Grades of mango fruit

Grading, packaging, and grades of mango fruit

Pre-requisites: Sorting is a desirable pre requisites for successful marketing. Grades of mango fruit define its quality and the market value. Grading and packing are necessary for the distant marketing of raw products.

Contents
(1). Important questions on mango grades
(2). Other questions on mango

Also read: The best time for grafting in mango

(1). Important questions on mango grades

Question 01: Which fruits should be removed?

  • Remove over ripe, damaged, dull, and inferior fruits.

Question 02: Which grade of fruits returns better price?

  • The fruit sent to the market after proper grading in different lot, generally return good price.

Following practice will return maximum market price:

(I). Fruit grade according to size.
(II). Fruit grading according to the stage of maturity of fruit.

Question 03: How to grade different fruits?

  • Use sieves having circular holes of 8.0, 7.5, and 7.0 cm diameter to separate the fruits.

Question 04: What are the different grades of mango fruits?

Grade 01Fruit weight is 320 g or more.
Grade 02Fruit weight is 270 – 320 g.
Grade 03Fruit weight is 200 – 270 g.

Question 05: What are the different grades of Alphonso variety for export?

The different grades of Alphonso variety for export:

G A200 – 350 g.
G B351 – 500 g.
G C551 – 800 g.

Question 06: What should be the ideal size of bamboo basket for packing?

  • There is no any standard size.

Question 07: Which type of boxes are ideal for packing mango?

  • Wooden boxes are ideal for packing mango fruits.

Question 08: How to pack mango fruits?

  • Pack the fruits in bamboo basket or use wooden basket.
  • Size depends on your choice.
  • It should be strong and rigid.
  • Use lining material.
  • Clean the fruit before packaging.
  • Wrap the fruits using tissue paper or ordinary paper.
  • This practice increases the eye appeal.
  • The whole practice will keep the fruits safe and sound condition and bring more profit.

(2). Other questions on mango

Question 01. Storage at optimum …. temperature has effective in increasing storage life?

(a). Low temperature.
(b). Midium low temperature.
(c). High temperature.
(d). Medium high temperature.

Answer: Low temperature has effective in increasing storage life?

Question 02. Which practice will make the fruits brighter, glossy and attractive?

(a). Wrapping of fruits using tissue paper.
(b). Wrapping of fruits using ordinary paper.
(c). The treatment of fruits with wax emulsion.
(d). All of the above.

Answer: The treatment of fruits with wax emulsion will make the fruits brighter, glossy and attractive.

Question 03. Which type of polythene bags are ideal for packaging?

(a). High definition polyethylene.
(b). Simple palstic materials.
(c). Perforated polythene bags.
(d). None of the above.

Answer: Perforated polythene bags are ideal for packaging.

Question 04. What should be the percentage of wax emulsion for treating fruits?

(a). It is 4.
(b). It is 3.
(c). It is 1.5.
(d). It is 2.

Answer: We should use 4% of wax emulsion for treating fruits.

Question 05. What should be the optimum temperature for storing dusehari for 35 days?

(a). 5 – 6 °C.
(b). 3 – 5 °C.
(c). 7 – 9 °C.
(d). 9 – 11 °C.

Answer: The optimum temperature for storing dusehari for 35 days is 7 – 9 °C.

Mango post harvest technology

Question 06. At 7 – 9 °C, we can store langra for..

(a). 45 days.
(b). 35 days.
(c). 40 days.
(d). 30 days.

Answer: At 7 – 9 °C, we can store langra for 45 days.

Question 07. What should be the ideal size of a cardbox for packing dusehari and langra?

(a). 35 × 15 × 15 cm.
(b). 45 × 25 × 25 cm.
(c). 25 × 20 × 20 cm.
(d). None of the above.

Answer: The ideal size of a cardbox for packing dusehari and langra should be 45 × 25 × 25 cm.

Question 08. What is the grading method of Desi mango?

(a). Sieving machine.
(b). It is based on total soluble solid.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Answer: Grading method is not applied in Desi mango.

Question 09. Mango fruits have …. grades according to fruit weight.

(a). 3.
(b). 4.
(c). 5.
(d). 2.

Answer: Mango fruits have 4 grades according to fruit weight.

Question 10. Which grade of Alphonso variety has the highest fruit weight.

(a). It is A.
(b). It is C.
(c). It is B.
(d). None of the above.

Answer: C grade of Alphonso variety has the highest fruit weight.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *