Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

GK and MCQ on CG Agriculture


GK and MCQ on CG Agriculture

GK on CG Agriculture

Climate of Chhattisgarh

The climate of Chhattisgarh is tropical. Temperature is extreme during May to June. It receives major portion of its rain from South-East monsoon. Agriculture of Chhattisgarh is rainfed agriculture. Sumer is extreme hot and humid. Summer temperature can go up to 42-46 °C. Northern hilly areas and southern forest rich areas receive more rain than central plains.

Agro-climatic zones of Chhattisgarh

CG Plains ACZ

Raipur, Gariyaband, Balodabazar, Mahasamund, Dhamtari, Durg, Balod, Bemetara, Rajnandgaon, Kabirdham, Bilaspur, Mungeli, Korba, Janjgeer, Raigarh & a part of Kanker Districts (Narharpur and Kanker Block).

Plateau ACZ

Jagdalpur, Narayanpur, Beejapur, Kondagaon, Dantewada, Sukma and the remaining part of Kanker Districts.

Northern Hills ACZ

Sarguja, Surajpur, Balrampur, Koria, Jashpur & Dharamjaigarh Tehsil of Raigarh Districts.

Soil type

CG Plains soil type

  • Entisol or bhataha: 36 %
  • Alfisol or matasi: 21 %,
  • Inceptisol ot dorsa: 22 %,
  • Vertisol or kanhar: 18 %
  • Alliuvial o lachhar: 3 %

CG Plateau soil type

  • Entisol: 26 %
  • Alfisol: 25 %
  • Inceptisol: 34 %
  • Vertisol 10: %
  • Alliuvial: 5 %

CG Hilly areas soil type

  • Entisol: 13 %
  • Alfisol: 29 %
  • Inceptisol: 28 %
  • Vertisol: 28 %
  • Alliuvial: 2 %

Also read: Important Points Soils of India

Cropping pattern of Chhattisgarh for rainfed agriculture

GG Plains cropping pattern

  • Rice
  • Maize
  • Horse Gram/Niger
  • Rice-Wheat
  • Maize-Mustard-Sugarcane

GG Plateau cropping pattern

  • Rice
  • Rice-Lathyrus
  • Rice-Gram
  • Wheat-Soybean-Gram
  • Wheat Soybean + Arhar Kodo
  • Arhar-Maize-Mustard

CG Hilly areas cropping pattern

  • Rice
  • Maize
  • Millets/Niger
  • Arhar + Moong/Urd

Irrigation

  • CG Plains: 43%
  • Plateau: 5%
  • Hilly areas: 11%

Source of irrigation: Reservoir, river, dams, pond, borewell, canal, well, etc.

Also read: Reservoirs and dams of India

IGKV or Indira Gandhi Agricultural Vishwavidyalaya

  • Name of institution: Indira Gandhi Agricultural University
  • Year of foundation:
  • Location: Krishak Nagar, Labhandi, Raipur (CG)
  • Chancellor as of 2022: Anusiya Uikey
  • Vice chancellor as of 2022: Dr. Girish Chandel

See current chancellor and vice chancellor

MCQ on Chhattisgarh Agriculture

Also read: General Agriculture MCQ: Multiple Choice Questions

Question 01. What is the average annual rainfall of Chhattisgarh?

(a). 1288 mm
(b). 1600 mm
(c). 900 mm
(d). 1800 mm

Question 02. How many districts are there in CG Plains Agro-climatic zone?

(a). 10
(b). 7
(c). 8
(d). 15

Question 03. What is the total number of KVK as of 2022?

(a). 20
(b). 25
(c). 28
(d). 30

Question 04. What is the meaning of Narwa in Narwa Garwa Ghurwa Bari yojana?

(a). River
(b). Canal or nala (small water stream)
(c). Reservoir
(d). Ponf

Question 05. In which region is the area of summer rice maximum?

(a). CG plains
(b). CG plateau
(c). CG hilly areas
(d). None of the above

Question 06. In which district is tea garden located?

(a). Rajanandgaon
(b). Kondagaon
(c). Jashpur
(d). Surajpur

Question 07. Which one of the following is a National Horticulture Mission (NHM) district?

(a). Raipur
(b). Mahasamund
(c). Both a and b
(d). Jashpur

Question 08. Which is a National Horticulture Mission (NHM) scheme?

(a). Tamatar kshetra vistar yojana
(b). Baingan kshetra vistar yojana
(c). Both a and b
(d). Litchi kshetra vistar yojana

Question 09. Who is the agricultural minister of Chhattisgarh?

