Important questions on vegetable science

Questions on vegetable science

Read important questions on vegetable science or olericulture mcq. Quiz and online mock test on vegetable science. Horticulture multiple choice questions.

Topics:

Gherkin, tomato, cabbage, onion, broccoli, brinjal, tomato, carrot, rhubarb, sweet potato, leek, lettuce, chemical presents in vegetable crops, nutritional value, breeding in vegetable crops, cultivation practice of different vegetable crops, insect-pests and their management, posts harvesting handling, etc.

TypeMultiple choice objective questions
No. of questions30

Vegetable science multiple choice objective questions (mcq)

Also read: Olericulture mcq multiple choice questions

01. The edible part of gherkin is..

(a). Ripe fruit.
(b). Tender fruit.
(c). Young fruit.
(d). All of the above.

See answer

Question 02. What type of vegetable tomato is..

(a). Day neutral.
(b). Long day plant.
(c). Short day plant.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. Which group is very tolerant to soil acidity?

(a). Cabbage, onion, broccoli etc.
(b). Brinjal, tomato, carrot etc.
(c). Rhubarb and sweet potato.
(d). All of the above.

See answer

Question 04. Which is a very perishable vegetable crop?

(a). Cabbage.
(b). Leek.
(c). Carrot.
(d). Lettuce.

See answer

Question 05. The toxic substance present in French bean is..

(a). Hydrocyanic acid.
(b). Oxalic acid.
(c). Haemaglutine.
(d). Phytic acid.

See answer

Question 06. Consider about the following vegetable crops and chemical present in it?

(a). Watermelon – Serotonin.
(b). Celery – Trypsin inhibitors.
(c). Elephant foot yam – Dioscorine.
(d). Peas and beans – Phytic acid.

See answer

Question 07. Which promotes autogamy?

(a). Homomorphism.
(b). Cleistogamy.
(c). Chasmogamy.
(d). All of the above.

See answer

Olericulture quiz

Question 08. Leaf blade is derivation in..

(a). Leak.
(b). Spinach.
(c). Flower bud.
(d). Stem sprout.

See answer

Question 09. 1-octen-3-01 is the compound which is responsible for aroma in….

(a). Mushroom.
(b). Potato.
(c). Radish.
(d). All of the above.

See answer

Question 10. Malic acid is present in..

(a). Tomato.
(b). Potato.
(c). Carrot.
(d). None of the above.

See answer

Question 11. What is the effect of ethylene in peas?

(a). Leaf abscission.
(b). Discolouration.
(c). Blanching.
(d). Toxin pisatin formation.

See answer

Question 12. Protein content is highest in..

(a). Lima bean.
(b). Cowpea.
(c). Peas.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. Vitamin C content in tomato is..

(a). 50 mg per 100 g.
(b). 31 mg per 100 g.
(c). 25 mg per 100 g.
(d). 70 mg per 100 g.

See answer

Question 14. Hybrid seed rate of tomato is..

(a). 100 – 150 g per ha.
(b). 200 – 250 g per ha.
(c). 150 – 200 g per ha.
(d). 250 g per ha.

See answer

Question 15. 2n of brinjal is..

(a). 18.
(b). 20.
(c). 24.
(d). 16.

See answer

Olericulture online mock test

Question 16. …. is the serious disease of brinjal.

(a). Root disease.
(b). Phomopsis blight.
(c). Bacterial wilt.
(d). None of the above.

See answer

Question 17. The amount of capsaicin in green chilli ranges from …. mg/g.

(a). 50 – 75.
(b). 75 – 100.
(c). 100 – 150.
(d). 160 – 210.

See answer

Question 18. What is the viability of chilli seed?

(a). 4 years.
(b). 1 years.
(c). 2 years.
(d). 1.5 years.

See answer

Question 19. Okra is the rich source of..

(a). Iron.
(b). Iodine.
(c). Carbohydrates.
(d). Calcium.

See answer

Question 20. Guinean okra is a natural amphidiploid between..

(a). A. tuberculatus × A. manihot.
(b). A. manihot × A. moschatus.
(c). A. angulosus × A. esculents.
(d). A. esculents × A. manihot.

See answer

Question 21. Which is broccoli?

(a). Brassica oleraceavar. capitata.
(b). Brassica oleraceavar. italica.
(c). Brassica oleraceavar. gemmifera.
(d). Brassica oleraceavar. acephala.

See answer

Question 22. Cabbage is a/an …. pollinated crop.

(a). Highly cross.
(b). Often.
(c). Self.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. What is the optimum temperature for curd formation in cauliflower?

(a). 10 – 12 °C.
(b). 12 – 15 °C.
(c). 15 – 17 °C.
(d). 17 – 20 °C.

See answer

Question 24. Storage temperature for knol khol is..

(a). 0 °C.
(b). 1 °C.
(c). 2 °C.
(d). 1.5 °C.

See answer

For: Important questions on vegetable science

Question 25. Seed rate of sprouting broccoli is..

(a). 200 – 300 g/ha.
(b). 400 – 500 g/ha.
(c). 150 – 200 g/ha.
(d). 100 – 200 g/ha.

See answer

Question 26. …. is the non slip stage variety of muskmelon?

(a). Hara madhu.
(b). Purdue-44.
(c). PMR-67.
(d). Texas resistant.

See answer

Question 27. The shelling percentage of pea is..

(a). 20 – 25.
(b). 40 – 50.
(c). 35 – 45.
(d). 15 – 20.

See answer

Question 28. Seed yield of pea is..

(a). 1500 – 2000 kg/ha.
(b). 500 – 1000 kg/ha.
(c). 1000 – 1500 kg/ha.
(d). 2000 – 2500 kg/ha.

See answer

Question 29. The vector of golden mosaic virus in french bean is..

(a). Leaf hoppers.
(b). Thrips.
(c). Aphids.
(d). White fly.

See answer

Question 30. Recovery of cloves in the garlic bulbs ranges from..

(a). 50 – 65%.
(b). 70 – 76%.
(c). 86 – 96%.
(d). None of the above.

See answer

For: Important questions on vegetable science

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *