Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Hydroponics MCQ: Online Quiz


Hydroponics MCQ: Online Quiz

This post includes multiple choice objective questions on aquaponics. Topics: System, technique, and procedure of hydroponics.

TypeObjective questions
Number of questions30

Also read: Protected Cultivation MCQ: Multiple Choice Questions

In this post, Hydroponics = HP.

Question 01. Hydroponics is the major topic of which field?

(a). Agriculture.
(b). Horticulture.
(c). Fish farming or fisheries.
(d). Dairy farming.

See answer

Question 02. Which one is the main field of this topic?

(a). Aquaculture.
(b). Aquaponics.
(c). Hydrology.
(d). All of the above.

See answer

Question 03. Which is an ideal horticultural fruit crop for HP?

(a). Strawberry.
(b). Lemon.
(c). Sapota.
(d). Pineapple.

See answer

Question 04. What is the main advantage of Hydroponics?

(a). Decrease in nutrient use.
(b). Decrease in soil use.
(c). Decrease in water use.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. Which of the following books describe this technique?

(a). History of Agriculture.
(b). A Natural History.
(c). Horticulture: A Review.
(d). None of the above.

See answer

Question 06. Who wrote Sylva Sylvarum?

(a). Benjamin Peary Pal.
(b). George Washing Carver.
(c). Norman Ernest Borlaug.
(d). Francis Bacon.

See answer

Question 07. Who developed soilless culture?

(a). Julius von Sachs.
(b). Wilhelm Knop.
(c). Both a and b.
(d). Justus von Liebig.

See answer

Question 08. What is the term for the growth of terrestrial plants without soil in mineral nutrient solutions?

(a). Solution culture.
(b). Soilless culture.
(c). Aquaculture.
(d). Nutrient culture.

See answer

Question 09. Who introduced the term hydroponics?

(a). W. A. Setchell.
(b). William Frederick Gericke.
(c). Dennis Robert Hoagland.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Who introduced the term water culture?

(a). Arnon.
(b). John Woodward.
(c). Francis Bacon.
(d). William Frederick Gericke.

See answer

Hydroponics MCQ

Question 11. Who is the writer of Guide to Soilless Gardening?

(a). William Frederick Gericke.
(b). Vishwa Gopal Jhingran.
(c). Dr. B.R. Pillai.
(d). John Woodward.

See answer

Question 12. Who is the writer of The Water Culture Method for Growing Plants Without Soil?

(a). George C. Clerk.
(b). Arnon.
(c). Sir Albert Howard.
(d). Luther Burbank.

See answer

Question 13. Consider about sub-irrigation.

1. Artificial raising of the water table is necessary.
2. It is used in commercial greenhouses.
3. Water is reusable.

Which is true?

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 1 is true.
(c). Only 2 and 3 are true.
(d). All are true.

See answer

Question 14. Why is it necessary to exclude light from the containers?

(a). To prevent algal growth in the nutrient solution.
(b). To prevent fungal growth in the nutrient solution.
(c). Both a and b.
(d). To prevent drying of the nutrient solution.

See answer

Question 15. Consider about the Static solution culture:

1. Plants are grown in containers of nutrient solution.
2. If there is no aeration, then solution level should high.
3. If there is no aeration, then solution level should low.
4. A float valve automatically regulate the amount of solution.

Which is true?

(a). Only 1, 2, and 4 are true.
(b). Only 1, 3, and 4 are true.
(c). Only 1, 2 and 4 are true.
(d). All are true.

See answer

Aquaponics quiz

Question 16. Consider about raft solution culture.

1. We use plastic containers.
2. We use a sheet of buoyant plastic.  3. Solution level never drops below the roots

(a). Only 2 and 3 are true.
(b). Only 1 is true.
(c). only 2 is true.
(d). Only 3 is true.

See answer

Question 17. Which is not a technique of hydroponics?

(a). Static solution culture.
(b). Continuous-flow solution culture.
(c). Passive sub-irrigation.
(d). Active sub-irrigation.

See answer

Question 18. Consider about continuous-flow solution culture.

In continuous-flow solution culture, the nutrient   because sampling and adjustments to the temperature, pH, and nutrient concentrations can be made in a large storage tank that has potential to

1. The solution constantly flows the roots.
2. Automation is more easier than static solution culture.
3. The system is ideal fow few plants.
4. Water stream is shallow.
5. Water stream is deep.

(a). Only 1, 2, and 4 are true.
(b). Only 1 and 2 are true.
(c). Only 1, 2, and either 4 or 5.
(d). Only 1 and 5 are true.

See answer

Question 19. The Nutrient Film Technology is the variation of which technique?

(a). Continuous-flow solution culture.
(b). Ebb and flow (flood and drain) sub-irrigation.
(c). Fogponics.
(d). None of the above.

See answer

Question 20. Which one is the major component of aeroponics?

(a). Nutrient solution as mist.
(b). Nutrient solution as droplets.
(c). Nutrient solution as fog.
(d). Any of the above.

See answer

Aeroponics

Question 21. Which is not a part of aeroponics?

(a). Water reservoir.
(b). Gravity drain.
(c). Nutrient jet.
(d). Mist chamber.

See answer

Question 22. Which one is the potential advantage of aeroponics?

(a). Propagation.
(b). Seed germination.
(c). Tomato
(d). All of the above.

See answer

Question 23. Fogponics is the variation of which technique?

(a). Static solution culture.
(b). Continuous-flow solution culture.
(c). Passive sub-irrigation.
(d). Aeroponics.

See answer

Question 24. What is the size of droplets in fogponics?

(a). 10-15 µm in diameter.
(b). 5-10 µm in diameter.
(c). 15-20 µm in diameter.
(d). 5-10 µm in diameter.

See answer

Question 25. Which is a hydroponic media in passive sub-irrigation?

(a). Expanded clay.
(b). Coconut husk.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Soil-less culture

Question 26. The Eb and Flow depends on which phenomena?

(a). Tide.
(b). Runoff.
(c). Drainage.
(d). Infiltration.

See answer

Question 27. Which one is the origin place of run to waste system?

(a). Mediterranean.
(b). Shara.
(c). Bengal.
(d). None of the above.

See answer

Question 28. Run to waste is ideal for which crop?

(a). Tomato.
(b). Chilli.
(c). Some cucurbits.
(d). All of the above.

See answer

Question 29. Which is true about the plant growth in a deep water culture?

(a). Plants grow much faster.
(b). Plants grow moderately.
(c). Plants slowly.
(d). Plant doesn’t grow at all.

See answer

Question 30. How many turns are applied in rotary system in a span of 24 hours?

(a). 12 turns.
(b). 10 turns.
(c). 24 turns.
(d). 60 turns.

See answer

Hydroponics system MCQ, quiz, and online mock test.

References:

7. Sachs, J. V. (1887). Chemistry in its Applications to Agriculture and Physiology. Clarendon Press, Oxford. Page-836.

8. Breazeale, J. F. (1906). The Relation of Sodium to Potassium in Soil and Solution Cultures. Journal of the American Chemistry Society (ACS).

11. Gericke, W. F. (1940). The Complete Guide to Soilless Gardening. Edition 01. pp. 9–10, 38 and 84.

12. Hoagland, D. R. and Arnon, D. I. (1938). The water-culture method for growing plants without soil. University of California, COA, AES.


Leave a Reply

Your email address will not be published.