Indian Agriculture GK: Questions Bank

Indian Agriculture GK: Question Bank with answers

Read important questions on agriculture GK or general knowledge. These questions are very important for all agricultural competition exams.

Agriculture GK: Questions with answers

ICAR

Also read: General Agriculture MCQ: Multiple Choice Questions

Q. 01. What type governing body is ICAR?

Answer: Autonomous governing body.

Q. 02. Who serves as ICAR’s president?

Answer: The Union Minister of Agriculture serves as its president.

Q. 03. When was ICAR established?

Answer: ICAR was established on 16 July 1929.

Q. 04. Who is the director of ICAR?

Answer: Himashu Pathak is the present director of ICAR.

Q. 05. Where is the headquarter of ICAR?

Answer: The headquarter of ICAR is New Delhi.

Also read: GK and MCQ on CG Agriculture

KVK Questions

Also read: List of KVK in india

Q. 06. What are the mandates of KVK?

Answer: The mandate of KVK are Technology Assessment and Demonstration for its Application and Capacity Development.

Q. 07. How many zones are there under KVK?

Answer: There 11 zones under KVK. These are known as ATARI.

Q. 08. How many KVKs are there in India?

Answer: At present, there are 732 KVKs in India.

Q. 09. Which zone has highest number of KVKs?

Answer: ATARI Zone III has highest number of KVKs.

Q. 10. Which zone has lowest number of KVKs?

Answer: ATARI zone VII has lowest number of KVKs.

Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana

Also read: List of Crop Insurance Companies in India

Q. 11. When was Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) launched?

Answer: The Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) was launched on 18 February 2016.

Q. 12. Who launched Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana?

Answer: Shri Narendra Modi launched Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana.

Q. 13. When was Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana launched?

Answer: 18 February 2016.

Q. 14. What are the objectives of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana?

Answer: The objectives of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana are as follows

  • Financial support to farmers when their crop suffers damage due to adverse climate
  • To steady the income of farmers to ensure continuous farming
  • Encouraging farmers to adopt innovative and modern agricultural technologies
  • Ensuring flow of credit:  For agriculture sectors.

Q. 15. Which crops are covered under Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana?

Answer: The following crops are covered under the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana

  • Agricultural crops (oil seeds and food crops)
  • Horticultural crops

Agricultural Universities in India

Q. 16. How many Central Agricultural Universities in India?

Answer: There are 3 Central Agricultural Universities in India as of 2021.

Q. 17.  How many Deemed Universities in India?

Answer: There are 4 Deemed Universities in India as of 2021.

Q. 18. How many State Agricultural Universities in India?

Answer: There are 63 State Agricultural Universities in India as of 2021.

Reference: https://icar.org.in/content/state-agricultural-universities-0

Q. 19. Which is the first agricultural university of India?

Answer: Govind Ballabh Pant University of Agriculture and Technology is the first agricultural university of India. It is also known as Pantnagar University.

Q. 20. Where is Rani Lakshmi Bai Central Agricultural University located?

Answer: Jhansi, Uttar Pradesh.

Q. 21. Which is the online platform for agricultural trade in India?

Answer: eNAM is the online platform for agricultural trade in India.

Q. 22. What was the export of agri and allied commodities during 2020-21?

Answer: The export of agri and allied commodities during Apr, 2020 – Feb, 2021 has been +18.49%

Q. 23. Who determines MDP in India?

Answer: MSP is fixed on the recommendations of the Commission for Agricultural Costs and Prices.

Q. 24. Which is the apex body of agricultural marketing in India?

Answer: NAFED is the apex body of agriculture cooperative marketing at the national level.

Q. 25. What are the organizations related to agriculture marketing in India?

Answer:

1. National Agricultural Cooperative Marketing Federation (NAFED)
2. Food Corporation of India (F.C.I.)
3. Central Warehousing Corporation 4. Agricultural Products Export Development Authority (APEDA)
5. State Agricultural Market Board
6. Information Dissemination Media

Kisan Call Center

Q. 26. What is the toll free number of Kisan Call Center?

Answer: The toll free number of Kisan Call Center is 1800-180-1551.

Q. 27. When was Kisan Call Center launched?

Answer: January 21, 2004.

FCI, APEDA, NABARD, NAFED

Q. 28. Which Indian city was the initial headquarter of FCI?

Answer: Chennai was the initial headquarter of FCI (1965).

Q. 29. When was FCI founded?

Answer: FCI was founded on 14 January 1965.

Q. 30. Who is the founder of FCI?

Answer: Government of India is the founder of the Food Carporation of India.

Q. 31. Which is the current headquarter of FCI?

Answer: New Delhi is the current headquarter of FCI.

Q. 32. How many zonal offices does FCI have?

Answer: FCI has 5 zonal offices.

Q. 33. Who is the current chairman and managing director of the food corporation of India?

Answer: Ashok Kumar Meena is the current chairman and managing director of the food corporation of India.

Check current chairman and managing director from here (FCI).

Q. 34. Who is the owner of FCI?

Answer: Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Government of India is the owner of FCI.

Q. 35. What type of body is FCI?

Answer: FCI is a statutory body under the Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Government of India.

APEDA

Q. 36. What is the full form of Apeda?

Answer: The full form of Apeda is Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority.

Q. 37. When was Apeda formed?

Answer: 1986.

Q. 38. What is the purpose of Apeda?

Answer: The purpose is export promotion of agricultural and processed food products.

Q. 39. Who is the current chairman of Apeda?

Answer: The current chairman of Apeda is Dr. M. Angamuthu.

See update from here (APEDA).

Q. 40. Parent organization of Apeda

Answer: The parent organization of Apeda is Ministry of Commerce and Industry, Government of India.

NABARD

Q. 41. What is the full form of NABARD?

Answer: The full form of NABARD is National Bank for Agriculture and Rural Development.

Q. 42. Year of formation of NABARD

Answer: The year of formation of NABARD is 1982 (12 July 1982).

Q. 43. Which type of body is NABARD?

Answer: NABARD is a regulatory body.

Q. 44. What are the purposes of NABARD?

Answer: The purposes of NABARD are as follows

  • Agriculture Development
  • Rural Development
  • Credit Planning
  • Refinance
  • Supervision of Regional Rural Banks
  • Supervision of Apex Cooperative Banks

Q. 45. Where is the headquarter of NABARD?

Answer: The headquarter of NABARD is Mumbai.

Q. 46. What is the rank of India in rice production in the world?

Answer: The rank of India in rice production in the world is 2nd.

Q. 47. What is the rank of India in wheat production in the world?

Answer: The rank of India in wheat production in the world is 2nd.

Q. 48. Which is the biggest crop family?

Answer: Poaceae is the biggest crop family.

Q. 49. Which is the staple food of the world?

Answer: Grains are the staple food of the world.

Q. 50. Which is the apple bowl of India?

Answer: Himachal Pradesh is the Apple Bowl of India.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *