replicate within the host cell.
(b). A DNA molecule must also be able to replicate within the host cell.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. What should be the ideal size of a cloning vector?

(a). More than 10 kb.
(b). 10 kb.
(c). Less than 10 kb.
(d). Any of the above.

See answer

Question 04. Why is large molecule not used in recombinant DNA technology?

(a). Large molecule tend to break down during purification.
(b). These more difficult to manipulate.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 05. Which is an ideal DNA molecule in genetic engineering?

(a). Plasmid.
(b). Bacteriophage chromosome.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Vectors

Question 06. Consider about the plasmid

  1. Plasmids are circular molecules of DNA.
  2. Plasmids are circular molecules of RNA.
  3. Plasmids show an independent existence in the bacterial cell.
  4. Plasmids carry one or more genes.

(a). Only 2 and 3 are true.
(b). Only 3 and 4 are true.
(c). Only 3 is true.
(d). 1, 3 and 4 are true.

See answer

Question 07. What is the role of a nuclease enzyme?

(a). Cutting a nucleic acid molecule.
(b). Shortening a nucleic acid molecule.
(c). Degrading a nucleic acid molecule..
(d). All of the above.

See answer

Question 08. Consider about the groups of DNA manipulative enzymes

  1. Nucleases enzymes cuts nucleic acid molecules.
  2. Ligases cut and join nucleic acid molecules.
  3. Polymerases make copies of molecules.
  4. Modifying enzymes specifically remove chemical groups.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 1 and 3 are true.
(c). Only 1 and 4 are true.
(d). All are true.

See answer

Question 09. What should be the insert size of plasmid?

(a). It should be 10 kb.
(b). Less than 5 kb.
(c). It should be 5 kb.
(d). More than 5 kb.

See answer

Question 10. What should be the insert size of phagemid?

(a). It should be 15 kb.
(b). Less than 5 kb.
(c). It should be 10 kb.
(d). More than 8 kb.

See answer

Question 11. Which is truly matched?

Vector type and insert size

(a). Cosmid: 9-23 Kbp.
(b). Bacterial artificial chromosome: >300 Kbp.
(c). Bacteriophage P1 derived artificial chromosome: 150 Kbp.
(d). Yeast artificial chromosome: 1000 Kbp.

See answer

Plant transformation

Question 12. By what name is rDNA technology known as?

(a). Genetic engineering.
(b). Genetic recombinant.
(c). Genetic improvement.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. Which is a type of gene transfer?

(a). Direct gene transfer.
(b). I direct gene transfer.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. Which is a type of direct gene transfer?

(a). Particle bombardment method.
(b). Polyethylene glycol mediated transformation.
(c). Electroporation.
(d). All of the above.

See answer

Question 15. Which is the effective direct gene transfer method in regular use?

(a). Gene gun method.
(b). Electroporation.
(c). PEG.
(d). None of the above.

See answer

Genetic engineering Multiple Choice Objective Questions

Question 16. For which crop is the gene gun method most suitable?

(a). Vegetable crop.
(b). Fruit crop.
(c). Spices crop.
(d). Cereal crop.

See answer

Question 17. Plant protoplasts can be transformed with naked DNA. We have to treat with PEG in the presence of which one of the following divalent cations?

(a). Usually sodium.
(b). Usually potassium.
(c). Usually calcium.
(d). Usually magnesium.

See answer

Question 18. Consider about electroporation

  1. It can be used to deliver DNA into plant cells.
  2. It can be used to deliver DNA into protoplasts.
  3. The vectors is a simp plasmid.
  4. No specific sequences are required for integration, but the genes of interest require plant regulatory sequences.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 2 and 3 are true.
(c). Only 3 and 4 are true.
(d). All are true.

See answer

Question 19. For which is the microinjection technique mostly used?

(a). Plant cells.
(b). Animal cells.
(c). Human cells.
(d). All of the above.

See answer

Question 20. Which one of the following disease is caused by Agrobacterium tumefaciens?

(a). Root gall.
(b). Crown gall.
(c). Stem gall.
(d). All of the above.

See answer

Plant breeding and genetics

Question 21. The crown gall formation depends on the presence of a plasmid in A. tumefaciens. What is the name of this plasmid?

(a). Pi.
(b). Mi.
(c). Ti.
(d). Fi.

See answer

Question 22. What are the basic protocol in a Agrobacterium mediated transformation?

(a). A suitable plant tissue.
(b). Co-cultivation.
(c). Final confirmation by PCR.
(d). All of the above.

See answer

Question 23. Who discovered restriction enzyme?

(a). Werner Arber.
(b). Barbara McClintock.
(c). Wilhelm Johannsen.
(d). Edith Rebecca Saunders.

See answer

Question 24. What is the role of polymerases?

(a). Synthesis.
(b). Binding.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 25. What is the role of ligases?

(a). Synthesis.
(b). Binding.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Miscellaneous

Question 26. Who is the father of genetic engineering?

(a). Watson.
(b). Gregor Mendel.
(c). Heinrich Anton de Bary.
(d). Paul Berg.

See answer

Question 27. Which is the most common vector?

(a). Plasmid.
(b). Bactariophage.
(c). Both a and b.
(d). None of the.

See answer

Question 28. Which is the ultimate tool of rDNA technology?

(a). Vector.
(b). Host organism.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 29. Which is the first step of rDNA technology?

(a). Isolation of genetic material.
(b). Insertion of rDNA into Hlhost.
(c). Cutting the gene at the recognition sites.
(d). Ligation of DNA molecules.

See answer

Question 30. Which is the last step of rDNA technology?

(a). Amplifying the gene copies through polymerase chain reaction.
(b). Ligation of DNA molecules.
(c). Insertion of rDNA into Host.
(d). None of the above.

See answer

Genetic engineering MCQ: Introduction


Leave a Reply

Your email address will not be published.