(a). Shri Ravindra Chaubey
(b). Shri T.S. Singh Deo
(c). Dr. Premsai Singh Tekam
(d). Shri Tamradhwaj Sahu

Question 10. What type of variety is Samleshwari rice?

(a). Low land variety of rice
(b). Upland variety of rice
(c). Both a and b
(d). None of the above

Quiz on CG Agriculture

Question 11. Which is a recommended variety of midland rice?

(a). Karma Masuri
(b). Indira Rajeshwari
(c). IGKV R-2
(d). All of the above

Question 12. Which is a low land rice variety?

(a). Narendra dhan
(b). Chandrahashini
(c). Kranti
(d). All of the above

Question 13. Which a method or sowing of rice?

(a). Unnat khurra boni
(b). Biyasi vidhi
(c). Kataar boni
(d). All of the above

Question 14. Which soil is best for soybean cultivation in Chhattisgarh?

(a). Matasi soil
(b). Dorsa soil
(c). Kanhar spoil
(d). Bhata

Question 15. Which is not a method of sowing of soybean?

(a). Seed drill
(b). Indigenous plough
(c). Navgaon nari hal
(d). Thala method

Objective questions on Chhattisgarh Agriculture

Question 16. What is the main advantage of indira soya drill?

(a). Minimum rotting of seeds
(b). More seed sowing
(c). All in one machine
(d). None of the above

Question 17. What was the target of paddy procurement in Chhattisgarh in 2021-22?

(a). 109 Lakh MT
(b). 105 Lakh MT
(c). 120 Lakh MT
(d). 102 lakh MT

Question 18. In 2021-22, How many cooperative societies were registered for paddy procurement?

(a). 2299
(b). 2199
(c). 2499
(d). 2399

Ref. 17-18

Question 19. How much quantity of paddy was purchased in 2021-22?

(a). 78 lakh MT
(b). 98 lakh MT
(c). 88 lakh MT
(d). 108 lakh MT

Question 20. What was the total numbers of registered farmers?

(a). 22,77,283
(b). 20,77,283
(c). 23,77,283
(d). 21,77,283

Ref 19-20

CG Farming Quiz

Question 21. Region of cultivation of non-irrigated maize

(a). Plateau of Bastar
(b). Hills of Sarguja
(c). Both a and b
(d). Plains of Rajanandgaon

Question 22. According to Chhattisgarh Krishi Upaj Mandi Adhiniyam, what is contract farming?

(a). “Contract farming” means farming
of agricultural produce on contract basis
by a person on his land under a written
agreement with another person to the
effect that his farm produce should be
purchased at a rate specified in the
agreement.
(b). “Contract farming”
means the agreement made for contract
farming between contract farming buyer
and contract farming producer.
(c). “Contract farming”
means a person obtaining agricultural
produce on his land under a written
agreement of contract farming.
(d). “Contract farming” means
a person, company or partnership firm
who purchases agricultural produces
from contract farming producer under a
written agreement of contract farming.

Question 23. How many Krishi Upaj Mandi’s were present before the establishment of Chhattisgarh?

(a). 70
(b). 71
(c). 74
(d). 73

Question 24. Which is the major kharif crop of Chhattisgarh?

(a). Maize
(b). Redgram
(c). Rice
(d). All of the above

Question 25. Where is SAMETI located?

(a). Bilaspur
(b). Raipur
(c). Ambikapur
(d). Jagdalpur

Also read: SAMETI, IGKV, Raipur

Chhattisgarh Krishi

Also read:

Question 26. What is the loction of Krishi Vigyan Kendra Govt. Agricultural Farm, Narayanpur?

(a). Kerlapal
(b). Jaber
(c). Ajirma
(d). Surgi

Question 27. Which one is the first KVK of Chhattisgarh region.

(a). Krishi Vigyan Kendra, Village Murtonda, Sukma
(b). Krishi Vigyan Kendra, Surguja
(c). Krishi Vigyan Kendra,
Sarkanda Farm, Bilaspur
(d). Krishi Vigyan Kendra,
Polytechnic Campus, RUDRI, Dhamtari

Also read: Krishi Vigyan Kendra (KVK): Bilaspur

Question 28. What is the cropping intensity of Chhattisgarh?

(a). 117%
(b). 116%
(c). 118%
(d). 119%

Question 29. What is the capacity of kherkatta reservoir?

(a). 1,955,000 cubic meter
(b). 4,955,000 cubic meter
(c). 2,955,000 cubic meter
(d). 955,000 cubic meter

Question 30. Which of the following water body provides year round irrigation facility to farmers due to its most water holding capacity in Chhattisgarh?

(a). Gangrel dam
(b). Sondur dam
(c). Mongra barrage
(d). Tandula Dam


Leave a Reply

Your email address will not be published.