Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Hydrology MCQ and Quiz


Hydrology MCQ and Quiz

Read multiple choice objective questions on ‘Hydrology MCQ and Quiz’. Topics: Water cycle, water quality, ground water, aquifers, water pollution, irrigation, monsoon, river systems of India.

TypeOnline mock test
Number of questions50

Also read: Aquaculture MCQ Multiple Questions

Hydrology multiple choice objective questions

Question 01. Which is not a branch of hydrology?

(a). Hydrogeology.
(b). Hydrometeorology.
(c). Oceanology.
(d). Drainage basin.

See answer

Question 02. Which factor affects the water quality?

(a). Local geology.
(b). Ecosystem.
(c). Industrial pollution.
(d). All of the above.

See answer

Question 03. Which is the secondary standard by EPA considering safe drinking water?

(a). Substances that potentially affect human health
(b). Aesthetic qualities, those that affect taste, odor, and appearance.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. Which is true about the ground water?

  1. It is recharged from the surface.
  2. Ground water may discharge from the surge to form oases.
  3. It is studied under water cycle.
  4. The most important use of groundnut water is irrigation.

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 is true.
(c). Only 1, 2, and 3 are true.
(d). Only 1, 2, and 4 are true.
(e). All are true.

See answer

Ground water

Question 05. Which is the most stable ground water in water table?

(a). Confined aquifer.
(b). Unconfined aquifer.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 06. What is aquifer?

(a). Underground pore space.
(b). Underground vapour space.
(c). Under layer of water.
(d). Under layer sand and stone.

See answer

Question 07. Which one is the component of an aquifer?

(a). Permeable rock + water.
(b). Fractures + water.
(c). Gravel + water.
(d). Sand + water.
(e). Any of the above.

See answer

Question 08. Which defines the study of water flow in aquifers and its characterization?

(a). Chemical hydrology.
(b). Hydrogeology.
(c). Hydroinformatics.
(d). Drainage basin.

See answer

Question 09. Which a type of aquifer?

(a). Porous.
(b). Karst.
(c). Transboundary aquifer.
(d). All of the above.

See answer

Question 10. Which the major problem of groundnut water in the world?

(a). Salinization.
(b). Acidification.
(c). Seepage.
(d). None of the above.

See answer

Quiz on water and irrigation

Question 11. Which is the cause of ground water pollution?

(a). Sewage and sludge.
(b). Fertilizers and pesticides.
(c). Industrial leak.
(d). All of the above.

See answer

Question 12. What is the major use of ground water?

(a). Irrigation.
(b). Drink.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. Which is the major problem of groundnut water aquifers?

(a). Salination.
(b). Salt water intrusion.
(c). Subsidence.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. Which one is not an indicator of drinking water?

(a). Colour of water.
(b). Aquifer.
(c). pH.
(d). Alkalinity.

See answer

Question 15. Ecohydrology was developed under which body?

(a). Food and Agriculture Organization.
(b). UNESCO.
(c). Indian Meteorological Department.
(d). None of the above.

See answer

Branches of hydrology

Question 16. Which one of the following is a subdivision of hydrology?

(a). Water hydrology.
(b). Ground water hydrology.
(c). Marine hydrology
(d). All of the above.

See answer

Question 17. Which is the field of study of ecohydrology?

(a). Terrestrial system.
(b). Aquatic ecosystem.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. Which one is the principle of ecohydrology?

(a). Hydrological framework.
(b). Ecological target
(c). Hydrological engineering methods.
(d). All of the above.

See answer

Question 19. What is hydrograph?

(a). It analyzes water discharge at a certain point in the river.
(b). It aanalyzes water discharge at a certain point in the canal.
(c). It analyzes water discharge at a certain point in the ocean.
(d). All of the above.

See answer

Question 20. Which is an axis in a hydrograph?

(a). Time.
(b). Discharge.
(c). Precipitation.
(d). All of the above.

See answer

Online mock test

Question 21. If,

P = Precipitation.
R = Streamflow.
ET = Evapotranspiration.
ΔS = Change in storage.

Then what is water balance?

(a). R = P + ET + ΔS
(b). P = R + ET + ΔS.
(c). ET = R + P + ΔS.
(d). ΔS = R + ET + P.

See answer

Question 22. Hydrogeology is also known by which name?

(a). Ground water engineering.
(b). Aquifer geology.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. What is the use of piezometer?

(a). Measurement of ground water level.
(b). Measurement of evapotranspiration.
(c). Measurement of hydraulic head of ground water.
(d). None of the above.

See answer

Question 24. What is hydraulic head?

(a). Measurement of liquid pressure.
(b). Measurement of rate of water flow.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 25. What is water content?

(a). Water content is the fraction of the total soil which is filled with water.
(b). Water content is the fraction of the total sand particles which is filled with liquid water.
(c). Water content is the fraction of the total rock which is filled with water.
(d). None of the above.

See answer

Paragraph

Question 26. What do you mean by drainage coefficient?

(a). It is the depth of water in cm to be drained in 24 hours period from the entire drainage area.
(b). It is the drainage capacity of a canal.
(c). Both a and b.
(d). Drainage of water from a reservoir.

See answer

Question 27. What is percolation?

(a). Vertical movement of water.
(b). Downward movement of water.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 28. Which is true about runoff?

(a). Flowing of water from hills.
(b). Flowing of water when soil has become saturated during the rain.
(c). Flowing of water in plains.
(d). Flowing of water in forest lands.

See answer

Question 29. What is infiltration?

(a). First entry of water into ponds.
(b). First entry of water into rivers.
(c). First entry of water into ocean.
(d). First entry of water from the upper surface of soil.

See answer

Question 30. What is the average annual rainfall of India in cm?

(a). 135-150 cm
(b). 120-125 cm.
(c). 140-155 cm.
(d). 110-115 cm.

See answer

Hydrogeology

Question 31. Which one is the prominent monsoon in India?

(a). South-West monsoon.
(b). South-East monsoon.
(c). North-West monsoon.
(d). North-East monsoon.

See answer

Question 32. Which is the biggest river basin of India?

(a). Ganga river basin.
(b). Kaveri river basin.
(c). Brahmaputra river basin.
(d). Mahanadi river basin.

See answer

Question 33. What is the full form of NIH?

(a). National Indian Hydrometeorology.
(b). National Informatics Headquarter.
(c). National Institute of Hydrology.
(d). National Institute of Hydroponics.

See answer

Question 34. Which one is the location of NIH?

(a). Roorkee, Uttrakhand.
(b). Coimbatore, Tamil Nadu.
(c). Kanpur, Uttar Pradesh.
(d). Junagarh, Gujarat.

See answer

NIH

Question 35. Which one of the following is the parent body of NIH?

(a). Ministry of Water Resources, River Development & Ganga.
(b). Ministry of Water Resources, River Development & Brahmaputra.
(c). Ministry of Water Resources, River Development & Krishna.
(d). Ministry of Water Resources, River Development & Yamuna.

See answer

Question 36. NIH is known for working in India from which year?

(a). 1977.
(b). 1975.
(c). 1979.
(d). 1978.

See answer

Question 37. Which one is the objective of NIH?

(a). Research works on water resources.
(b). To support and promote hydrology in India.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 38. Which is not an regional station of NIH?

(a). Ranchi.
(b). Gurgaon.
(c). Leh and Ladakh.
(d). Bhopal is a regional station.

See answer

Question 39. Which is a regional station of NIH?

(a). Belagavi.
(b). Kakinada.
(c). Jammu.
(d). All of the above.

See answer

Question 40. Which is a specific objective of NIH?

(a). To collaborate with national and international organizations working in the same field.
(b). To ensure the broadest dissemination of its research works.
(c). Application of latest technologies in water resources developments.
(d). All of the above.

See answer

Hydrology multiple choice questions

Question 41. Which type of process is water cycle?

(a). Biogeochemical cycle.
(b). Biological cycle.
(c). Chemical cycle.
(d). Mechanical cycle.

See answer

Question 42. Psychrometry measures which one of the following?

(a). Rate of evapotranspiration through condensation.
(b). Rate of condensation through evapotranspiration.
(c). Rate of precipitation through condensation and evapotranspiration.
(d). None of the above.

See answer

Question 43. Which is true about precipitation?

  1. Rain, sleet, and show are the form of precipitation.
  2. It occurs when a portion of the atmosphere becomes saturated with water.
  3. Fog and mist are its forms.
  4. Graupel is the liquid form of precipitation.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 1 is true.
(c). Only 2, 3, and 4 are true.
(d). All are true.

See answer

Question 44. Which is a rain producing cloud?

(a). Cirrus.
(b). Stratus.
(c). Nimbostratus.
(d). All of the above.

See answer

Question 45. What is subsurface flow?

(a). The flow of water on surface.
(b). The flow of water underground.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Basic hydrology

Question 46. What is advection?

(a). The movement of water through the atmosphere.
(b). The movement of water through the surface.
(c). The movement of water through the plants.
(d). The movement of water through the grass.

See answer

Question 47. The hydrogen atoms are attached to the oxygen atom at what angle?

(a). 104.45°.
(b). 102.45°.
(c). 103.45°.
(d). 105.45°.

See answer

Question 48. What is the percentage of water in earth?

(a). 71%.
(b). 69.99%.
(c). 70.9%.
(d). 70%.

See answer

Question 49. Which is the world’s most saline water body?

(a). Gaet’ale Pond.
(b). Dead Sea.
(c). Chilka lake.
(d). Great Salt Lake.

See answer

Question 50. Which is the world’s biggest water body apart from the ocean, considering any form of water?

(a). Himalayas.
(b). Greenland.
(c). Iceland.
(d). Antarctica.

See answer

References

  1. Hybrid Orbitals in Water. Chemistry LibreTexts.
  2. CIA, The World Factbook Geography. Geographic Overview. Central Intelligence Agency.
  3. P. Eduardo and C. Yonas (April 2017). Chemical Analysis of Gaet’ale, a Hypersaline Pond in Danakil Depression (Ethiopia): New Record for the Most Saline Water Body on Earth. Aquatic Geochemistry.

Leave a Reply

Your email address will not be published.