IGKV CET Multiple Choice (MCQ) Objective Questions

Read objective questions based on IGKV CET. IGKV CET Multiple Choice Questions as we know, or IGKV CET MCQs are the general questions from agriculture.

Questions are asked from the following subjects/topics:

  • Soil science.
  • Plant breeding.
  • Agronomy.
  • Entomology.
  • Horticulture.
  • Agricultural Economics.
  • Agroforestry.
  • Plant Physiology.
  • Agricultural Extension.
  • Meteorology.
  • Plant Pathology.
  • Agricultural Engineering.

IGKV CET Multiple Choice Questions

Answer key will be updated

IGKV CET MCQ

(01). IGKV CET Online Mock Test

No. of MCQ150
Price25.00 INR
Sample QuizStart Quiz
Paid quiz includes Answer Key

Starting On-page Quiz….

Question 01. The term Green House Effect first used in this way by..? 

(a). Joseph Fourier.
(b). N. G. Ekholm.
(c). Jonny Tyndall.
(d). Svante Arrhenius.

Question 02. As of 2018 Carbon Dioxide constitutes about …. atmosphere?

(a). 0.04% by volume of the atmosphere.
(b). 0.4% by volume of the atmosphere.
(c). 4% by volume of the atmosphere
(d). None of the above.

Question 03. The atmospheric layer nearest to earth surface is..?

(a). Exosphere.
(b). Stratosphere.
(c). Troposphere.
(d). Thermosphere.

Question 04. What is the impact of green house effect?

(a). Ice melting.
(b). Drying of many lakes.
(c). Sea level rise.
(d). Global warming.

Question 05. Which Indian State receives least amount of Monsoon?

(a). Haryana.
(b). Asam.
(c). Rajasthan.
(d). Gujarat.

Question 06. …. is the thermo insensitive crop?

(a). Wheat.
(b). Sunflower.
(c). Rice.
(d). All of the above.

Question 07. Country having maximum area under hybrid rice?

(a). USA.
(b). Indonesia
(c). India.
(d). China.

Question 08. The inflorescence of rice is known as..?

(a). Panicle.
(b). Ear.
(c). Spike.
(d). Raceme.

Question 09. The origin place of soybean is.?

(a). USA.
(b). China.
(c). Ghana.
(d). South Africa.

Question 10. The depth of seeding in wheat depends on..?

(a). Length of coleoptiles.
(b). Length of radical.
(c). Length of mesocotyl.
(d). All of the above.

IGKV CET Questions

Question 11. Magnesium is a constitute of.
?

(a). Protein.
(b). Chloroplast.
(c). Chlorophyll.
(d). Cell wall.

Question 12. The GM varieties available for cultivation in India..?

(a). Rice.
(b). Cotton.
(c). Soybean.
(d). Oat.

Question 13. The anticodon region present in..?

(a). t-RNA.
(b). m-RNA.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 14. The DNA site at which RNA polymerase binds is known as..?

(During transcription)

(a). Receptor.
(b). Regulator.
(c). Both a and b.
(d). Promoter.

Question 15. …. codons are used for all the 20 essentials amino acid in the genetic code dictionary?

(a). 25.
(b). 64.
(c). 45.
(d). 74.

Question 16. Citrus canker is also known as..?

(a). A – form canker.
(b). B – form canker.
(c). C – form canker.
(d). E – form canker.

Question 17. The bacterial wilt of tomato is related with..?

(a). Galls disease.
(b). Soft rot diseae.
(c). Tumor disease.
(d). Vascular disease.

Question 18. Mycoplasma is resistant to..?

(a). Penicillin.
(b). Ampicillin.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 19. …. is a intracellular organelles?

(a). Plasmid.
(b). Ribosome.
(c). Inclusion body.
(d). All of the above.

Question 20. The causal organism of apple scab is..?

(a). Sphaceloma ampelinum.
(b). Venturia inaequalis.
(c). Streptomycesacidiscabies.
(d). None of the above.

Question 21. Stoma is regulated by..?

(a). Guard cells.
(b). Cell turgidity.
(c). Transportation.
(d). Evaporation.

Question 22. In hand and chicken disease..?

(a). All berries are small.
(b). All berries are big.
(c). Most of the berries remain small, and some develop as normal berries.
(d). All of the above.

Question 23. Hen and chicken disease is caused by the deficiency of..?

(a). Zn.
(b). Fe.
(c). Mn.
(d). Boron.

Question 24. The Pink Disease is disease of..?

(a). Mango.
(b). Guava.
(c). Cashew nut.
(d). Coconut.

Question 25. Which conducts photosynthesis in plants?

(a). Carbon dioxide.
(b). Oxygen.
(c). Chlorophyll.
(d). Chloroplast.

Question 26. Reverse Kreb’s Cycle is also known as..?

(a). Reverse Tricarboxylic Acid Cycle.
(b). Reverse Carboxylic Acid Cycle.
(c). Reverse Kreb’s Acid Cycle.
(d). Reverse Tricarboxyl Acidic Cycle.

Question 27. The biogas can be compressed after the removal of..

(a). Oxygen.
(b). Methane.
(c). Carbon dioxide.
(d). H2SO4.

Question 28. Biogas is produced by..?

(a). Sulfate-reducing bacteria.
(b). Methanogens.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 29. The intensive tillage leaves …. crop residue on soil?

(a). More than 15%.
(b). Less than 15%.
(c). 15%.
(d). 15 – 20%.

Question 30. Zone tillage is a type of..?

(a). Modified deep tillage.
(b). No tillage.
(c). Strip tillage.
(d). Rotational tillage.

IGKV CET Objective

Question 31. The insects have a body divided into three regions called..?

(a). Tridex.
(b). Tagmata.
(c). Compound body.
(d). Segmented body.

Question 32. Which is non insect hexapod?

(a). Protura.
(b). Collembola.
(c). Diplura.
(d). All of the above.

Question 33. The order …. includes lacewing?

(a). Diptera.
(b). Lepidoptera.
(c). Hemiptera.
(d). Neuroptera.

Question 34. The family of rice weevil is..?

(a). Dermestidae.
(b). Curculionidae.
(c). Alydidae.
(d). Tenebrionidae.

Question 35. Permethrin is sold under the brand name of..?

(a). Waxz.
(b). Flit.
(c). Nix.
(d). Hop.

Question 36. The seed rate of pole type variety of french bean is..?

(a). 40 – 45 kg/ha.
(b). 25 – 30 kg/ha.
(c). 50 – 55 kg/ha.
(d). 15 – 20 kg/ha.

Question 37. The best time for the extraction of papain from papaya is..?

(a). Night.
(b). Dusk.
(c). Evening.
(d). Morning.

Question 38. Meaning of running water in Mughal garden is..?

(a). Resurrection of life.
(b). Prosperous in life.
(c). Reflection of beauty of sky.
(d). Happiness in life.

Question 39. Nector should contain at least..?

(a). 15% juice.
(b). 20% juice.
(c). 25% juice.
(d). 30% juice.

Question 40. Olive is..?

(a). One seeded.
(b). Double seeded.
(c). No seed.
(d). Multiple seeds.

IGKV CET Quiz

Question 41. The total area of the fruit crops in the state is ….?

(a). 2,58,630 Ha.
(b). 2,09,730 Ha.
(c). 2,38,140 Ha.
(d). 3,50,100 Ha.

Question 42. The total production of vegetable crops in the state was …. MT in the year 2019-20?

(a). 81,08,007.
(b). 71,58,909.
(c). 65,50,000.
(d). 50,50,500.

Question 43. Area under …. cultivation is negligible in the state

(a). Fruit.
(b). Flower.
(c). Spices.
(d). Vegetable.

Question 44. The agro climatic zones in Chhattisagadh is..?

(a). 15.
(b). 21.
(c). 27.
(d). 30.

Question 45. ….% land of Chhattisgarh plains is irrigated?

(a). 25%.
(b). 31%.
(c). 37%.
(d). 43%.

Question 46. The bhantha soil (भांठा मृदा) is dominant in..?

(a). Chhattisagadh plains.
(b). Chhattisgarh plateau.
(c). Chhattisgarh hills.
(d). All of the above.

Question 47. There are …. lakh family of farmers in Chhattisgarh?

(a). 29.68.
(b). 48.64.
(c). 25.96.
(d). 37.46.

Question 48. Currently, there are …. cooperative mills of sugar in chhattisagadh?

(a). 5.
(b). 4.
(c). 2.
(d). 1.

Question 49. How many times Chhattisgarh has won Krishi Karman Puruskar?

(a). 3.
(b). 4.
(c). 5.
(d). 6.

Question 50. The average annual rainfall in the state is..?

(a). 11,00 mm.
(b). 14,00 mm.
(c). 17,00 mm.
(d). 9,00 mm.

Question 51. Land covered by the forest is..?

(a). 33%.
(b). 37%.
(c). 25%.
(d). 43%.

Question 52. Madamsilli project is near to..?

(a). Mahanadi project.
(b). Gangrel project.
(c). Dudhua dam.
(d). Heerakud.

Question 53. Which pair is right?

Domestic animals and their percentage in the state….

(a). Cattle – 64%.
(b). Buffalo – 37%.
(c). Goat – 20%.
(d). Pig – 1%.

Question 54. Which is dioecious..?

(a). Pointed gourd.
(b). Spine gourd.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 55. Commercial method of propagation in rose is..?

(a). Cutting.
(b). Grafting.
(c). T budding.
(d). Divisions.

Question 56. The symptoms of whiptail in cauliflower appears on..?

(a). Leaves.
(b). Curd.
(c). Stem.
(d). Whole plant.

Question 57. A farm should not be run further, when..?

(a). There is no fund.
(b). Low productivity.
(c). Investment is higher than the output for a long time.
(d). All of the above.

Question 58. The transgenic crop production is maximum under?

(a). Corn.
(b). Cotton.
(c). Sugar beet.
(d). Canola.

Question 59. Which produces continuous rain?

(a). Stratus.
(b). Cirus.
(c). Alto stratus.
(d). Nimbostratus.

Question 60. SRI technology was developed in..?

(a). South Africa.
(b). Indonesia.
(c). Madagascar.
(d). Main land China.

IGKV CET Mock Test

Question 61. Sand culture is popular in..?

(a). USA.
(b). UK.
(c). India.
(d). Middle East.

Question 62. The scientific name of wild oat is..?

(a). Zizania palustris.
(b). Avena foetida.
(c). Avena sativa.
(d). None of the above.

Question 63. Super rice produces …. grains per panicle?

(a). 50 – 100.
(b). 150 – 250.
(c). 250 – 300.
(d). 300 – 350.

Question 64. Dead heart symptom is caused by..?

(a). Gall midge.
(b). Yellow stem borer.
(c). Green leaf hopper.
(d). Cut worms.

Question 65. The test weight is measured in..?

(a). Pound per bushel.
(b). KG per bushel.
(c). Gram per bushel.
(d). All of the above.

For: IGKV CET Multiple Choice Questions

See Location of IGKV on Google Earth

Last Updated: 15-08-2021


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *