Goat farming objective mcq

Goat farming objective mcq

In this post, goat farming objective mcq, read multiple choice objective questions on goat farming. Topics: Breed of goats, breeding, milk production, fodder management, physiology, calculation of body weight, age judging method, other important topics.

TypeOnline mock test
Number of questions35

Also read: Animal Husbandry MCQ: Multiple Choice Questions

Objective questions on goat farming

Goat farming questions.

Question 01. Which breed of goat is highly milk producing breed?

(a). Osmanabadi.
(b). Sirohi.
(c). Marwadi.
(d). Black Bengal.

See answer

Question 02. Which is a good breed for meat production?

(a). Black Bengal.
(b). Gaddi.
(c). Kachhi.
(d). All of the above.

See answer

Question 03. Which is a dual purpose breed?

(a). Beetal.
(b). Jamunapari.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. Which is a woolly breed?

(a). Pashmina.
(b). Angora.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 05. What is the gestation period of barbari?

(a). 135 days.
(b). 146 days.
(c). 156 days.
(d). 136 days.

See answer

Question 06. Pure breed of Jamunapari is found in which district of Uttar Pradesh?

(a). Lalitpur.
(b). Sonbhadra.
(c). Bijnor.
(d). Etawah.

See answer

Question 07. What is the lactation period of beetal?

(a). 190 days.
(b). 220 days.
(c). 270 days.
(d). 150 days.

See answer

Question 08. Which is known for the demand of its high quality skin?

(a). White brown white bengal.
(b). Assam hill.
(c). Kachhi.
(d). Malabari.

See answer

Question 09. What is the per day average milk production of kachhi?

(a). 1.5 to 2l.
(b). 2 to 2.5l.
(c). 1 to 1.5l.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Which is the native place of bari goat?

(a). Deccan of India.
(b). Sindh province of Pakistan.
(c). Dhaka division of Bangladesh.
(d). Chhota Nagpur of Jharkhand.

See answer

Breeds of goat

Question 11. Angora is also known by which name?

(a). Cheghu.
(b). Sigaam.
(c). Karnah.
(d). Neelor.

See answer

Question 12. Mehsana is a breed of which animal?

(a). Goat.
(b). Buffalo.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. What is full form of CIRG?

(a). Centre of Indian Research on Goats.
(b). Central Institute for Research on Goats.
(c). Central Indian Research by Government.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. CIRG is located at which Indian city?

(a). Mathura.
(b). Sitapur.
(c). Lakhimpur.
(d). Jaunpur.

See answer

Question 15. As of November 30, who is the current director of CIRG?

(a). Dr. Trilochan Malhotra.
(b). Dr. M. Patel.
(c). Dr. R. Desai.
(d). Dr. B. Rai.

See answer

Question 16. What is the scientific name of domestic goat?

(a). Capra aegagrushircus.
(b). Ovis aries.
(c). Sus domesticus.
(d). None of the above.

See answer

Question 17. Boer is a highly meat producing breed. It was developed from which country?

(a). Zambia.
(b). Nigeria.
(c). Congo.
(d). South Africa.

See answer

Goat feed and ration per day

Question 18. What should be the amount of ration per day for an average goat?

(a). 3 to 3.5 kg.
(b). 1 to 2 kg.
(c). 2.5 to 3 kg.
(d). 1.5 kg.

See answer

Question 19. What should be the amount of ration for a 50 kg adult?

(a). 300 gm.
(b). 400 gm.
(c). 250 gm.
(d). 500 gm.

See answer

Question 20. What should be the amount of ration for an adult female doe that gives 2.5 liter milk per day?

(a). 750 gm.
(b). 500 gm.
(c). 350 gm.
(d). 1000 gm.

See answer

Question 21. What should be the amount of ration for a 9 month old kid?

(a). 50 gm.
(b). 200 to 250 gm.
(c). 175 to 200 gm.
(d). 125 to 175 gm.

See answer

Question 22. What should the amount of ration 2 months before the pregnancy period?

(a). 5.00 gm.
(b). 3.50 gm.
(c). 4.50 gm.
(d). 2.50 gm.

See answer

Question 23. What should be the ratio of wheat bran, maize, linseed cake in a ration?

(a). 1:2:1.
(b). 2:1:1.
(c). 1:1:2.
(d). All of the above.

See answer

Physiology

Question 24. What is the normal body temperature?

(a). 109.00 °F.
(b). 103.10 °F.
(c). 102.08 °F.
(d). 105.09 °F.

See answer

Question 25. What is the pulse rate per minute?

(a). 62 to 80.
(b). 60 to 90.
(c). 44 to 70.
(d). 62 to 60.

See answer

Question 26. What is the respiration rate per minute?

(a). 15 to 30.
(b). 10 to 16.
(c). 11 to 18.
(d). 16 to 24.

See answer

Question 27. Calculate the balanced diet for a Jamunapari goat for one day. It includes berseem and mixed fodder (animal feed).

Given:

Body weight= 85 kg.
Amount of milk= 2.5 liter per day.
Goat feed= 0.5 kg for per litre of milk.
Dry matter in per kg of feed.

(a). Berseem 7.4 kg, animal feed 1.025 kg.
(b). Berseem 7.01 kg, animal feed 1.25 kg.
(c). Berseem 7.15 kg, animal feed 1.15 kg.
(d). Berseem 7.1 kg, animal feed 1.05 kg.

See answer

Question 28. What is the formula for the calculation of the weight of animals?

Given:

Body weight in kg = W.
Length of the body in cm = L.
Diameter of the body in cm = G.
H = 64.4, 61.0, or 57.5 if girth is 164 or less than 164, 165 to 200, or >200 cm, respectively.

(a). W = (L × G)/H.
(b). W = (L × H)/G.
(c). W = (G + H)/L.
(d). W = (L + G)L.

See answer

Question 29. Given:

  • Body length is 165 cm.
  • Girth is 190 cm.

Calculate the weight of the body.

(a). 456 kg.
(b). 509 kg.
(c). 514 kg.
(d). 498 kg.

See answer

Question 30. What is the average life cycle?

(a). 12 years.
(b). 17 years.
(c). 15 years.
(d). 9 years.

See answer

Age judging

Question 31. What one is the method of age judging in goat?

(a). Number of teeth.
(b). Rings on horns.
(c). Colour of the skin.
(d). All of the above.

See answer

Question 32. High fat is present in the milk of which breed?

(a). Barbari.
(b). Mehsana.
(c). Black Bengal.
(d). Surati.

See answer

Question 33. How much wool can we get from a pashmina per year?

(a). 0.5 to 1 kg.
(b). 1 to 1.5 kg.
(c). 2 to 2.5 kg.
(d). 1.5 to 2 kg.

See answer

Question 34. Which Indian state has the minimum or no goat population?

(a). Punjab.
(b). Jharkhand.
(c). Uttrakhand.
(d). Karnataka.

See answer

Question 35. What is the population of goat in India?

(a). 30% of the world.
(b). 20% of the world.
(c). 10% of the world.
(d). 40% of the world.

See answer

For: Goat farming objective mcq