Important objective mcq on insecticides

Important objective mcq on insecticides

Read objective mcq on insecticides. This post includes questions from organochlorides, organophosphates, carbamates, pyrethroids, neonicotinoids, insect growth regulators, biological pesticides, and others.

Objective questions on insecticides

Also read:

Question 01. What is the mode of action of DDT?

(a). DDT functions by opening sodium channels in the nerve cells of insect.
(b). The mode of action of DDT is solubilizing itself in stomach due to high pH, and eventually killing the insect.
(c). It function by opening sodium channels in the cuticle cells of insect.
(d). None of the above.

See answer

Question 02. Pyrethrin is present in..

(a). Tanacetum.
(b). Chrysanthemum.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. Malathion is an inhibitor of..

(a). Ubiquitin carboxy-terminal hydrolase L1 inhibitor.
(b). Acetylcholinesterase inhibitor.
(c). Phosphoric monoester hydrolases inhibitor.
(d). Phosphoric diester hydrolases inhibitor.

See answer

Question 04. Chlorpyrifos is considered …. to humans

(a). Highly hazardous.
(b). Less hazardous.
(c). Moderately hazardous.
(d). No hazardous.

See answer

Question 05. Oxalic acid is useful in …. against varroa mite?

(a). Lac culture.
(b). Beekeeping.
(c). Sericulture.
(d). Poultry farming.

See answer

Also read: Store grain insect pests objective

Insecticide quiz and mock test

Question 06. Which is a miticide?

(a). Chlorpyriphos.
(b). Metasystox.
(c). Dicofol.
(d). All of the above.

See answer

Question 07. Phorate is a/an..

(a). Insecticide.
(b). Acaricide.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. Thimet is the trade name of..

(a). Phorate.
(b). Lindane.
(c). Fipronil.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. The chemical structures of pyrethrin were determined by H. Staudinger and L. Ruzicka in the year..

(a). 1921.
(b). 1922.
(c). 1923.
(d). 1924.

See answer

Question 10. Which one of the following is a PIPs?

(a). Chlorpyriphos.
(b). DDT.
(c). Bt biocidal protein.
(d). Malathion.

See answer

Question 11. How tebufenozide controls pest?

(a). Paralysis in larvae.
(b). Premature molting of larvae.
(c). Poisoning in larvae.
(d). All of the above.

See answer

Question 12. Tebufenozide is primarily used against..

(a). Caterpillar.
(b). Moth.
(c). Eggs.
(d). Pupa.

See answer

Also read: IPM multiple choice questions

Insects hormones

Question 13. The first discovery of a JH was by..  

(a). John Merton Aldrich.
(b). Charles Nicholas Ainslie.
(c). Vincent Wigglesworth.
(d). Charles Paul Alexander.

See answer

Question 14. JH 0, JH I, and JH II generally belong to..

(a). Hemiptera.
(b). Coleoptera.
(c). Diptera.
(d). Lepidoptera.

See answer

Question 15. JHB3 or JH III bisepoxide is the most important juvenile hormones in.. appears to be the most important JH in the

(a). Thysanoptera
(b). Coleoptera.
(c). Diptera.
(d). Hymenoptera.

See answer

Question 16. At high levels of juvenile hormones..

(a). Larvae can still molt, but infertile male is the result.
(b). Larvae can still molt, but infertile female is the result.
(c). Either a or b.
(d). Larvae can still molt, but the result will only be a bigger larva.

See answer

Synthetic insecticides

Question 17. Which one of the following plant extract is not a biological pest control agent?

(a). Pyrethrum.
(b). Rotenone.
(c). Essential oils.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. What is the use of rotenone?

(a). Pesticide.
(b). Insecticide.
(c). Nonselective pesticide.
(d). All of the above.

See answer

Question 19. Which is a rotenone containing plant native to plant?

(a). Pachyrhizus erosus.
(b). Derris elliptica.
(c). Tephrosia virginiana.
(d). Lonchocarpus urucu.

See answer

Question 20. Which is an organophosphate?

(a). Dichlorvos.
(b). Diazinon.
(c). Both a and b.
(d). Aldicarb.

See answer

Question 21. Which is not a carbamate?

(a). Oxamyl.
(b). Fenitrothion.
(c). Propoxur.
(d). Carbaryl.

See answer

Question 22. Which one is the active substance in the pesticide Temik?

(a). Aldicarb.
(b). Phorate.
(c). Terbufos.
(d). Thimet.

See answer

Question 23. Aldicarb is primarily a..

(a). Miticide.
(b). Larvaecide.
(c). Insecticide.
(d). Nematicide.

See answer

Question 24. Quinalphos is a..

(a). Whitish brown liquid.
(b). Red yellow liquid.
(c). Reddish brown liquid.
(d). Gray white liquid.

See answer

Question 25. Which one of the following is another name of carbofuron?

(a). Furadan.
(b). Curater.
(c). Furacarb.
(d). All of the above.

See answer

Objective MCQ on Insecticides

External links



Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *